SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna hükumetinden, yurt dışındaki erkekleri yurda döndürmek için hamle

Seferberlik çağında olan 18-60 yaş arası Ukrayna vatandaşları erkekler artık Ukrayna kimliğini ve pasaportunu yurt dışında alamayacak.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2024 10:18
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2024 10:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna hükumetinden, yurt dışındaki erkekleri yurda döndürmek için hamle

Ukrayna hükûmeti, seferberlik çağında olan 18-60 yaş arası Ukrayna vatandaşları erkeklerine yurt dışında kimlik ve pasaport vermeye yasakladı. Artık seferberlik çağındaki Ukraynalı erkekler ilgili belgeleri ancak ülkede bulunarak alabilecekler.

Ukrayna Bakanlar Kurulu tarafından 23 Nisan 2024 tarihinde kabul edilen kararnamede, “18 ila 60 yaş arası bir erkek Ukrayna vatandaşı, Ukrayna vatandaşı kimliğini veya pasaportunu Devlet Göç Servisinin bölge şubesinden alabilir.” ifadelerine yer verildi. Belgede bu tür belgelerin yurt dışına gönderilmesi yasak olduğu belirtildi.

Öte yandan bu yasağın, sıkıyönetim sırasında yurt dışına çıkma hakkına sahip olan 18-60 yaş arası Ukraynalı erkekler için geçerli olmadığı kaydedildi.

ELÇİLİK VE KONSOLOSLUKLARIN ÇALIŞMA DÜZENİ DEĞİŞMEYECEK

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna hükûmetinin ilgili kararının “Dokument” Devlet Şirketine (Ukrayna vatandaşları için pasaport hazırlayan kurum) yapılan başvurular üzerine  Devlet Göç Servisi tarafından hazırlanan belgeleri kapsadığını belirterek, Ukrayna Dışişleri Bakanlığı konsolosluk hizmetinin çalışma düzeninin değişmeyeceğini açıkladı..

Ukrayna büyükelçilikleri, başkonsoloslukları ve konsolosluklarında Ukrayna vatandaşlarına konsolosluk hizmetleri verilmeye devam edecek.

“DOKUMENT” DEVLET ŞİRKETİ

Rusya Ukrayna’ya karşı 24 Şubat 2022 tarihinde geniş çaplı işgal saldırısı başlattıktan sonra çoğu kadın ve çocuk olmak üzere milyonlarca Ukrayna vatandaşı ülkelerini terk etti. Çoğu insan Avrupa ülkelerine sadece kimlik veya doğum belgesiyle (çocuklar) giriş yaptı. Ukrayna büyükelçilikleri, başkonsoloslukları ve konsolosluklar yurt dışına sığınan Ukraynalıların pasaport hazırlama ihtiyaçlarını karşılayamadığı için bazı ülkelerde Ukrayna Devlet Göç Servisine bağlı “Dokument” Devlet Şirketi şubeler açarak Ukrayna vatandaşlarına kimlik, pasaport verme hizmetleri vermeye başladı.

Ancak Ukrayna Parlamentosu, 11 Nisan 2024 tarihinde ülkede askeri seferberlik şartlarını sıkılaştıran bir yasa kabul etmesiyle yurt dışında hizmet veren “Dokument” Devlet Şirketinin faaliyetlerine de kısıtlama getirildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.