SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Parlamentosu, yeni seferberlik yasasını kabul etti

Ukrayna Parlamentosu, seferberlik, askerlik kaydı ve askerlik hizmetiyle ilgili bazı konuların iyileştirilmesini öngören yasa tasarısını kabul etti.

Haber Giriş Tarihi: 12.04.2024 10:20
Haber Güncellenme Tarihi: 12.04.2024 10:42
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Parlamentosu, yeni seferberlik yasasını kabul etti

Ukrayna Parlamentosu, 11 Nisan 2024 tarihinde ülkede askeri seferberlik şartlarını sıkılaştıran bir yasa kabul etti. Yasa tasarısına 283 milletvekili destek verdi.

Parlamentoya ocak ayında sunulan ve devam eden süreçte birçok düzenlemeden geçen tasarı, seferberlik, askerlik kaydı ve askerlik hizmetiyle ilgili bir takım konuların iyileştirilmesini öngörüyor.

18 İLE 60 YAŞ ARASINDAKİ ERKEKLER ASKERİ KAYIT VERİLERİNİ GÜNCELLEMELİ

Parlamentonun kabul ettiği yeni yasaya göre, 18 ile 60 yaş arasındaki erkekler 60 gün içinde ikamet adreslerini, iletişim bilgilerini ve askeri kayıp verilerini güncellemek zorunda. Ayrıca seferberlik sırasında 18 ile 60 yaş arasındaki erkeklerin her zaman yanında bir askerlik kayıt belgesi taşımaları, bir askerlik sicil ve kayıt bürosu temsilcisinin veya bir polis memurunun talebi üzerine bunu göstermesi gerekecek. Askerlik kayıt belgeleri bulunmayan 18 ile 60 yaş arası erkekler için konsolosluk hizmetleri kısıtlanabilecek. 

Bununla birlikte yeni yasaya göre, engelli kişiler ile Rus esaretinden kurtarılan kişiler askerlikten istifa etme hakkına sahip olacak.

ZORUNLU ASKERLİK YERİNE TEMEL ASKERLİK HİZMETİ

Ayrıca yasa zorunlu askerlik yerine 18 ile 25 yaş arası vatandaşların tamamlaması gereken temel askerlik hizmetini getiriliyor. Kişi 24 yaşına kadar temel askeri hizmeti yerine getirileceği dönemi kendisi seçebilecek. Temel askeri hizmeti eğitimi 1 Eylül 2025’te verilmeye başlayacak.

SEFERBERLİKTEN KAÇANLAR ÜZERİNDEKİ KONTROL GÜÇLENİYOR

Konu ile ilgili açıklama yapan Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, yeni seferberlik yasasının askeri yönetime yardımcı olacağını ifade etti. Seferberliğin zaten sıkıyönetim mevzuatına göre devam ettiğine dikkat çekerek, "Onaylanan yasaya gelince, birliklerimizin ve askeri yönetimin talebi üzerine seferberlikte bazı değişikliklerin yapılması için oylama yapıldı. Evet, bu değişikliklere göre askeri seferberlikten kaçanlar üzerindeki kontrol güçlendiriyor." dedi.

Yasa Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy tarafından imzalandıktan bir ay sonra yürürlüğe girecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.