SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Savunma Bakanlığında köklü değişim: Tüm bakan yardımcıları görevden alındı

Ukrayna Bakanlar Kurulu, Savunma Bakanlığında köklü bir değişim için harekete geçti. Altı savunma bakan yardımcısı ve bakanlığın sekreteri görevden alındı. Bakan Rüstem Umerov'un yeni bakan yardımcılarını belirlemesi bekleniyor.

Haber Giriş Tarihi: 18.09.2023 16:58
Haber Güncellenme Tarihi: 18.09.2023 17:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Savunma Bakanlığında köklü değişim: Tüm bakan yardımcıları görevden alındı

Ukrayna Bakanlar Kurulu, 18 Eylül 2023 tarihinde, altı savunma bakan yardımcısını ve bakanlığın genel sekreterini görevden aldı. Ukrayna Devlet Bakanı Oleg Nemçinov, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla kimlerin görevden alındığını açıkladı.

Oleg Nemçinov, karar hakkında şunları söyledi:

“Ukrayna Bakanlar Kurulu,18 Eylül'deki toplantısında aşağıdakilerin görevden alınmasına ilişkin bir karar kabul etti:

Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı görevinden Volodımır Gavrılov, Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı görevinden Rostıslav Zamlınskıy, Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı görevinden Ganna Malyar, Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı görevinden Denıs Şarapov, Ukrayna'nın Avrupa Entegrasyonundan Sorumlu Savunma Bakan Yardımcısı görevinden Andriy Şevçenka, Dijital Kalkınma, Dijital Dönüşüm ve Dijitalleşmeden Sorumlu Ukrayna Savunma Bakan Yardımcısı görevinden Vitaliy Deynega, Savunma Bakanlığı Devlet Sekreteri görevinden Konstantin Vaşçenko."

RÜSTEM UMEROV'UN TALEBİ ÜZERİNE GÖNÜLLÜ İSTİFALAR GERÇEKLEŞTİ

Ukrayna’nın önde gelen basın kuruluşu Ukrainska Pravda, Ukrayna’nın yeni Savunma Bakanı Rüstem Umerov’un talebi üzerine tüm bakan yardımcılarının gönüllü olarak istifa ettiğini ve görevlerine geri dönmeyeceklerini bildirdi. Savunma bakan yardımcılığı görevine atanacak olan adaylar üzerinde istişareler sürüyor.

UKRAYNA'NIN YENİ SAVUNMA BAKANI RÜSTEM UMEROV 

Ukrayna Parlamentosu (Verhovna Rada), 6 Eylül 2023 tarihinde yapılan oylamada Rüstem Umerov'un Ukrayna Savunma Bakanı olarak atanmasını destekledi. Rüstem Umerov’un Savunma Bakanı görevine atanması için 338 milletvekili "evet" oyu kullandı. Oylamada, bir kişi "çekimser" kalırken, "hayır" oyu kullanan herhangi bir milletvekili olmadı. Böylece, Ukrayna'da ilk kez bir Kırım Tatarı hem de Kırım'ın işgalden kurtarılmasının gündemde olduğu savaş şartlarında Savunma Bakanı olarak göreve geldi.

RÜSTEM UMEROV KİMDİR?

Rüstem Umerov'un ailesi, 18 Mayıs 1944'te tüm Kırım Tatar halkıyla beraber Kırım'dan Sovyet diktatörü Stalin'in emriyle sürgün edildi. Bu vahim olay tarihe, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı olarak geçti. Umerov, ailesinin sürgün edildiği Özbekistan'da 1982 yılında dünyaya geldi.

Ailesinin sürgünden vatan Kırım'a dönmesiyle Rüstem Umerov, liseyi Bahçesaray’da okudu. Ardından, Kıyiv Ulusal Yönetim Akademisinde eğitim aldı. 5. ve 6. Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi olarak seçildi. Umerov, uzun yıllar Kırım Tatar halkının milli lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'nun danışmanlığını yaptı.

Rüstem Umerov, Kırım Milli Varlık Vakfının kurucusu ve Mütevelli Heyeti üyesidir. 2019 yılında yapılan seçimlerde Golos (Ses) Partisinden milletvekili seçilerek Ukrayna Parlamentosuna girdi.

Ukrayna'nın Arap ve Müslüman Devletlerle Etkileşiminden Sorumlu Danışma Konseyi Yetkilisi olan Umerov, Rusya'nın Ukrayna’ya karşı 24 Şubat 2022'de başlattığı topyekun işgal girişiminden sonra iki ülke arasında yapılan müzakerelere katılan Ukrayna heyetinde yer aldı. Umerov, Kırımlı siyasi tutsaklar ve savaş esirlerinin takasında kilit rol oynadı. 

Ağustos 2021'de Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy tarafından 3. Derece Devlet Liyakat Nişanı ile ödüllendirildi. 7 Eylül 2022’de parlamento, Umerov’u Ukrayna Varlık Fonu Başkanı olarak atadı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.