SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Zelenskıy: Ukrayna'da özel ordu kurulması gündeme gelebilir

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, Ukrayna'da özel ordu oluşumlarına izin verilmesini gündeme alabileceğini açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2025 09:50
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2025 11:13
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Zelenskıy: Ukrayna'da özel ordu kurulması gündeme gelebilir

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 4 Haziran 2025 tarihinde Ukrayna’nın başkenti Kıyiv’de bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Zelenskıy, Rusya'nın son ültimatomlarının ardından özel ordu oluşumlarına izin vermeyi değerlendireceğini açıkladı.

İstanbul’da gerçekleştirilen ikinci Ukrayna-Rusya görüşmesinin ardından, Rus tarafının Ukrayna’ya ilettiği ve ateşkes koşullarını içeren memorandumun içeriği belli oldu. Rusya Zaporijjya, Donetsk, Luhansk, Herson ve Kırım’ın hukuken Rusya toprağı olarak kabul edilmesi yönündeki taleplerin yanı sıra, ülkedeki “milliyetçi oluşumların” dağıtılmasını ve Ukrayna ordusunun personel sayısının sınırlandırılmasını da “barış koşulu” olarak öne sürdü.

“ARTIK BUNU DÜŞÜNMEYE BAŞLAYACAĞIM”

Söz konusu “koşulları” ültimatom olarak değerlendiren Zelenskıy, Ukrayna’da özel orduların kurulmasına izin vermeyi değerlendireceğini söyledi. Zelenskıy, “Bu tür ültimatomlardan sonra artık bunu düşünmeye başlayacağım.” ifadelerini kullandı.

Ukrayna yasalarına göre şu anda ülkede özel silahlı grup bulunmadığını belirten Zelenskıy, “Eğer Azak’tan bahsediliyorsa o Ukrayna Ulusal Muhafızları’dır.” dedi.

Zelenskıy, Ukrayna'nın askerî yapısıyla Rusya'nın özel kuvvetler ve Rusya’nın Wagnerı gibi paralı asker gruplarını kullanmasını karşılaştırarak, çifte standartları vurguladı. Ayrıca Zelenskıy, “Onlar (Rusya) Wagner'e sahipler ve bu doğru. Bunu kabul ediyorlar, bizim yok ettiğimiz özel askerî oluşumlara sahip olduklarını kabul ediyorlar.” cümlelerini sarf etti.

KIRIM DAHİL 5 BÖLGE RUSYA’YA BIRAKILMALI

Rusya, ateşkesin ön koşulu olarak, Kırım Yarımadası, Luhansk, Donetsk, Zaporijjya ve Herson bölgelerinin uluslararası alanda “Rusya olarak” tanınmasını ve Ukrayna güçlerinin söz konusu topraklardan geri çekilmesini talep etti.

UKRAYNA TARAFSIZ ÜLKE STATÜSÜ BENİMSEMELİ

Belgede ayrıca, Ukrayna'nın tarafsız bir ülke statüsü benimsemesi ve askeri ittifaklara katılmaktan vazgeçmesi gerektiği vurgulandı. Yabancı askeri varlığının Ukrayna topraklarında yasaklanması da bu çerçevede dile getirilen maddelerden bir diğeri.

NÜKLEER SİLAHLARDAN VAZGEÇİLMELİ VE SİLAHLI GÜÇLERİN SAYISI SINIRLANDIRILMALI

Moskova yönetimi, Ukrayna’nın nükleer silahlardan feragat ettiğini açıkça teyit etmesini isterken, ülkedeki“milliyetçi oluşumların” dağıtılmasını ve Ukrayna ordusunun personel sayısının sınırlandırılmasını da “barış koşulu” olarak ortaya koydu. Ayrıca belgede, Rus diline resmi statü tanınması ve Rusça konuşan nüfusun haklarının korunması talebi yer aldı.

RUSYA TÜM YAPTIRIMLARIN KALDIRILMASINI İSTİYOR

Kremlin’in sunduğu belge yalnızca güvenlik alanıyla sınırlı değil. Rusya, kendisine yönelik tüm yaptırımların kaldırılmasını ve yenilerinin uygulanmamasını talep ederken, savaş nedeniyle ortaya çıkan zararlar için tarafların birbirine karşı taleplerden feragat etmesini istiyor. Ukrayna Ortodoks Kilisesine yönelik kısıtlamaların kaldırılması ve Rusya ile diplomatik ve ekonomik ilişkilerin kademeli olarak yeniden tesisi de belgeye dahil edilen maddeler arasında bulunuyor.

RUSYA’NIN ATEŞKES KOŞULLARI

Ateşkesin sağlanması konusunda ise belgede iki farklı senaryo öne sürülmüş durumda. İlk senaryo, Ukrayna birliklerinin Luhansk, Donetsk, Zaporijjya ve Herson bölgelerden çekilmeye başlamasını içerirken; ikinci ve daha geniş kapsamlı teklif, Ukrayna'da seferberliğin sona erdirilmesini, silahlı kuvvetlerin yeniden konuşlandırılmasının durdurulmasını ve ülkeye yönelik silah sevkiyatı, uydu ve istihbarat desteği dahil dış askeri desteğin tamamen kesilmesini öngörüyor. Bununla birlikte, siyasi tutsaklar için karşılıklı af ilanı ve sıkıyönetimin kaldırılmasından en geç 100 gün sonra Ukrayna’da seçimlerin yapılması da Rusya’nın talepleri arasında yer alıyor.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.