SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Ailesi, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü coşkusunu Eskişehir'e taşıdı

Kırım Ailesinin organizasyonuyla bugün Eskişehir’deki Yunus Emre Kültür Merkezinde Kırım Tatar Milli Bayrak Günü’ne özel hazırlanan etkinlik yoğun ilgi gördü.

Haber Giriş Tarihi: 25.06.2023 23:05
Haber Güncellenme Tarihi: 26.06.2023 23:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Ailesi, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü coşkusunu Eskişehir'e taşıdı

Eskişehir Yunus Emre Kültür Merkezi, Kırım Ailesi tarafından düzenlenen Kırım Tatar Milli Bayrak Günü etkinliğine ev sahipliği yaptı. Kırım Tatar Milli Bayrak Günü'ne ithafen hazırlanan etkinliğe yoğun katılım oldu.

Etkinliğe, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Kırım Ailesi kurucusu Anife Kurtseitova, Kütahya Cumhuriyet Savcısı Metin Başaran, Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Ercan Bozkurt, Eskişehir Kırım Halk Bilim Araştırma Gençlik ve Spor Derneğinin (EKHAD) Başkanı Başkanı Erol Kurun, Odunpazarı Halk Eğitim Merkezi Müdürü Sinan Gülşen, Kırım Gelişim Vakfı İkinci Başkanı Recep Şen, Romanya Dobruca Kırım Göçmenleri Derneği İkinci Başkanı Esma Adar, Kırım Tatar sanatçı Rüstem Memed, Gülizar Bekirova ve çok sayıda kişi katıldı.

ESKİŞEHİR'DEKİ KIRIM TATARLARI BİR ARAYA GELDİ

Program, saat 20.00 itibarıyla Kırım Gelişim Vakfı İkinci Başkanı Recep Şen’in açılış konuşmasıyla başladı. Şen, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekun işgal girişiminin ardından vatanını terk etmek mecburiyetinde kalan Kırım Tatarlarıyla bir seneyi aşkın bir süredir Eskişehir’de bir arada olduklarını dile getirdi. Türkçe kursları açtıklarını söyleyen Şen, "Türkçe'yi öğrenmiş olan arkadaşlarımıza kurs bitirme belgesi vereceğiz" diyerek gençleri sahneye davet etti. 

ESKİŞEHİR'DE TÜRKİYE TÜRKÇESİ ÖĞRENEN KIRIM TATARLARI, KURS BİTİRME BELGELERİNİ ALDI

Türkçe öğrenen Kırım Tatarlarından ilk grup, Odunpazarı Halk Eğitim Merkezi Müdürü Sinan Gülşen’in elinden kurs bitirme belgelerini alırken; ikinci grubun bitirme belgelerini Kütahya Cumhuriyet Savcısı Metin Başaran takdim etti.

KIRIM TATAR MİLLİ BAYRAK GÜNÜ KAPSAMINDA KIRIM AİLESİNİN HAZIRLADIĞI VİDEO İZLETİLDİ

Kırım Tatar Milli Bayrak Günü için organize edilen etkinlikte Kırım Ailesinin hazırladığı video izletildi. Kırım Tatar bayrağının önemine işaret edilen videoya, Evelina Kurtseitova isimli Kırım Tatar genç canlı performansıyla eşlik etti. 

KIRIM TATAR GENÇLER ŞİİRLER OKUDU VE HÜNERLERİNİ GÖSTERDİ

Coşkulu programın devamında Kırım Tatar gencin kaleme aldığı şiir okundu. Şiirin ardından gösterilen Ağır Ava ve Kaytarma dansı ise seyircilerin büyük beğenisi topladı. Kırım Ailesinin minik Kırım Tatar çocuklarından oluşan grubu ise seyircilerin alkışlarıyla sahneye renk kattı. 

GELENEKSEL KIRIM TATAR DANSI "TIM TIM" SAHNELENDİ VE ARDINDAN "ARMANÇIK" ŞARKISI SESLENDİRİLDİ

Remziye Kurtseitova’nın geleneksel “Tım Tım” dansının ardından bir Kırım Tatar balası “Armançık” isimli şarkıyı seslendirdi. “Dostluk Oyunu” ile sahneye çıkan Kırım Ailesi çocukları dakikalarca alkışlandı. Meryem isimli küçük kız seyircilerin alkışı eşliğinde “Yüreğim Yanar” türküsünü icra etti.

KIRIM TATAR GENÇLERİ GECEYE DAMGA VURDU

Etkinliğin en renkli kısmı ise Kırım Tatar çocuklarının söylediği gökbayrak temalı şiir oldu. Gösteride, Tatar balaları, geleneksel Çoban oyununu oynadı. Kırım Ailesinin küçük grubundan Safiye Akimova da gösteride türkü söyleyerek yer aldı. Ardından “Köylü Kız" oyunu sahnelendi.

KIRIM TATAR SANATÇI RÜSTEM MEMED, KIRIM TATAR TÜRKÜLERİYLE BAYRAK GÜNÜ COŞKUSUNA ORTAK OLDU

Etkinlikte Kırım Tatar halk sanatçısı Rüstem Memed, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü’nü kutladı. Memed, bir millet için, bağımsızlığı simgeleyen bayrağın gökyüzünde dalgalanmasının ne kadar önemli olduğunu anlattı. Konuşmasının ardından sanatçı, seyircilerin alkışlarının eşliğinde Kırım Tatar yırlarını (türkülerini) söyledi. Kırım Tatar yırları büyük alkış aldı.

KIRIM TATAR BALASI SAFİYE, "YAŞADIĞIM GÜZEL KIRIM" ŞİİRİNİ OKUDU

Gösterinin sonlarına doğru küçük Kırım Tatar balası Safiye, “Yaşadığım Güzel Kırım” adlı şiiri okudu. Katılımcılar “Yaşa Menim Halkım” türküsüne ayakta alkışlarla eşlik etti.

KIRIM AİLESİ KURUCUSU ANİFE KURTSEİTOVA: MUTLAKA BİRLİKTE OLACAĞIZ VE KIRIM’A GİDECEĞİZ

Ardından Kırım Ailesi kurucusu Anife Kurtseitova konuşma yaptı. Kırım Tatar Milli Bayrak Günü’nü kutlayan Kurtseitova, “ (Savaş dolayısıyla) Bir kış günü buraya geldik... Kırım Ailesi faaliyetlerine burada devam ettik. Biz hiçbir zaman vazgeçmedik, onlar (çocuklar) bizim geleceğimiz” dedi. Kurtseitova, Kıyiv’deki öğretmenlere selam göndererek, “Mutlaka birlikte olacağız, Kırım’a gideceğiz” vurgusu yaptı. Kurtseitova ayrıca katılımcılara destek verdikleri için teşekkür etti. Kurtseitova sözlerine, “Nerede olsak, ne kadar zorluk yaşasak da sizin isimleriniz tarihte kalacak. 100 sene önce Kırım Tatarları buraya gelmişti, 100 sene sonra da geldik. Ama inşallah Kırım’a gideceğiz, tek isteğimiz Kırım’da rahat yaşamak, bunun için dua ediyoruz” ifadelerini ekledi.

İLMİ ÜMEROV: MİLLETİNİ, DİNİNİ SEVEN İNSANLAR DEVLETİMİZİN BAŞINA GEÇECEK

Ardından, sahneye KTMM Başkan Yardımcısı İlmi Umerov davet edildi. Umerov, katılımcılara ve organizatörlere teşekkür etti ve "100 seneden sonra Kırım Tatarları geldi, milletini dinini seven insanlar devletimizin başına geçecek, bu yüzden onları yetiştirmeliyiz. Bugün Türkiye toprağındayız sağolsunlar büyük problemlerimizle uğraşan insanlara teşekkür ederiz. Kolay şeyler değil hepimizin yüreğinde vatana dönmek var, başka isteğimiz yok. Kırım, şu anda Rus işgalcilerin elinde olsa da Ukrayna devleti, toprağına beklediğimizden daha tez zamanda ulaşacak inşallah” dedi. 

ERCAN BOZKURT: BİR AN ÖNCE SAVAŞIN BİTİP KIRIM TATARLARININ ANA VATANINA DÖNMESİNİ TEMENNİ EDİYORUZ

Sahneye davet edilen Eskişehir Kırım Derneği Başkanı Ercan Bozkurt ise “Bir an önce savaşın bitip Kırım Tatarlarının ana vatanına dönmesini temenni ediyoruz” dedi.

Kırım Gelişim Vakfı İkinci Başkanı Recep Şen kapanış konuşmasında, “Bu çocukların emekleri çok kıymetli. Babalarından vatanlarından uzakta kendi kültürlerini yaşatmak için mücadele ediyorlar. Bu Tarak Tamgalı Gökbayrak saçları nasıl tarayıp düzenliyorsa bu Tarak Tamga da toplumu düzenliyor. Aynı zamanda 3 bölgeyi temsil ediyor” bilgisini verdi.  Şen, "Ne bu gök bayrağı ne de vatan Kırım unutulmaz. Bu bayrağı bu çocuklar vatanlarında dalgalandırmaya devam edecekler" sözleriyle kapanış yaptı. Etkinliğin sonunda toplu fotoğraf çekimi yapıldı. 

26 HAZİRAN KIRIM TATAR MİLLİ BAYRAK GÜNÜ

Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın 2010 yılında aldığı karar dolayısıyla her 26 Haziran'da, Kırım Tatar Milli Bayrak Günü kutlanıyor. Kırım Tatar kimliğinin, adaletinin ve özgürlüğünün sembolü olan Tarak Tamgalı Gökbayrak günümüzde Rus işgaline karşı mücadelenin sembolü olarak kabul ediliyor.

Her yıl bugün dünyanın farklı yerlerinde Kırım Tatar bayrağı göndere çekiliyor. Rus işgaline kadar Kırım’da coşkuyla kutlanan, günümüzde de Ukrayna’nın ana kısmında geniş çapta etkinliklerle kaydedilen Kırım Tatar Bayrak Günü, Kırım’da Kırım Tatar gençlerin teşebbüsü ile ilk kez 2009 yılında kutlandı.

Bayramın fikir babası olan Kırım Derneği Genel Başkanı merhum Dr. Ahmet İhsan Kırımlı, 2005 tarihinde gerçekleştirilen Kırım Tatar Gençlik Kurultayı sırasında, II. Kırım Tatar Milli Kurultayı’nın her zaman hatırlanması gereken bir vaka olduğunun altını çizmiş ve bunun bir bayram olarak kutlanmasını teklif etmişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.