SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar Kültür Günleri başladı

Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifinin öncülüğünde 27-30 Nisan 2023 tarihlerinde Kırım Derneği Genel Merkezinde yapılacak olan "Kırım Tatar Kültür Günleri" etkinlikleri, bugün açılış programı ile başladı.

Haber Giriş Tarihi: 27.04.2023 15:01
Haber Güncellenme Tarihi: 28.04.2023 16:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar Kültür Günleri başladı

Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifinin öncülüğünde düzenlenen Kırım Tatar Kültür Günleri, 27 Nisan 2023 tarihinde Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezinin Bekir Sıtkı Çobanzade Kütüphanesi'nde başladı. Açılış töreninde çok sayıda katılımcı yer aldı.

KIRIM TATAR KÜLTÜR GÜNLERİ'NE YOĞUN KATILIM

Kırım Türkleri Kültür ve Yardımlaşma Derneği Genel Merkezinde başlayan program, 4 gün sürecek. Tuvgan Til Koordinatörü Oya Deniz Çongar Şahin'in moderatörlüğünde gerçekleşen etkinliğin birinci günü açılış töreni ile başladı. Açılış törenine; Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu, Ukrayna Büyükelçiliği Elçi Müsteşarı Oleksiy Çernışev, Ukrayna’nın Ankara Büyükelçiliği Müsteşarı Denıs Zolotaryov, Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı İlmi Ümerov, Kırım Tatar Milli Meclisi üyesi Gayana Yüksel, Eski T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Oktay Vural, Eski TBMM Milletvekili Şevket Bülent Yahnici, Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin, Kırım Vakfı Başkanı Tuncer Kalkay, Kırım Gelişim Vakfı Başkanı Ümit Şilit, Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Necla Kalkay, TURKSİD kurucusu ve iş insanı İsmet Yüksel, Kırım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Ali Olgun Boydak, Kırım Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Cem Arslan, gazeteci-yazar Gönül Şamilkızı ve Kırım Haber Ajansı ekibi ile çok sayıda davetli katıldı.

“KIRIM TATARLARI, HİÇBİR ZAMAN DİZ ÇÖKMEYECEK"

Kırım Tatar Kültür Günleri etkinliklerinin açılış konuşmasını Kırım Derneği Genel Başkanı Mükremin Şahin gerçekleştirdi. Mükremin Şahin, “Kırım Tatar Kültür Günleri'ne ihtiyaç olduğunu gördük” dedi. Şahin etkinlikler hususunda, “Halkımızın, Kırım’ın durumu ortada. Kültürümüz ve dilimiz yok olma tehlikesiyle karşı karşıya” ifadelerini kullanarak kültürel etkinliklerin önemine dikkat çekti.

Şahin Kırım Tatarca’nın güncel durumuna da değinerek, “Kırım Tatarca, UNESCO tarafından yok olmak üzere olan diller listesine girdi” ifadelerini kullandı. Kırım Derneği Genel Başkanı, Kırım Tatarlarının anavatanları Kırım'dan uzakta 20 farklı ülkede yaşadığını belirterek, “Kırım Tatarları olması gereken yerde (Kırım'da) olacak ve hiçbir zaman diz çökmeyecek" dedi.

Başkan Mükremin Şahin, “Medeniyetimizin kültürümüzün devamı için elimizden geldiği, aklımızın erdiği kadarıyla yapacağız” ifadelerini kullandı.

"AMAÇ; KIRIM TATAR KİMLİĞİ İLE SOSYAL ZEMİNDE GEREKLİ İHTİYAÇLARI SAĞLAMAK"

Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifi Başkanı Necla Kalkay, etkinliğin açılış konuşmasında "Amacımız; Kırım Tatar dili, kültürünü, eğitimini esas alarak Kırım Tatar kimliği ile sosyal, kültürel, siyasi zeminde gerekli ihtiyaçların karşılanmasını sağlayacak çalışmalar yapmaktır." dedi. Kalkay, "Bugün açılışını yaptığımız programımızda 4 gün boyunca; 15 etkinlik 8 sergi ve standımız ile Kırım Tatar kültüründen değişik renkleri sizlerle buluşturmaktan büyük keyif alacağız. Kültürümüzün bu zenginliğini gururla paylaşmaktan mutluluk duyacağız" ifadelerini kullandı.

YALÇIN TOPÇU: AYNI ANANIN ÇOCUKLARIYIZ

Açılış töreninde konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Yalçın Topçu ise Kırım Tatar Kültür Günleri'nin önemini vurgulayarak, “Cenab-ı Hak, böylesine güzel etkinlikleri Ankara’nın öz kardeşi olan Akmescit’te yapmayı nasip etsin” dedi.

Bu programın gerçekleşmesinde emeği geçen Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifine teşekkür eden Topçu, “Bir milletin münevverli, ölümü öldüren kahramanları çoksa; o millet ne tarihten ne dünya yüzünden hiçbir güç tarafından silinemez” diye konuştu. Türkiye Cumhurbaşkanı Başdanışmanı, “Farklı coğrafyalarda yaşasak da bir ananın çocuklarıyız” ifadelerini kullandı.

GAYANA YÜKSEL: DİLİMİZİ, DİNİMİZİ KORUMAK ZORUNDAYIZ

KTMM üyesi Gayana Yüksel açılış konuşmasında, “Günler, şartlar ne kadar zor olursa olsun örf, adetlerimizi, dilimizi ve dinimizi korumak zorundayız” dedi. Gayana Yüksel, konuşmasında ikinci kez doğum gününü Rus esaretinde geçiren Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkan Yardımcısı, siyasi tutsak Nariman  Celal’i unutmadı.

Yüksel, “43 yaşına gelen bir insan... Nariman Celal, 17 yıl hapis cezası aldı” dedi. Gayana Yüksel, “Cephede ön safta bulunan askerlerimiz, kahramanlarımız savaşıyor. Kırım Taburu, Numan Çelebicihan Taburu ve çeşitli yerlerdeki Kırım Tatar askerler var. Bunu unutmamak lazım. Hepsi bir iş. Bizim de katkımız kültür. Allah’ın izniyle Kırım serbest olacak ve Ukrayna kazanacak.” ifadelerini kullandı.

RENKLİ DANSLAR İLE KONSER ŞÖLENİ

Açılış konuşmalarının ardından Kırım Derneği Genel Merkezinin halk oyunları ve müzik topluluğu "Cıyın Ansamblı", sahne aldı. Bunun yanı sıra sanatçıların keman dinletisi izleyenlere keyifli anlar yaşattı. Ayrıca etkinlikte, Ukrayna Ankara Derneği dans ekibi de geleneksel danslarını icra etti.

Etkinlik kapsamında Kırım Tatar geleneksel kıyafetleri ile eşyalarının sergilendiği standlar açıldı ve tanıtımı yapıldı. Buradaki stantlarda, kültürel eşyalar, resimler, ebrular, Kırım Tatar fesleri yerini aldı. 

Ukrayna Derneğinin standında da Ukrayna geleneksel gömlekleri Vışıvankalar ile Ukrayna'ya özgü ürünler sergilendi.

KIRIM TATAR KÜLTÜR GÜNLERİ İLK GÜN ETKİNLİKLERİ

Kırım Tatar Kültür Günleri ilk gün etkinlikleri, Avukat İlyas Aktaran'ın "Son Gazi/Yakup Satar" adlı kitap tanıtımı ve söyleşisi ile başladı. Ardından, Kırım Tatar gazeteci Zera Bekirova’nın “Tercüman’dan Bugüne Kırım Tatar Matbuatı” başlıklı sunumu ile devam etti.

Şefika Gaspıralı Kadın İnisiyatifinin düzenlediği Kırım Tatar Kültür Günleri, Ankara Kırım Derneği Genel Merkezinde başladı. Yoğun bir katılıma sahne olan ilk gün etkinliklerinde açılış konuşmaları yapıldı. Ardından; "Son Gazi Yakup Satar" kitap tanıtımı ve gazeteci-yazar Zera Bekirova'dan "Tercüman’dan Bugüne Kırım Tatar Matbuatı” sunumu düzenlendi. İlk günün sonunda, sanatçılar Rüstem Memed ile Arslanbek Sultanbekov, Kırım Tatar halk yırlarını seslendirdi. Prof. Dr. Hakan Kırımlı, Kırım tarihinden örnekler ile Kırım Tatar yırlarının tarihi arka planını anlattı.

30 Nisan'a kadar devam edecek olan Kültür Günleri'nde, Kırım Tatar halkının geleneksel halk yırlarından kültürüne, tarihinden sanatına pek çok etkinlik katılımcıları bekliyor.

Kırım Tatar Kültür Günleri etkinlikleri, Kırım Haber Ajansının Facebook sayfası üzerinden canlı yayınlanıyor. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.