SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11 yıl aradan sonra Mısır'a gidecek

Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 2013’te Mısır’da gerçekleşen darbe sonrasında ilişkilerin kopma noktasına geldiği Mısır’a kısa zaman içerisinde ziyaret düzenleyeceği iddia edildi.

Haber Giriş Tarihi: 01.02.2024 19:30
Haber Güncellenme Tarihi: 01.02.2024 20:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 11 yıl aradan sonra Mısır'a gidecek

Türkiye Cumhuriyeti'nin Mısır ile olan ilişkileri, 2013 yılında Mısır'da gerçekleşen askerî darbeden bu yana durmuştu. Ancak, Temmuz 2023'te Türkiye-Mısır ilişkileri yeniden başladı ve karşılıklı büyükelçi atamaları gerçekleşti. Bloomberg'in 1 Şubat 2024 tarihinde gündeme getirdiği ve Türkiye Cumhuriyeti'nden yetkili kaynaklara dayandırdığı haberine göre; Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 11 yıldır durma noktasında olan ilişkileri yeniden tesis etmek amacıyla ilerleyen günlerde Mısır'ı ziyaret edeceği ileri sürüldü. Bazı uluslararası medya servisleri ziyaretin, 14 Şubat 2024 tarihinde gerçekleşeceğini kaydetti.

Erdoğan, son olarak 17 Kasım 2012'de dönemin Türkiye Başbakanı olarak Kahire'ye gitmiş ve üst düzey ziyaretlerde bulunmuştu.

DENİZ SINIRLARININ BELİRLENMESİ GÖRÜŞÜLECEK

Gazete ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah El Sisi arasındaki yapılacak görüşmelerde Filistinlilere yardım sevkiyatı ve savaşın sona erdirilmesi için atılabilecek adımlara odaklanacağı bildirildi. Öte yandan Türk kaynaklara dayandırılan haberde, ikili ticaret hacminin artırılması ve Türkiye'nin Akdeniz'deki enerji kaynaklarına daha fazla erişimini sağlayacak deniz sınırlarının belirlenmesi konularının da gündemde olduğu belirtildi.

TÜRKİYE VE MISIR İLİŞKİLERİ

Erdoğan, geçen yıl eylül ayında G20 Liderler Zirvesi kapsamında bulunduğu Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de, Sisi ile bir araya gelmişti. Sisi'nin idaresindeki Mısır ordusu, 3 Temmuz 2013'te Müslüman Kardeşler Teşkilatı'na mensup Muhammed Mursi liderliğindeki sivil hükumeti devirerek yönetime el koymuştu. Bunun üzerine Türkiye ile Mısır arasındaki ilişkiler kopma noktasına gelmiş, Mısır yönetimi Türkiye'nin Kahire Büyükelçisi Hüseyin Avni Botsalı'yı, "Ankara'nın Kahire'nin iç işlerine karıştığı" gerekçesiyle 2013 yılında istenmeyen adam ilan etmişti.

4 Temmuz 2023 tarihinde İki ülke arasındaki diplomatik ilişkiler, tekrar büyükelçilik seviyesine çıkarıldı. Buna göre, Mısır'ın Ankara Büyükelçisi Amr Elhamamy oldu. Türkiye ise Kahire'ye Büyükelçi olarak Salih Mutlu Şen'i atadı. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.