SON DAKİKA
Hava Durumu

40 yıl önce terör saldırısında şehit düşen Erdoğan Özen unutulmadı

"Ermeni Devrimci Ordusu" terör örgütünün 20 Haziran 1984 tarihli saldırısında şehit olan Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği Çalışma Müşavir Vekili Erdoğan Özen unutulmadı.

Haber Giriş Tarihi: 20.06.2024 13:00
Haber Güncellenme Tarihi: 20.06.2024 14:36
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
40 yıl önce terör saldırısında şehit düşen Erdoğan Özen unutulmadı

Türkiye'nin diplomatik kurum ve kişilierini hedef alan silahlı terör örgütü "Ermeni Devrimci Ordusu" (ARA) bundan tam 40  yıl önce Viyana Büyükelçiliği görevlisi Erdoğan Özen'e suikast düzenlendi. 20 Haziran 1984 tarihinde Türkiye'nin Viyana Büyükelçiliği Çalışma Müşavir Vekili Erdoğan Özen, ARA terör örgütünün aracına yerleştirdiği bombanın infilak etmesi sonucu şehit oldu.

TÜRK DIŞİŞLERİNDEN ANMA MESAJI

Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı şehit Erdoğan Özen için bir anma mesajı yayımladı. Mesajda, "Ermeni terör örgütü ARA tarafından 20 Haziran 1984 tarihinde şehit edilen Viyana Büyükelçiliğimiz Çalışma Müşaviri Vekili Erdoğan Özen’i saygı ve rahmetle anıyoruz." ifadesi yer aldı. 

VİYANA SALDIRISI NASIL GERÇEKLEŞTİ?

Ermeni Devrimci Ordusu (ARA) 20 Haziran 2024 tarihinde saat 08.40 civarında Viyana Büyükelçiliği Çalışma Müşavir Vekili Erdoğan Özen'in aracına bomba yerleştirdi. Terör örgütü ARA saldırıyı, Özen'in aracının Büyükelçilik binasına girecek şekilde planlamış ve saati kurmuştu. Ancak o sabah Özen aracını sokağa park etmiş, bombanın infilak etmesi sonucu Büyükelçilik binasının camları kırılmış, Özen ise şehit düşmüştü. Özen'in cenazesi saldırıdan ancak 5 saat sonra anlaşılabilmişti.

Ayrıca saldırıdan etkilenen Avusturyalı bir polis komaya kaldırılırken, bir başka Avusturyalı gözlerini kaybetti, çevredeki iki araç ise yandı. Olay öncesinde kimliği belirsiz bir kişinin polisi arayarak Büyükelçilik binasında bomba olduğunu ihbar ederek binanın boşaltılmasını sağladı. Ancak polis ekipleri binada bomba bulamadı.

Olayın ardından şehit Erdoğan Özen 24 Haziran 1984 tarihinde Türkiye'ye nakledildi. 26 Haziran tarihinde ise Özen'in naaşı İzmir Karşıyaka'nın Soğukkuyu'daki aile mezarlığına defnedildi. Cenaze töreni TRT1 ve TRT2 ekranlarında 7 saat boyunca yer aldı. 

Avusturya polisi katilleri bulmak için yürüttüğü soruşturmadan bir sonuç alınamadığını 27 Temmuz 1984 tarihinde resmen duyurdu. Avusturya Radyo ve Televizyonu (ÖRF) tarafından faile ilişkin verilen haberler nedeniyle Avusturya-Türkiye ilişkileri derinden etkilendi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.