SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

AB'den AliExpress’e yasa dışı ürün suçlaması!

AB Komisyonu, Çin merkezli Alibaba Grubu’na ait çevrim içi alışveriş platformu AliExpress’in, yasa dışı ürünlerin yayılmasını engellemediği gerekçesiyle AB kurallarını ihlal ettiğini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 18.06.2025 02:25
Haber Güncellenme Tarihi: 19.06.2025 02:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
AB'den AliExpress’e yasa dışı ürün suçlaması!

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, 18 Haziran 2025 tarihinde yaptığı açıklamada Çin menşeli e-ticaret ve teknoloji grubu Alibaba'nın alışveriş sitesi AliExpress'i yasa dışı ürünler nedeniyle AB kurallarını ihlal etmekle suçladı.

Açıklamada, AliExpress'e yönelik yürütülen soruşturma kapsamında platformun Dijital Hizmetler Yasası'nı (DSA) ihlal ettiği yönünde ön bulgular olduğu belirtildi.

PLATFORM DENETLENMİYOR

Ayrıca AliExpress'in AB kuralları kapsamında yasa dışı ürünlerin yayılmasıyla ilgili riskleri değerlendirme ve azaltma yükümlülüğünü ihlal ettiğinin tespit edildiğine ve platformun içerik denetleme sistemi ile yasa dışı ürün satanlara karşı uygulamalarında da sorunlar olduğuna işaret edildi.

AB açıklamada, AliExpress'i çok büyük çevrim içi platform olarak tanımladığını anımsattı ve platformun Avrupa güvenlik kurallarına uyumsuz veya sahte ürünlerin yayılmasını önleyecek adımlar atması gerektiğini vurguladı.

Öte yandan Komisyon, AliExpress'in yasa dışı ürünlerle mücadele ve dijital şeffaflık konularında sunduğu taahhütleri kabul etti. Açıklamada, özellikle reklam ve tavsiye sistemlerinin şeffaflığına dair endişelerin giderilmesi amacıyla hazırlanan taahhütlerin bağlayıcı hâle geldiği bildirildi.

Aynı zamanda, platformun kullanıcıların sağlığını etkileyebilecek ilaçlar ve gıda takviyeleri gibi yasa dışı ürünleri izleme ve tespit etme sistemleri, yasa dışı ürünleri işaretlemek için bildirim ve eylem mekanizması, dâhili şikâyet işleme sistemi, reklam ve öneri sistemlerinin şeffaflığı ve araştırmacıların verilerine erişimi gibi unsurları içeren taahhütlerinin bağlayıcı hâle geldiği belirtildi.

SİTENİN FAALİYETLERİNE SON VERİLEBİLİR

Buna karşın, AB Komisyonunun ön bulgularının teyit edilmesi hâlinde firmaya yönelik para cezası kesilmesi ve kurallara uyum emri gönderilmesi gündemde yer alıyor.

AB'nin teknoloji kuralları kapsamında Avrupa'da faaliyet gösteren büyük şirketler ve dijital platformların katı kurallara uyması gerekiyor. AB, kural ihlalinde bulunan dijital platformlara yüksek seviyelerde para cezaları uygulayabiliyor.

Bu bakımdan AliExpress, DSA uyarınca küresel cirosunun yüzde 6'sına kadar para cezasına çarptırılabilir. Bununla birlikte ihlallerin tekrarı durumunda AliExpress’in AB'deki faaliyetine son verilebilir.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.