SON DAKİKA
Hava Durumu

ABD'den Türkiye'ye yeniden açılan Tahıl Koridoru için teşekkür

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanı Blinken, Rusya'nın bir kez daha sekteye uğrattığı Tahıl Koridorunun yeniden açılması için gösterdiği çabadan dolayı Türkiye'ye minnettar olduklarını bildirdi.

Haber Giriş Tarihi: 10.05.2023 11:22
Haber Güncellenme Tarihi: 10.05.2023 14:51
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
ABD'den Türkiye'ye yeniden açılan Tahıl Koridoru için teşekkür

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, başta Türkiye olmak üzere Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterress’e, Rusya'nın bir kez daha sekteye uğrattığı Karadeniz Tahıl Koridorunun yeniden açılması için gösterdiği gayretlerden dolayı teşekkür etti. Blinken, "Dünya, Moskova'nın Ukrayna'ya karşı savaşında insanların açlığını silah olarak kullanmamayı birkaç haftada bir hatırlatmak durumunda kalmamalı" ifadelerini kullandı.

"TÜRKİYE'YE GAYRETİ İÇİN MİNNETTARIZ"

Blinken, ABD'nin başkenti Washington’da Birleşik Krallık Dışişleri Bakanı James Cleverly ile görüşmesinin ardından bugün ortak basın toplantısı düzenledi. Blinken görüşmede, Ukrayna Rusya savaşı, Çin'in bölgelerde artan hegamonyası, bölgesel ve küresel güvenlik konularını ele aldıklarını belirterek, "Ayrıca Karadeniz Tahıl Girişiminin uzatılması ve kapsamının genişletilmesine duyulan acil ihtiyacı görüştük. Son günlerde Rusya yeniden Ukrayna limanlarına gemilerin gitmesini engelleyerek dünya pazarına, Afrika, Ortadoğu ve dünya genelinde gıdaya ihtiyacı olan insanlara giden gıda miktarını azaltan sinik eyleme geri döndü. BM Genel Sekreteri ve Türkiye'deki meslektaşlarımıza çıkmazı kırmak için yorulmaksızın gösterdikleri çaba için minnettarız. Dünya, Moskova'nın Ukrayna'ya karşı savaşında insanların açlığını silah olarak kullanmamayı birkaç haftada bir hatırlatmak durumunda kalmamalı" ifadelerini kullandı.

"DESTEĞİMİZDE KARARLI KALMAMIZ DOĞRU BİR TUTUM"

Birşelik Krallık Dışişleri Bakanı Cleverly, Ukrayna-Rusya savaşı ile ilglili desteklerinde kararlı olduklarını aktararak, "Ukraynalılar çok acı çekiyor olabilir ama bu sadece Ukrayna ile ilgili bir konu değil, bu bizim ve Ukrayna'nın çıkarıyla ilgili bir konu ve onları savunmamız, desteğimizde kararlı kalmamız doğru bir tutum. Eğer kararlı durmazsak bu savaş daha acı verici ve daha pahalı hale gelecektir" ifadelerini kullandı.

"UKRAYNALILAR BEKLENTİLERİN ÖTESİNDE PERFORMANS GÖSTERDİLER"

Cleverly, Ukrayna’nın işgalci Rusya'ya karşı savunmasında yeniden karşı atağa geçmesi ile ilgili "Bu bir film değil. Savaş söz konusu olduğunda kesinlik yoktur. Ukraynalılar, beklentilerin ötesinde performans gösterdiler, ancak savaşta hiçbir garanti yoktur. Bu nedenle, Ukraynalılara büyük bir destek vermemiz gerektiğini kabul etmeliyiz. Dediğim gibi hızlı bir şekilde öğrendiler, çok başarılı bir şekilde uyum sağladılar ve kendilerini inanılmaz derecede etkili bir şekilde savundular. Ve bu yaklaşan saldırı büyük kazanımlar getirse bile bu çatışma düzgün bir şekilde çözülünceye kadar desteğe devam etmeliyiz." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.