SON DAKİKA
Hava Durumu

Azerbaycan İnsan Hakları Komiseri: Ukrayna ve Kırım’daki insan hakları ihlalleri kabul edilemez

Azerbaycan İnsan Hakları Komiseri Sabina Aliyeva, Ankara'da düzenlenen Uluslararası Ombudsmanlık Konferansını QHA'ya değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 13.01.2023 22:33
Haber Güncellenme Tarihi: 13.01.2023 22:33
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Azerbaycan İnsan Hakları Komiseri: Ukrayna ve Kırım’daki insan hakları ihlalleri kabul edilemez

Ankara'da 11-12 Ocak 2023 tarihlerinde "21. Yüzyılda İnsan Haklarının Geleceği" Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı gerçekleştirildi. Ankara Sheraton Otel’de 11 Ocak 2023’te gerçekleşen ilk oturumun ardından, ikinci oturum Beştepe'deki Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde gerçekleşti.

Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı 12 Ocak'ta ikinci gününde yoğun katılımla devam etti. Azerbaycan İnsan Hakları Komiseri (Ombudsman) Sabina Aliyeva, Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı kapsamında QHA'nın sorularını yanıtladı. Sabina Aliyeva, QHA'nın "Karabağ'da Azerbaycan Türkü ekolojik aktivistlerin eylemleri ve Ermenistan'ın insan hakları ihlalleri hakkında ne düşünüyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Bu mesele hakkında resmi tutumumuzu bir süre önce yayımladık. Hem yabancı müttefiklerimize hem sivil toplum kuruluşlarına hem ekoloji ile ilgilenen dünyada faaliyet gösteren aktivistlere müracatımızı yapmıştık.

(İnsanlar) Barışçıl protestolara katılsınlar, barışçıl protestolara destek versinler. 

Hem işgal zamanı hem de işgalden sonra Ermenistan’ın hem askeri hem siyasi iktidarı tarafından, topraklarımızda birçok savaş suçu işlendi.

Şehirlerimiz tahrip edildi. Ekolojik olarak flora ve faunalarımız mahvedildi.

Bütün bu suçlara karşı barışçıl ve uluslararası hukuk normlarına uygun olarak fikirlerini yansıtan aktivistelerimize bütün dünyayı destek olmaya çağırıyoruz."

"UKRAYNA VE KIRIM'DAKİ İNSAN HAKLARI İHLALLERİ KABUL EDİLEMEZ!"

Azerbaycan İnsan Hakları Komiseri "Ukrayna’da ve Kırım’da yaşanan insan hakları ihlallerini nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise şöyle yanıt verdi:

"Genellikle biz dünyada her ezilen halkın ve insanların ihlal edilen haklarını savunuyoruz ve düşünüyoruz ki modern toplumumuzda bu tür durumların ortaya çıkması kesinlikle kabul edilemez. Azerbaycan halkı, uzun yıllar boyunca belki hiçbir halkın çekmediği zulümleri çekti. Bizim 30 yıl boyunca bir milyona yakın vatandaşımızın bütün temel hakları ihlal edildi. Örneğin yaşam hakkı, mülkiyet, eğitim, sağlık ve bir çok hakkından mahrum kaldılar. Bu yüzden bu meselede bizim tutumumuz çok sert ve kesindir."

Sabina Aliyeva, "21. Yüzyılda İnsan Haklarının Geleceği" Uluslararası Ombudsmanlık Konferansının dünyadaki barışı tesis etmede katkısına ilişkin şu yorumu getirdi:

"Tabi ki bunu umut ediyorum. Bu tür hem bölgesel hem uluslararası platformlardan istifade ediyoruz. Biz kendi yabancı müttefiklerimizle, görüşmelerimizde kendi gerçeklerimizi onların dikkatine sunmuş oluyoruz. Yapacağım konuşma sırasında savaş döneminde çocuklarımıza yapılan hukuk ihlalleri ile ilgili bir konuşma gerçekleştireceğim."

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.