SON DAKİKA
Hava Durumu

Çin'in AB'deki gizli polis operasyonları deşifre oldu

Çin'in AB ülkelerinde yasa dışı polis faaliyetleri ve yurt dışındaki vatandaşlarına yönelik uyguladığı gizli operasyonları ortaya çıkarıldı.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2024 20:00
Haber Güncellenme Tarihi: 18.04.2024 20:26
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çin'in AB'deki gizli polis operasyonları deşifre oldu

Çin'deki insan hakları ihlallerini araştıran İspanya merkezli insan hakları örgütü Safeguard Defenders, Çin Komünist Partisinin yıllardır vatandaşlarını Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden kaçırarak zorla Çin'e geri götürdüğünü ve Avrupa'da hukukun üstünlüğü ve kamu güvenliğini ihlal ettiğini ortaya koyan yeni bir rapor yayımladı.

ÇİN'İN 53 ÜLKEDE 120'DEN FAZLA YASADIŞI POLİS KARAKOLU VAR

Söz konusu raporda Çin'in 50'si AB'de olmak üzere dünya genelinde 53 ülkede 120'den fazla yasadışı polis karakolu oluşturduğu bildirildi. Raporda ayrıca bu ofislerin Çin vatandaşlarını izlemekle görevlendirildiği aktarılırken, muhalefete yönelik baskının bir parçası olarak aktivistlerin izlenebileceği ve taciz edilebileceği korkusuna yol açtığı belirtildi. Öte yandan bir çok Çinlinin AB üyesi ülkelerden kaçırılarak Çin'e gönderdiği kaydedildi.

ÇİN'İN GİZLİ POLİS OPERASYONLARI

Raporun yazarlarından Laura Harth, Euronews'e yaptığı açıklamada kaçırma olaylarının, ajanların özel görevler için yurtdışına gönderildiği "gizli polis operasyonlarının" bir parçası olduğunu söyledi. "Aslında resmi metodoloji adam kaçırmayı içeriyor" diyen Harth, "Vatandaşlar aile üyelerinin bulunduğu yere dönmeye ikna ediliyor, aksi takdirde toplu cezalandırma yoluna gidiliyor. Emekli maaşlarından mahrum bırakılıyorlar, tutuklanıyorlar" ifadelerini kullandı. 

TİLKİ AVI OPERASYONU VE GÖKYÜZÜ AĞI OPERASYONU

Çin, 10 yıl önce bugüne kadarki en kötü şöhretli kampanyalarından biri olan Tilki Avı Operasyonu'nu (2014) başlatmış, sonrasında bu operasyonu Şi Cinping'in yolsuzlukla mücadele kampanyasının küresel bir uzantısı olan kapsamlı Gökyüzü Ağı Operasyonu (2015) izlemişti.

PEKİN, BİR YIL İÇİNDE 230 BİN KİŞİYİ ÇİN'E KAÇIRDI

Çin'in resmi rakamları, sözde iki ana geri döndürme kampanyası kapsamında 120'den fazla ülkeden 12 bin Çinlinin ülkesine geri götürüldüğünü göstermekte. Söz konusu kampanyalar Pekin tarafından sık sık büyük bir başarı olarak lanse edilmekle birlikte, ayrıca Çin yönetimi, toplu cezalandırma tehdidinin de bir ikna aracı olarak kullanıldığı özel bir kampanyanın parçası olarak sadece bir yıl içinde 230 bin kişiyi Çin'e kaçırdı.

RAPOR 283 ÇİNLİNİN İFADELERİNE DAYANIYOR

Safeguard Defenders'ın raporu, ülkelerine geri gönderilen ya da iade edilen 283 Çinlinin ifadelerine dayanıyor. Raporda kimlerin Çin'e iade edildiği, nasıl iade edildikleri ve başarısız girişimlere ilişkin bilgileri içeren bir tablo da yer alıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.