SON DAKİKA
Hava Durumu

Eski Rus albay, Lahey'de Rusya’nın savaş suçları hakkında ifade vermek istiyor!

Rusya Ana İstihbarat Müdürlüğüne bağlı eski albaylardan ve Wagner Grubunun eski üyesi olan İgor Salikov, Rusya'nın Ukrayna'da işlediği savaş suçları hakkında Uluslararası Ceza Mahkemesinde ifade vermek istediğini duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 19.12.2023 17:03
Haber Güncellenme Tarihi: 19.12.2023 16:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Eski Rus albay, Lahey'de Rusya’nın savaş suçları hakkında ifade vermek istiyor!

25 yıl Rus ordusunda daha sonra ise Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu'nda görev alan İgor Salikov, Hollanda merkezli EenVandaag televizyon kanalına verdiği röportajda; Uluslararası Ceza Mahkemesinde (ICC) Rusya'nın Ukrayna'daki savaş suçları hakkında ifade vermeye hazır olduğunu açıkladı.

60 yaşındaki Salikov, 25 yıl boyunca Rus ordusuna hizmet ederek albay rütbesine kadar yükseldi. Salikov, ordudan emekli olduktan sonra Rus paralı asker şirketi Wagner Grubu'nun üyesi olarak Suriye, Afrika ve Ukrayna’daki çatışmalara katıldı. 

WAGNER GRUBU'NA EMİRLER DOĞRUDAN KREMLİN'DEN GELİYOR!

Eski Rus subayı, Uluslararası Ceza Mahkemesine yazdığı mektupta, Wagner Grubu’na verilen emirlerin doğrudan Rusya Savunma Bakanlığından ve hatta bazen Rusya Devlet Başkanlığı Ofisinden geldiğini aktardı.

RUSYA DESTEKLİ AYRILIKÇILAR SİVİLLERİ BOMBALAYARAK SUÇU UKRAYNA'YA ATTI

Salikov, Hollanda medyasına verdiği röportajda ise Rusya’nın 2014'ten sonra Donetsk'te bir dizi “sahte bayrak” operasyonları düzenleyerek; çocuklar dahil birçok sivilin ölümüne yol açtığını anlattı. Ayrıca Salikov, Rus yanlısı ayrılıkçıların bir çok kez Donetsk bölgesini bombaladığını ve daha sonra suçu Ukrayna ordusuna attığını kaydetti.

ŞUBAT 2022’DE BİRÇOK SAVAŞ SUÇUNA TANIK OLDU

Salikov, Şubat 2022’de, "sivil halka yönelik zulme, eski askerler ve savaş esirlerine uygulanan işkencelere ve infazlara" tanık olduğunu bildirdi. Ukraynalı çocukların Belarus'a kaçırılmasına da tanık olduğunu belirten eski Rus askeri, “Gizli servis görevlilerinin, ebeveyni olmayan çok sayıda çocuğu sınırdan geçirerek Belarus'a götürdüğünü gördüm” diyerek; bu görevin, FSB yetkilileri tarafından yerine getirildiğini aktardı.

"RUSYA DAVASINA İNANCINI KAYBETTİ"

“Rusya, davasına olan inancını kaybetti” diyen Salikov, Uluslararası Ceza Mahkemesine başvurmak istediğini ifade etti. Geçen yıl sivilleri vurma emrini yerine getirmeyi reddettiğini ileri sürdü. Eski Rus asker Salikov, 18 Aralık’ta Hollanda’ya giriş yaparken polis tarafından alıkonulmuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.