SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Estonya, mayın yasağına ilişkin antlaşmadan çekiliyor: Rusya tüm Avrupa için tehdit

Estonya Parlamentosu, 4 Haziran 2025’te Ottawa Antlaşması’nden çekilmeyi öngören yasayı kabul etti.

Haber Giriş Tarihi: 05.06.2025 16:13
Haber Güncellenme Tarihi: 05.06.2025 16:21
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Estonya, mayın yasağına ilişkin antlaşmadan çekiliyor: Rusya tüm Avrupa için tehdit

Estonya parlamentosu 4 Haziran 2025 tarihinde, "Ottawa Antlaşması" olarak da bilinen “Anti-Personel Mayınların Kullanımının, Depolanmasının, Üretiminin ve Devredilmesinin Yasaklanması ve Bunların İmhası ile İlgili Sözleşme”den çekilme kararını kabul etti. Konuyla ilgili duyuru Estonya Dışişleri Bakanlığı tarafından yapıldı.

Yasa tasarısı Estonya Dışişleri Bakanı Margus Tsahkna tarafından parlamentoya sunuldu. Parlamentoda konuşan Estonya Dışişleri Bakanı, Rusya’nın sadece Ukrayna için bir tehdit olmadığına vurgu yaptı. Tsahkna, sözleşmeden çekilmenin Estonya Savunma Kuvvetlerine silah seçimi ve millî güvenliği güçlendirmeye yönelik kararlar konusunda daha fazla esneklik ve özgürlük sağlayacağını belirtti.

Tsahkna, “Rusya sadece Ukrayna için değil, tüm Avrupa için ciddi ve uzun vadeli bir tehdit oluşturuyor. Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı sırasında, Ottawa Sözleşmesi'ne taraf olmayan Rusya, anti-personel mayınlarını yaygın olarak kullandı. Rus saldırganlığından alınan dersler dikkate alındığında, Estonya'nın silahlanma seçeneklerini tek taraflı olarak kısıtlamaması gerektiği açıktır, çünkü bunu yapmak bizi dezavantajlı hâle getirecektir.” dedi.

Dışişleri Bakanı konuşmasında, Estonya'nın uluslararası insancıl hukukun hedeflerini ve normlarını desteklemeye kararlı olduğunu ve insani mayın temizleme projelerine destek de dâhil olmak üzere düşmanlıkların siviller üzerindeki etkisini en aza indirmeye ve silahlı çatışmaların mağdurlarını korumaya kendini adadığını vurguladı.

“KÖTÜLEŞEN GÜVENLİK DURUMU GÖZ ÖNÜNE ALINMALIDIR”

Estonya'ya ek olarak, Letonya, Litvanya, Polonya ve Finlandiya da Ottawa Antlaşması'ndan çekilme sürecini başlattı. Letonya ve Litvanya parlamentoları ilgili yasaları çoktan kabul ederken, Finlandiya ve Polonya parlamentolarında görüşmeler yaklaşıyor.

Bakan, bu geri çekilme kararıyla NATO'nun doğu kanadı ülkeleri, topraklarını ve özgürlüklerini korumak için saldırgana karşı gerekli tüm önlemleri kullanmaya hazır ve yetenekli olduklarına dair net bir mesaj gönderdiğini vurgulayarak, “Bu kararlar kolay değil, ancak kötüleşen güvenlik durumu göz önüne alındığında, caydırıcılık ve savunma yeteneklerimizi güçlendirmek için tüm araçlar dikkate alınmalıdır." dedi.

Belirtilenlere göre, anlaşmadan ayrılma, bildirimden altı ay sonra yürürlüğe girecek ve bu süre zarfında ülkenin silahlı çatışmaya katılmaması şartıyla geçerli olacak.

RUSYA ANTLAŞMAYA TARAF DEĞİL

Ottawa Antlaşması, 1990'larda küresel silahsızlanmayı teşvik etmek için varılan bir dizi uluslararası antlaşmadan biriydi ancak Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Rusya ve Çin dâhil olmak üzere büyük askerî güçler bunu hiçbir zaman onaylamadı. Aynı zamanda antlaşmaya taraf olmayan Rusya’nın Ukrayna'ya karşı 24 Şubat 2022 tarihinden bu yana sürdürdüğü topyekûn işgal girişimi ve saldırılarında kara mayınları kullandığı biliniyor.

Bununla birlikte Polonya ve Baltık ülkeleri Ukrayna'daki savaşın sona ermesinin Rusya'nın yeniden silahlanmasına ve kendilerini hedef almasına yol açabileceğinden endişe ediyor.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.