SON DAKİKA
Hava Durumu

Fukuşima radyoaktif su akıntısı: Çin'den Japonya'ya taciz

Fukuşima'daki arıtılmış radyoaktif suyun Birleşmiş Milletler (BM) kararı ile serbest bırakılmasının ardından Japonya, Çin'den taciz telefonları almaya başladı.

Haber Giriş Tarihi: 28.08.2023 10:38
Haber Güncellenme Tarihi: 28.08.2023 12:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Fukuşima radyoaktif su akıntısı: Çin'den Japonya'ya taciz

Fukuşima Dai-içi Nükleer Santralinden arıtılmış radyoaktif suyun Birleşmiş Milletler (BM) kararı ile serbest bırakılmasının ardından Japonya, Çin'den telefon üzerinden tehdit içerikli taciz çağrıları almaya başladı. Japonya'nın üst düzey hükumet sözcüsü 28 Ağustos yaptığı açıklamada, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santralinden Pasifik'e arıtılmış radyoaktif suyun salınmasıyla ilgili Çin'den çok sayıda taciz telefonu geldiğini bildirdi.

JAPONYA'DAN ÇİN'E ÇAĞRI

Japonya Kabinesi Baş Sekreteri Hirokazu Matsuno, Japonya'daki şirketlerin, Çinlilerden çok sayıda taciz çağrısı geldiğini kaydederek, "Japonya, Çin'den çok sayıda taciz içerikli telefon görüşmesi alıyor. Bu gelişmeler son derece üzücü ve endişeliyiz. Çin hükumetini, vatandaşlarını sakin olmaya çağırma, Çin'deki Japon diplomatik misyonlarının ve Japon şirketlerinin güvenliğini sağlamak için mümkün olan tüm önlemleri almaya çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

JAPONYA ÇİN'DE YAŞAYAN VATANDAŞLARINI UYARDI

Öte yandan Japonya, Çin'de yaşayan vatandaşlarına, Çinlilerin yoğun olduğu mahalle ve kasabalarda tek başına gezmemeleri konusunda uyarıda bulunurken, yüksek sesle ana dillerini kullanmaktan kaçınmaya çağırdı. Ayrıca Japonya, arıtılmış suyun güvenli olduğu konusunda ısrar ederken (BM'nin nükleer gözlemcisi tarafından da desteklenen bir görüş), Çin, geçen hafta başlayan tahliyeye şiddetle karşı çıktı ve tüm Japon deniz ürünleri ithalatını yasakladı.

ÇİN'İN SALDIĞI RADYOAKTİF TRİTYUM İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI

Japon hükumeti 27 Ağustos Fukuşima Dai-içi Nükleer Santralinden arıtılmış radyoaktif suyun radyoaktivite seviyelerinin güvenli sınırlar içinde kalmaya devam ettiğini gösteren yeni veriler yayınladı. Bilim insanları, Çin'in 13 nükleer santralinden salınan radyoaktif su miktarının, Fukuşima Dai-içi Nükleer Santralinden bir yıl içinde salınması planlanan miktardan 10 kat daha fazla radyoaktif trityum saldığına ve bu seviyelerin insan sağlığına zararlı kabul edildiğine dikkat çekti .

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.