SON DAKİKA
Hava Durumu

İngiliz sporculara ‘Kırım’ cezası

Ukrayna’nın ulusal çıkarlarına zarar verildiği gerekçesiyle iki İngiliz sporcuya giriş yasağı uygulandı.

Haber Giriş Tarihi: 26.09.2017 10:32
Haber Güncellenme Tarihi: 26.09.2017 10:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İngiliz sporculara ‘Kırım’ cezası

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), Rus işgali altındaki Kırım’da düzenlenen spor müsabakalarına katılan İngiliz sporculara, Ukrayna’ya giriş yasağı uyguladı.



SBU Basın Sözcüsü Yelena Gitlyanskaya’nın bildirdiğine göre, Kırım’da işgalcilerin düzenlediği Cliff Diving (uçurumdan atlama) yarışmasına katılan İngiliz sporcular Gary Hunt ve Blake Aldridge’in 25 Eylül günü Ukrayna’ya 5 yıl süreyle girişi yasaklandı. Söz konusu kararın Ukrayna’nın ulusal çıkarlarına zarar verildiği gerekçesiyle alındığı kaydedildi.



Bilindiği gibi uluslararası yaptırımların yanı sıra Ukrayna yasalarınca da Rusya tarafından işgal edilen Kırım’a, Ukrayna yönetiminden gerekli izinler alınmadan giriş yapmak yasak. Bu yasağın çiğnenmesi “Ukrayna’nın Geçici Olarak İşgal Edilen Bölgesinde Hukuki Rejim ve Vatandaşların Hak ve Özgürlükleri Sağlanması İle İlgili” yasanın yanı sıra Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 27 Mart 2014 tarihli “Ukrayna’nın Toprak Bütünlüğü” kararı başta olmak üzere çeşitli uluslararası normların da ihlal edilmesi anlamına geliyor.



158816



Ukrayna Bakanlar Kurulu tarafından 16 Aralık 2015 tarihinde kabul edilen "Ukrayna’nın geçici olarak işgal edilen bölgesinden Ukrayna’nın anakarasına ve Ukrayna’nın başka bölgelerinden geçici olarak işgal edilen bölgeye belirlenen ürünlerin (işlerin, hizmetlerin) sevkiyatının sınırlanması" başlıklı kararname 16 Ocak tarihinde yürürlüğe girmişti.



Bundan önce 2015 yılı Haziran ayının başında Ukrayna Bakanlar Kurulu, Rusya tarafından işgal edilen Kırım ile Ukrayna'nın ana kısmı arasındaki idari sınırda uygulanacak geçiş kurallarını onayladı. Ukrayna hükümetinin 4 Haziran tarihinde kabul ettiği ve Ukrayna Bakanlar Kurulu’nun resmi internet sitesinde 8 Haziran tarihinde yayınlanan kararda, Kırım’a giriş ve çıkışların sadece günde 24 saat çalışan kontrol noktalarından yapılmasının mümkün olduğu belirtildi. Karara göre idari sınırı geçmek isteyen yabancı vatandaşlar ve vatandaşlığı olmayan kişiler, kimlik belgeleri ve Ukrayna Göç Servisi’nin verdiği özel izinleri olduğu sürece idari sınırı geçebilecek.



Zaman zaman bazı ülkelerden Kırım'a yasa dışı ziyaretler gerçekleştirilebiliyor ve Rusya tarafından bu ziyaretler işgali meşru göstermek amacıyla propaganda unsuru olarak kullanılıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.