SON DAKİKA
Hava Durumu

İran'da tartışmalı "İrşad Devriyeleri" yeniden faaliyette mi?

İran’da aylar süren hükumet karşıtı protestoların ardından geri adım atan Molla rejiminin, İrşad Devriyeleri'ni tekrar faaliyete geçirdiği iddia edildi.

Haber Giriş Tarihi: 17.07.2023 13:32
Haber Güncellenme Tarihi: 17.07.2023 13:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İran'da tartışmalı "İrşad Devriyeleri" yeniden faaliyette mi?

İran’da Molla rejimi, başörtüsü nedeniyle İran polisi tarafından öldürülen Mahsa Amini olayının ardından geri adım atmak zorunda kalmıştı. Aylar süren protestolar sonrasında 2022 yılının Aralık ayında tepkilere neden olan "İrşad Devriyeleri'nin” lağvedildiği ilan edilmişti. 

İRŞAD DEVRİYELERİ YENİDEN GÖREVDE Mİ?

İran'da kadınların kıyafetlerini kontrol etmek ve kamusal alanda ahlaki düzenden sorumlu olan İrşad Devriyeleri'nin yeniden göreve başladığı öne sürüldü. BBC News'in haberine göre, ahlak polislerinin yeniden sokağa döneceği belirtildi. İran merkezli Tasnim Haber Ajansı, bu kapsamda İran Emniyet Müdürlüğünün Sözcüsü Saeed Montezerolmahdi'nin açıklamasına işaret etti. Sözcü, ahlak polislerinin devriye esnasında kurallara uymayan vatandaşları gözaltına alabileceğini ve yasal işlemler başlatabileceğini dile getirdi. 

İRAN’DA PROTESTOCULAR BAŞARDI

İran’da ahlak polisleri olarak bilinen İrşad Devriyeleri'nin lağvedilmesi, ülkedeki protestocuların başarısı olarak yorumlandı. İran gazetesi Sharq Daily, 3 Aralık 2022'de Molla rejiminin kararını duyurdu. Habere göre, İran’ın ahlak polisi İrşad Devriyeleri’nin kapatılma kararını, İran Başsavcısı Muhammed Cafer Montazeri duyurdu.

İRAN’DA NELER OLDU?

İran’da 13 Eylül 2022 tarihinde ahlak polisleri başörtüsünü uygun takmadığı gerekçesiyle 22 yaşındaki Mahsa Amini’yi gözaltına aldı. 22 yaşındaki Mahsa Amini, gözaltındayken işkenceye maruz kalarak hayatını kaybetti. Amini’nin ölümü ile başlayan protestolar, Güney Azerbaycan dahil İran’ın bir çok şehrine yayıldı ve hükumet karşıtı protestolara sahne oldu.

İRŞAD DEVRİYELERİ NEDİR?

İrşad Devriyeleri, çoğunlukla kılık kıyafet kurallarına göre kadınları tutuklamak amacıyla 2005 yılında kurulmuş, İran Kolluk Kuvvetlerine bağlı faaliyet yürüten bir yapıdır.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.