SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

İsveç'te yeni terörle mücadele yasasından sonra ilk kez bir PKK'lı yargılanıyor!

İsveç'te 1 Haziran 2023'te kabul edilen terörle mücadele yasasına göre ilk kez bir kişinin bölücü terör örgütü PKK faaliyetlerine finansman sağlamak için haraç toplaması nedeniyle yargılaması yapılıyor.

Haber Giriş Tarihi: 09.06.2023 16:43
Haber Güncellenme Tarihi: 09.06.2023 17:06
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İsveç'te yeni terörle mücadele yasasından sonra ilk kez bir PKK'lı yargılanıyor!

NATO üyesi olmaya hazırlanan İsveç, Türkiye'nin taleplerini yerine getirmek için 1 Haziran'da terörle mücadele yasasını yürürlüğe koydu. Yasaya göre İsveç, terör örgütü PKK'ya yönelik faaliyet yürütenlere 4 yıla kadar hapis cezası verecek. 

İSVEÇ'TE TERÖR FAALİYETİ İÇİN HARAÇ TOPLAYAN TERÖRİST YARGILANIYOR

İsveç Devlet Radysu SR'de yer alan habere göre; bugün terörle mücadele yasası kapsamında ilk kez bir terör destekçisinin, "teröre finansman sağlamak", "gasp teşebbüsü" ve "silahlı saldırı" suçlarından yargılanması başladı. Sanığın, ocak ayında bölücü terör örgütü PKK'nın faaliyetleri için bir restorandan silah yoluyla haraç toplaması nedeniyle yargılandığı açıklandı.

Savcı Hans Ihrman konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, "PKK, İsveç'te şantaj yoluyla para toplamakla suçlanıyor. Uzun süredir organize biçimde yürütülen daha kapsamlı faaliyetlerin bir parçası. Zanlının PKK adına hareket ettiğine dair kuvvetli deliller var" ifadelerini kullandı. 

İSVEÇ'İN NATO'YA ÜYELİK SÜRECİ

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik başlattığı topyekun işgal girişimi ve saldırıların ardından Finlandiya ve İsveç, NATO üyesi olmak için adım atmıştı. 30 NATO üyesi ülkeden onay alması gereken iki ülke, Türkiye'nin onayına takıldı. Her iki ülke de bölücü terör örgütü PKK/YPG faaliyetlerinin yürütülmemesi için 29 Haziran 2022'de Üçlü Muhtıra imzalanmıştı. İsveç, Türkiye'nin talebi üzerine terör örgütüne taviz verilmemesine yönelik verilen taahhüdü yerine getirmedi.

Finlandiya, 2023 yılının başında NATO üyesi ülke olmaya hak kazanırken, İsveç'te yürütülen terör faaliyetlerine sessiz kalan hükumet, Macaristan ve Türkiye'den onay alamadı. İsveç hükumeti tarafından NATO üyesi olmak için 3 Mayıs'ta, faaliyet yürüten teröristlere 4 yıla kadar hapis cezası verilmesi için yeni bir yasanın onaylandığı bunun 1 Haziran'da yürürlüğe gireceği belirtilmişti. 

1 HAZİRAN'DA KABUL EDİLEN TERÖR YASASI NEDİR?

İsveç Parlamentosunda beklenen terörle mücadele yasası, 1 Haziran 2023'te yürürlüğe girdi. İsveç'in Aralık 2022'de askıya alınan NATO üyeliği bu süreçten sonra nasıl ilerleyecek merak konusu.

3 Mayıs'ta yasanın onaylandığını belirten İsveç Dışişleri Bakanı Tobias Billström, "PKK'nın topraklarımızdaki faaliyetleri çok geniş. Türkiye'ye yönelik terör faaliyetlerini finanse etmek için kapsamlı çalışmalar yürütülüyor. Ayrıca uyuşturucu satışı ve İsveç toplumuna zarar veren çeşitli yollarla para toplamak için topraklarımızı üs olarak kullanıyor. Başka bir ülkede terör için kullanmaları, bizim bu faaliyetleri daha az ciddiye almamızı gerektirmez" ifadelerini kullanarak İsveç'teki PKK faaliyetleri hakkında itirafta bulunmuştu.

İSVEÇ'İN NATO'YA ÜYELİĞİ TÜRKİYE'NİN ELİNDE

İsveç'te terörle mücadele yasasının yürürlüğe girdiği gün 1 Haziran  2023'te pek çok PKK destekçisi paçavralarıyla gösteri yapmış, hükumet yine eyleme sessiz kalmıştı.

11-12 Temmuz 2023'te yapılması planlanan Vilnius Zirvesi'nden önce Türkiye'nin, İsveç'e NATO'ya üyelik için onay vermesi beklense de İsveç'in PKK'ya karşı tavrı halen netleşmiş değil. 

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.