SON DAKİKA
Hava Durumu

Kafkas Vakfından yetkililere çağrı: Kızıl Ordu Korosu’nun turnesi kabul edilemez

Kafkas Vakfı, Rus Kızıl Ordu Korosu'nun Kırım Tatar Sürgünü ve Büyük Kafkasya Sürgünü yıl dönümlerinde Türkiye'de gerçekleştireceği konser etkinliğine ilişkin açıklamada bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 25.04.2024 21:22
Haber Güncellenme Tarihi: 25.04.2024 21:22
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kafkas Vakfından yetkililere çağrı: Kızıl Ordu Korosu’nun turnesi kabul edilemez

Rusya Savunma Bakanlığına bağlı Rus Kızıl Ordu Korosu'nun Türkiye'de yapacağı turneye yönelik tepkiler yükselmeye devam ediyor. Türkiye'de yaşayan Kırım Tatarları ve Çerkesler başta olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşu, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı ile 21 Mayıs 1864 Büyük Kafkasya Sürgünü'nün yıl dönümünde Türkiye'de yapılacak olan konser etkinliğinin iptal edilmesi için çağrıda bulunuyor.

"TURNENİN İPTAL EDİLMESİ İÇİN YETKİLERİ GÖREVE DAVET EDİYORUZ"

Konuya ilişkin olarak bir tepki de Kafkas Vakfından geldi. Kafkas Vakfına ait resmî sosyal medya hesapları aracılığı ile 25 Nisan 2024 tarihinde yapılan açıklamada, söz konusu turnenin kabul edilemez olduğu ifade edilirken, "Bu turnenin kötü niyetle planlandığı ve bilinçli bir tavır olduğunu düşünerek, programı protesto ediyor ve turnenin iptal edilmesi için yetkileri göreve davet ediyoruz." denildi.

Kafkas Vakfının, "Kızılordu Korosu’nun Çerkes Soykırım Ve Sürgünü'nün 160. Yıl Dönümünde Yapacağı Turne Kabul Edilemez" başlığıyla yayımladığı yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Rus Kızıl Ordu Korosu'nun 21 Mayıs 1864 Büyük Çerkes Sürgünü ve Soykırımı, 18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı’nın yıl dönümlerinde Türkiye'de bir turne yapacağını öğrenmiş bulunuyoruz.

Rusya, sessizliğe bürünen dünyanın gözleri önünde yıllar boyunca süren bir soykırıma imza atmış, milyonlarca insanı katletmiş ve bir o kadar insanı da ağır şartlar altında sürgüne göndermiştir.

Rus mezalimine maruz kalmış halkların acılarını paylaştığı hüzünlü yıl dönümünde bu turnenin kötü niyetle planlandığı ve bilinçli bir tavır olduğunu düşünerek, programı protesto ediyor ve turnenin iptal edilmesi için yetkileri göreve davet ediyoruz."

RUS KIZIL ORDU KOROSU'NDAN SÜRGÜN YIL DÖNÜMÜNDE KONSER!

Rus Kızıl Ordu Korosu ve Dans Topluluğu, Türkiye turnesi adı altında tarihi bir skandala imza atacak. Rus Kızıl Ordu Korosu, Türkiye'de yaşayan Kırım Tatar ve Çerkes halklarına karşı Ruslar tarafından uygulanan soykırım ve sürgünün yıl dönümlerinde bu konserleri düzenleyerek; bu halkların trajedisini ve kendi işgalci geçmişlerini unutturmayı amaçlıyor. Rus Kızıl Ordu Korosu ve Dans Topluluğu, Kırım Tatar halkının vatan Kırım'dan katil Stalin yönetimi tarafından koparılmasının 80. yıl dönümü olan 18 Mayıs'ta Bursa'da, Çerkes halkının büyük bir sürgün ve soykırım uğradığı 21 Mayıs'ta ise Antalya'da konser vereceği öğrenildi. Rus Kızıl Ordu Korosu ve Dans Topluluğu'nun Çarlık Rusyası’ndan günümüze, Kırım Tatarlarıyla ortak kaderi paylaşan Çerkes halkını da hedef alması tesadüf değil.

DÜZENLENECEK KONSERLERİN İPTALİ İÇİN İMZA KAMPANYASI

Hem Kırım Tatarlarının hem de Çerkes halkının tarihi facialarının olduğu günlerde gerçekleştirilecek söz konusu turnesin iptali için bir imza kampanyası başlatıldı. Change.org aracılığıyla baştatılan kampanyaya aşağıdaki linki tıklayarak erişebilirsiniz.

https://www.change.org/p/rus-kizilordu-korosu-nun-t%C3%BCrki%CC%87ye-turnesi%CC%87-i%CC%87ptali%CC%87?signed=true

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.