SON DAKİKA
Hava Durumu

Odesa'dan gelen 25 bin ton Ukrayna tahılı, Samsun Limanı üzerinden Nijerya'ya gidecek

Ukrayna, Rusya'nın her türlü saldırılarına rağmen Türkiye'nin de yardımıyla tahıl ticaretini yürütmeye devam ediyor. Bugün, Samsun Limanı'ndaki tahıl ambarlarını ziyaret eden Ukrayna Büyükelçisi Bodnar, yetkililerden bilgi aldı.

Haber Giriş Tarihi: 18.12.2023 14:11
Haber Güncellenme Tarihi: 19.12.2023 15:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Odesa'dan gelen 25 bin ton Ukrayna tahılı, Samsun Limanı üzerinden Nijerya'ya gidecek

Başlattığı topyekûn saldırılar nedeniyle Ukrayna'nın tahıl ticaretini engelleyen Rusya, dünyayı gıda krizinin eşiğine sürükledi. Temmuz 2022'de Ukrayna ve Türkiye'nin girişimleriyle başlatılan ve bir yılın sonunda Rusya'nın baltaladığı Tahıl Koridoru Anlaşması, Ukrayna'nın ekonomisini sarstı. Ancak, Ukrayna, Afrika ülkeleri gibi gıda konusunda ciddi bir kriz yaşayan bölgelere yönelik tahıl sevkiyatını sürdürüyor. 

UKRAYNA BÜYÜKELÇİSİ TAHIL SEVKİYATINI YERİNDE İNCELEDİ

Odesa Limanı'ndan yola çıkan 25 bin ton Ukrayna tahılı, Samsun'daki tahıl ambarlarında Nijerya'ya hareket etmek üzere hazırlanıyor. Limanda, denetimi ve işlemesi yapılan tahıl yüklü gemiler, 10 gün sonra Nijerya'ya hareket edecek. Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, tahıl sevkiyatını yerinde takip etmek üzere 18 Aralık 2023 tarihinde Samsun Limanı'nda incelemelerde bulundu.

Ukrayna Büyükelçisi, limandaki Fuat Sezgin adlı gemiyi gezerek 50 kiloluk tahıl yüklü çuvalların sevkiyatını takip etti. Ayrıca, geminin kaptanı Tolga Öcal'dan bilgi aldı. Büyükelçiye, Birleşmiş Miletler (BM) Dünya Gıda Programı Türkiye Temsilcisi, büyükelçilik çalışanları ve gemi çalışanları eşlik etti.

Bodnar, Samsun Limanı'nda tahılın yüklendiği Fuat Sezgin isimli geminin Kaptanı Tolga Öcal'dan bilgi aldı. 

KAPTAN TOLGA ÖCAL, TAHIL SEVKİYATINA İLİŞKİN SÜRECİ QHA'YA AKTARDI

Nijerya'ya gidecek olan Fuat Sezgin isimli geminin kaptanı Tolga Öcal, tahıl sevkiyatına ilişkin QHA'ya bilgi verdi. Ukrayna tahılını taşıyan geminin kasım ayı sonlarında Samsun Limanı'na geldiğini velirten Kaptan Öcal, tahılların 50 kiloluk çuvala paketlendiğini ve 10 günün ardından Nijerya'ya sevk edileceğini bildirdi. Süreci QHA mikrofonuna anlatan Öcal, "Buğday burada alındıktan sonra gerekli kontroller yapıldıktan sonra paketlenip gerekli izinler alındıktan sonra gemimize yükleniyor" dedi.

Kaptan Öcal, Ukrayna tahıl sevkiyatının ihtiyaç sahibi ülkelere gönderilmesinin bir parçası olmaktan onur duyduğunu ve mutlu olduğunu belirtti.

Öte yandan, Ukrayna Büyükelçisi Bodnar'ın liman ziyareti sonrasında Samsun Valisi, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı ve Samsun'daki Ukrayna diasporası ile bir araya gelmesi bekleniyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.