SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus Kızıl Ordu Korosu Türkiye turnesine nasıl izin aldı?

Kırım Tatar Milli Meclisi Almanya Temsilcisi Ahmet Özay, Rusya Savunma Bakanlığına bağlı olan Rus Kızıl Ordu Korosu'nun sürgün ve soykırım yıl dönümlerinde Türkiye'de gerçekleştireceği Türkiye turnesine tepki gösterdi. Özay, koro üyelerinin turne için gerekli şartları oluşturup oluşturmadığına dikkat çekti.

Haber Giriş Tarihi: 24.04.2024 09:40
Haber Güncellenme Tarihi: 24.04.2024 10:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus Kızıl Ordu Korosu Türkiye turnesine nasıl izin aldı?

Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliğinin (SSCB) eli kanlı lideri Josef Stalin'in emriyle 18 Mayıs 1944'te sürülen ve soykırıma uğrayan Kırım Tatar halkı ile Rus Çarlığı tarafından 21 Mayıs 1864'te vatan topraklarından sürülen Çerkes halkının acısı, bugün hafızlardaki yerini koruyor. Vatan Kırım topraklarını işgal eden Rusya Savunma Bakanlığına bağlı Rus Kızıl Ordu Korosu, sürgün ve soykırımın yıl dönümünde Türkiye'de konser icra edecek. 

18 Mayıs 1944 Kırım Tatar Sürgünü ve Soykırımı ile 21 Mayıs Büyük Kafkasya Sürgünü'nün yıl dönümünde Antalya ve Bursa'da konser gerçekleştirecek olan Rus Kızıl Ordu Korosu'na yönelik tepkiler büyüyor. 

"KONSERE KİM İZİN VERDİ, KİM DURDURACAK?"

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Almanya Temsilcisi, Kırım Tatar gazeteci, Kırım Haber Ajansı (QHA) yazarlarından Ahmet Özay, 24 Nisan 2024 tarihli Karar gazetesindeki yazısında koronun Türkiye turnesine tepki gösterdi. "Kim İzin Verdi, Kim Durduracak" başlıklı yazısında Özay, turne izniyle ilgili gerekli görüşmeler yaptığını kaydetti. Özay görüşme sonucunda, bir askerî müzik topluluğu olan Rus Kızıl Ordu Korosu'nun Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı ile Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından izin alınması gerektiğini ifade etti. Söz konusu organizaasyonun 4 aşamada gerçekleştiğini kaydeden Özay, işlemlerin nasıl gerçekleşmesi gerektiğini anlattı. Özay şu ifadelere yer verdi:

"Konser için Kültür Bakanlığı, belediyeler ya da özel salonlardan mekan kiralanıyor. Bu genellikle organizatörler veya etkinlik mekanları aracılığıyla sağlanıyor. Müzik topluluğunun üyeleri, Türkiye’ye turne amacıyla giriş yapacaksa, gerekli vize ve çalışma izinlerini almalı. Çalışma amacıyla gelenler için 'özel çalışma izni' şart. Türkiye’de konser vermek isteyen yabancı müzik topluluğunun sağlık ve güvenlik kontrollerinden geçmesi, Türk makamlarının standartlarına uygun sigortalara sahip olması gerek. Konser için bilet satışı düzenlenmeleri konusunda Kültür Bakanlığı, valilikler ve belediyelerin onayı mecburî"

"KONSER PROVOKASYON AMACI TAŞIYOR"

İşgalci devletin koro üyelerinin gerekli şartları nasıl oluşturduğuna dikkat çeken Özay, söz konusu konserin müzikten ibaret olmadığını bunun provokasyon amacıyla düzenlenediğini vurguladı. 

KIRIMOĞLU, KONSERDEN DUYDUĞU RAHATSIZLIĞI TÜRK MAKAMLARINA İLETTİ

Öte yandan Kırım Tatar halkının millî lideri, Ukrayna Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu söz konusu Türkiye turnesinden duyduğu rahatsızlığı gerekli Türk makamlarına iletti. Birleşik Kafkasya Derneği ise “Zulüm, katliam ve soykırımla özdeşleşen Kızıl Ordu Korosu’nun vereceği konserlerin tarihi, Rusya’nın bilinçli seçimi ve provokasyonudur. Bu provokasyonu, halklarımızı aşağılama girişimi olarak görüyor; nefretle kınıyoruz. Devlet yetkililerimizden bu tarihi saygısızlığa engel olmasını bekliyoruz” ifadeleriyle yapılması planlanan konseri kınadı. 

KORO'NUN TÜRKİYE TURNESİNİN İPTALİ İÇİN İMZA KAMPANYASI

Bunun bir milli güvenlik meselesi haline gelmesi gerektiğinin altını çizen Kırım Tatar dernekleri ise askerî bir müzik topluluğu olan Rus Kızıl Ordu Korosu'nun Türkiye turnesinin iptal edilmesi için duyuru yaptı. Eskişehir Kırım Derneği ise turnenin iptal edilmesi için imza kampanyası başlattı.

Kampanyayı imzalamak için aşağıdaki linki tıklayınız:

https://www.change.org/p/rus-kizilordu-korosu-nun-t%C3%BCrki%CC%87ye-turnesi%CC%87-i%CC%87ptali%CC%87?signed=true

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.