SON DAKİKA
Hava Durumu

Rusya'nın Buça'da işlediği savaş suçları ve katliamı anlatan film Ankara'da gösterildi

Rusya'nın vahşi bir katliama imza attığı Buça, bir yıl önce Ukrayna ordusu tarafından Rus işgalinden kurtarıldı. Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, Ukrayna Derneği ve WOC Coffee işbirliğinde, Ankara Söğütözü'nde Buça'daki katliamın canlı tanıklarının ifadelerine yer verilen belgesel filmin gösterimi yapıldı.

Haber Giriş Tarihi: 31.03.2023 21:47
Haber Güncellenme Tarihi: 01.04.2023 11:12
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rusya'nın Buça'da işlediği savaş suçları ve katliamı anlatan film Ankara'da gösterildi

İşgalci Rus ordusunun, Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal saldırısı başlattığı 24 Şubat’tan bir ay sonra Kıyiv yakınlarında yer alan Buça kentinden gelen görüntüler dünyayı ayağa kaldırdı. Rus işgal güçlerinin, Ukrayna'nın kuzeyinden çekilmesi ve Ukrayna ordusunun bölgeyi kontrol altına almasının ardından Buça kentine giren Ukraynalı askerler ve gazeteciler, kentin sokaklarında çok sayıda sivilin cansız bedeni ile karşılaştı. Yapılan incelemeler sonucunda; bölgede toplu sivil katliamı yapıldığı, tecavüz ve işkence dahil olmak üzere birçok savaş suçunun işlendiği ortaya çıkarıldı.

Ankara Söğütözü'nde bulunan WOC Coffee'de Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği ve Ukrayna Derneğinin organizasyonu ile Rusya'nın Buça'da işlediği savaş suçları ve katliamın 1. yılı için hazırlanan filmin gösterimi yapıldı. Saat 19.00'da başlayan etkinlikte, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar katılımcılara hitap etti. Ardından, programa video kaydı ile mesaj gönderen yönetmen Artur Lerman, hazırladıkları film ile Ukrayna'daki Rus vahşetini gözler önüne serdiklerini dile getirdi.

"HERKESİN BUÇA'YI HATIRLAMASINI İSTİYORUZ"

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, burada yaptığı konuşmada, Buça katliamının 1. yılında acıların hala taze olduğunu belirtti. Büyükelçi Bodnar, "Bu savaşta Ukrayna halkı bir kahramana dönüştü. Bugün izleyeceğimiz film, sıradan insanların kahramanlık hikayelerini anlatıyor. Bu sadece bir kişinin değil, herkesin hikayesi, bizim hikayemiz. Ben herkesin Buça'yı hatırlamasını istiyorum. Savaşın ilk günlerinde nasıl hissediyordunuz? bunu anımsamanızı istiyorum. Bugün, biz savaşın ilk günü olduğu gibi birlikte olacağız. Türk dostlarımıza teşekkür ediyorum. Bizi her zaman destekliyorsunuz. Sizin için de zor olan depremden sonra bize hala destek veriyorsunuz. Bu film ile Ukrayna halkının nasıl tarih yazdığına şahit olun istiyoruz" ifadelerini kullandı.

YÖNETMEN ARTUR LERMAN: FİLM, UKRAYNA HALKININ MÜCADELESİNİ ANLATIYOR

İşgalci Rusya'nın büyük bir katliama imza attığı Buça'da yaşanan vahşeti gözler önüne seren "Kahramanlar Bölgesi" filminin yönetmeni Artur Lerman, belgesel film hakkında yaptığı açıklamada, gerçek hayat hikayelerinden esinlendiklerini ifade etti.

Bu filmde bulunan yanan marketler, arabalar ve diğer her şeyin gerçek savaş görüntüsü olduğunu aktaran yönetmen, film için Hollywood yönetmenlerinin de seferber olduğunu kaydetti. Yönetmen Lerman, "Film, Ukrayna halkının mücadelesini savaşırken bulundurdukları motivasyonu anlatıyor" dedi.

Film, enkaz arasında bulunan bir ekrandan bir ailenin doğum günü kutlaması ile başlıyor. Sonrasında ekran aniden Rusların Buça'da yaptığı katliamı gösteriyor. Filmde, Buça katliamının mağdurları yaşadıkları o acı günleri anlatıyor. Katliamın canlı tanıkları, şehirden kaçmak için gösterdikleri çabaları, işgalci Rus askerlerinin acımasızca katlettiği insanları ve ölüm ile burun buruna geldikleri o anları ifade ediyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.