SON DAKİKA
Hava Durumu

Taliban’dan Çin’e destek açıklaması!

Taliban yönetimi tarafından Tayvan seçimleri ile ilgili yapılan “Tek Çin” açıklaması kamuoyunun dikkatini çekti.

Haber Giriş Tarihi: 15.01.2024 10:45
Haber Güncellenme Tarihi: 15.01.2024 11:19
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Taliban’dan Çin’e destek açıklaması!

Çin ve Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) yakından takip ettiği Tayvan'da yapılan seçimi iktidardaki Demokratik İlerleme Partisinin (DPP) başkan adayı Lai Ching-te kazandı. Katılımın yüzde 60 olarak gerçekleştiği seçimde Lai, oyların yüzde 40'nı alarak zaferini ilan etti.

"TAYVAN, ÇİN'İN TOPRAĞI DEĞİL"

Seçim kazananı Lai Ching-te, Çin'in "Tayvan, Çin"in bir parçasıdır" argumanınını kabul etmiyor. Aksine Tayvan'ın bir devlet olduğunu, Çin'in Tayvan üzerinde hiç bir hakkı olmadığını ve Tayvan'da demokrasi, insan haklarına saygı gibi kavramların hakim olduğunu savunuyor. 

AFGANİSTAN TEK ÇİN POLİTİKASINA BAĞLI

Seçim sonrası dünya devletlerinden açıklamalar gelirken, Taliban yönetimindeki Afganistan'ın hükumet sözcüsü Abdulkahhar Belhi konuya ilişkin açıklama yaptı. Belhi'nin seçimlerle ilgili yaptığı "Tek Çin" açıklaması dikkat çekti.  Belhi 15 Ocak 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, Afganistan yönetiminin "tek Çin" ilkesine bağlı olduğunu ve Çin'in iç işlerine müdahaleyi bölgesel barış ve istikrara karşı provokatif ve zararlı olarak gördüklerini kaydetti.

China will not be first to recognize Taliban government: Scholar | Daily  Sabah

ÇİN VE TALİBAN İLİŞKİLERİ GELİŞİYOR

ABD sonrası yönetimi ele alan Taliban, Afganistan'da daha çok madenlerin işletilmesi ve çeşitli altyapı projelerinin inşasını Çin'e verdi ve pek çok alanda anlaşma imzaladı. Çin'in yeni atadığı Kabil Büyükelçisi Cao Şing, 13 Eylül'de Taliban geçici hükumetinin Başbakanı Molla Muhammed Hasan Ahund'a güven mektubunu sunan ilk büyükelçi oldu.  Taliban yönetimi ise 1 Aralık'ta, sözcülerinden Bilal Kerimi'yi Pekin Büyükelçisi olarak atadı. Bu adımlar iki ülke arasındaki yakınlaşmanın önemli adımları olarak öne çıktı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.