SON DAKİKA
Hava Durumu

#Tayvan

QHA - Kırım Haber Ajansı - Tayvan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tayvan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tayvan Cumhurbaşkanı: Çin önce Rusya'dan toprağını geri alsın Haber

Tayvan Cumhurbaşkanı: Çin önce Rusya'dan toprağını geri alsın

Çin, demokratik olarak yönetilen Tayvan'ı kendi toprağı olarak görüyor. Ülkeyi kontrol altına almak için güç kullanma tehdidinde bulunuyor. Tayvan hükûmeti ise bu iddiaları reddediyor ve Ada'nın geleceğini sadece halkının belirleyebileceğini vurguluyor. Tayvan Cumhurbaşkanı Lai Ching-te 1 Eylül 2024 tarihinde verdiği röportajda, Çin'in Tayvan üzerindeki iddiaları toprak bütünlüğüyle ilgiliyse, o zaman 19. yüzyılda son Çin hanedanının devrettiği toprakları da Rusya'dan geri alması gerektiğini belirtti. 1858'DE İMZALANAN AİGUN ANTLAŞMASI Çin'in Tayvan'ı işgal ve ilhak etme arzusunun gerçek amacının toprak bütünlüğü olmadığını ifade eden Cumhurbaşkanı Lai Ching-te, Çin'in 1858'de imzalanan Aigun Antlaşması ile Rusya'ya devredilen geniş toprakları geri almayı düşünmediğini belirtti. Bu antlaşma, Qing Hanedanı'nın zayıfladığı dönemde Rus İmparatorluğu ile imzalanmış ve Amur Nehri boyunca mevcut sınırların büyük kısmını Rusya'ya devretmişti. "RUSYA’DAN BU TOPRAKLARI NEDEN GERİ ALMIYOR? Lai Ching-te, “Çin’in Tayvan’ı işgal ve ilhak etme niyeti, Tayvan’daki herhangi bir kişi ya da siyasi partiye bağlı değil. Çin’in Tayvan’ı ilhak etme amacı, toprak bütünlüğü değil. Eğer bu bir toprak bütünlüğü meselesiyse, Rusya’dan bu toprakları neden geri almıyor? Rusya şimdi en zayıf durumda, değil mi? Bu da Çin’in Tayvan’ı işgal etmek istemediğini gösteriyor.” şeklinde konuştu. Lai Ching-te ayrıca, Çin’in Tayvan üzerindeki emellerinin uluslararası kurallara dayalı düzeni değiştirmek olduğunu vurgulayarak, “Gerçek amacının uluslararası alanda ve Batı Pasifik’te egemenlik sağlamak olduğunu” ifade etti.

Ursula von der Leyen: Çin'in Tayvan'ı işgal etmesini engelleyeceğiz Haber

Ursula von der Leyen: Çin'in Tayvan'ı işgal etmesini engelleyeceğiz

Avrupa Komisyonu Başkanlığına yeniden seçilen Ursula von der Leyen, ilk icraatları arasında, Çin'i Tayvan'ı işgal etmesini engellemeye yönelik çalışmaların olduğunu bildirdi. ÇİN'E KARŞI EN NET AÇIKLAMASINI YAPTI Hint-Pasifik bölgesinin dünyanın geleceği için belirleyici bir bölge haline geleceğini belirten Von der Leyen, "Avrupa’nın Seçimi" başlıklı manifestosunda, “Ortak zorluklarla karşı karşıya olduğumuz Japonya, Kore, Yeni Zelanda ve Avustralya ile birlikte çalışacağız. Bu, Çin’i özellikle Tayvan konusunda statükoyu askeri yollarla tek taraflı olarak değiştirmekten caydırmak için birleşik devletçiliğimizin tüm yelpazesini kullanmaya yönelik ortak çabalarımızı da içeriyor” diyerek Çin'e karşı en net açıklamasını yaptı. TAYVAN KONUSUNDA BİRLİKTE ÇALIŞMA SÖZÜ VERDİĞİ DÖRT ÜLKE ABD, Çin’in Tayvan’a yönelik işgal savaşının 2027 yılına kadar, yani Von der Leyen’in olası ikinci görev süresinin ortasına kadar gerçekleşebileceğini belirtiyor. Von der Leyen, Tayvan konusunda birlikte çalışma sözü verdiği dört ülke için ise, "Benzer şekilde siber, uzay ve kritik minerallerin ve teknolojilerin güvenli tedariki konusunda ortak zorluklarla karşı karşıya olduğumuz Japonya, Kore, Yeni Zelanda ve Avustralya ile de birlikte çalışacağız" dedi. “VON DER LEYEN ATEŞLE OYNUYOR“ Çin Dışişleri Bakanlığı Avrupa İşleri Genel Müdürü Wang Lutong, Ursula von der Leyen’i ülkenin içişlerine fazla müdahale ettiği gerekçesiyle kınadı. Lutong açıklamada, “Tayvan konusunda ateşle oynamak son derece tehlikelidir. [İç işlere] karışmak ve hatta Tayvan ile güçlerini birleştirmeye çalışmak Avrupa için hiçbir şekilde doğru bir seçim değildir” ifadelerini kullandı.

Tayvanlı Akademisyen: Çin'deki İnsan Hakları İhlalleri ve Uygur Soykırımı hala devam ediyor! Haber

Tayvanlı Akademisyen: Çin'deki İnsan Hakları İhlalleri ve Uygur Soykırımı hala devam ediyor!

Selahaddin Kaşgarlı / QHA Ankara Çin Komünist Partisi rejiminin yakın dönem tarihinde halka yönelik uyguladığı büyük katliamlardan birisi olan Tiananmen Katliamı, Tayvanlı Çinliler tarafından başkent Taipei'deki Özgürlük Meydanı'nda lanetlendi. Tayvan'daki Çin Demokrasi Akademisi Genel Müdürü Tsang Chien-yuan, Çin'in Tiananmen Katliamı, Çin'deki insan hak ihalleleri ve Doğu Türkistan'daki soykırımı QHA'ya değerlendi. Tiananmen Katliamı'nın acı hatıralarıyla birlikte, Tsang Chien-yuan, Çin Komünist Partisi rejiminin hala halkına yönelik baskıcı politikalarını ve bu durumun yoğunlaştığını belirtti. "ÇİN KOMÜNİST PARTİSİ REJİMİ HÂLÂ HALKINA BASKI YAPIYOR" Röportajda Tsang Chien-yuan, "Tiananmen'da öğrencilere yönelik katliamı başlatan Çin Komünist Partisi rejimi hâlâ halkına baskı yapıyor ve bu durum yoğunlaşıyor. Otoriter Çin geçmişte olduğundan daha güçlü. Eskiden kendi halkını tehdit ediyordu ama şimdi artık Hint-Pasifik bölgemizdeki insanları ve ülkeleri tehdit ediyor" ifadelerini kullanarak, Çin'in iç politikada ve uluslararası alanda artan baskısına dikkat çekti. "EĞİTİM, SAĞLIK VE İŞ İMKANLARI GİBİ TEMEL HİZMETLERE ERİŞİMDE BÜYÜK EŞİTSİZLİKLER VAR" Ayrıca, Tsang Chien-yuan, Çin'deki eşitsizlik ve adaletsizlik konularına da değindi, "Çin'de yaşayan milyonlarca insan, temel insan haklarından mahrum bırakılıyor ve adil bir yaşam mücadelesi veriyor. Eğitim, sağlık ve iş imkanları gibi temel hizmetlere erişimde büyük eşitsizlikler var. Bu adaletsizlikler, rejimin halkına karşı uyguladığı baskının bir parçasıdır" dedi. TAYVALI AKADEMİSYENDEN DOĞU TÜRKİSTAN ÇIKIŞI Röportajın devamında, Tsang Chien-yuan, Çin'deki insan hakları ihlalleri ve Doğu Türkistan'daki Uygur soykırımı gibi önemli konuların hala uluslararası kamuoyunun gündeminde olduğunu ve bu konularda daha fazla bilinç ve eylemin gerekliliğine dikkat çekerek, "Uygur Türkleri ve diğer Müslüman toplumlar, Çin hükumetinin sistematik zulmüne maruz kalıyor. Toplama kampları, zorla çalıştırma, kültürel asimilasyon ve diğer insanlık dışı uygulamalar, bu soykırımın vahşi boyutlarını ortaya koyuyor. Uluslararası toplum, bu insanlık dramına sessiz kalmamalı ve acilen harekete geçmeli" ifadelerini kullandı. "ÇİN'İN BASKICI POLİTİKALARINA KARŞI DAHA FAZLA DİKKAT VE EYLEM GÖSTERMESİ GEREKİYOR" Tsang Chien-yuan'a göre, Çin'in artan gücü ve etkisi, bölgesel istikrarı tehdit ediyor ve özgürlükçü değerlere sahip ülkeler için ciddi bir endişe kaynağı oluşturuyor. Tsang Chien-yuan ayrıca, Çin'in uluslararası alandaki etkisinin, insan hakları ihlalleri gibi iç konuları da etkilediğini belirtti ve "Çin'in artan gücü, uluslararası toplumun insan hakları ihlalleri ve adaletsizlik konularında sessiz kalmasına neden olabilir. Bu nedenle, uluslararası toplumun, Çin'in baskıcı politikalarına karşı daha fazla dikkat ve eylem göstermesi gerekiyor" şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.