SON DAKİKA
Hava Durumu

#Tayvan

QHA - Kırım Haber Ajansı - Tayvan haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tayvan haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Japonya, Çin-Tayvan savaşında kimi destekleyecek? Haber

Japonya, Çin-Tayvan savaşında kimi destekleyecek?

Çin'in Asya Pasifik'teki yayılmacı politikası bölgedeki ülkeleri tehdit etmeye devam ediyor. Japonya Savunma Bakanı Minoru Kihara geçen hafta The Daily Telegraph'a verdiği demeçte, Çin'in olası saldırısında Japonya'nın Tayvan'ı destekleyeceğini açıkladı. "UKRAYNA'YI DESTEKLEDİĞİMİZ GİBİ TAYVAN'A DESTEK VERMEMİZ ÇOK OLASIDIR" Bakan Kihara, "Rusya'nın Ukrayna'ya karşı haksız ve sebepsiz savaşına karşı Ukrayna'yı desteklediğimiz gibi, dünyanın her yerindeki insanlar Tayvan'ı destekleme iradesine sahip. Tayvan'a destek vermemiz çok olasıdır" ifadelerini kullandı. "TAYVAN'A SALDIRMANIN ZOR OLDUĞUNU GÖSTERMEYİ DÜŞÜNÜYORUZ" Ayrıca Kihara, Tayvan'a Çin'in saldırısı karşısında Japonya'nın tutumuna değinerek, "Tayvan'ı işgal etmenin veya Tayvan'a karşı askerî yollarla saldırgan bir hamle yapmanın zor olacağını göstermenin önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi. Japon Bakan Kihara, Rusya'nın Ukrayna'ya karşı topyekûn işgal girişimi gibi Çin'in benzer bir hareketi olduğu takdirde hemen alarma geçeceklerini vurguladı. JAPONYA, SAVUNMA BÜTÇESİNİ YÜZDE 60 ARTIRDI Bakan Kihara, Çin'in hızlı askerî yığınağına yanıt olarak, Japonya'nın gelecekteki beş yıl içinde savunma bütçesini yüzde 60 artırdığını kaydetti. Kihara, "Çin'in askerî bütçesini artırmasını ve deniz bölgelerindeki iddiasını keskin bir şekilde büyütmesini bir tehdit olarak görüyoruz. Şimdiye kadar bu düzeyde bir tehdit görmedik” şeklinde konuştu. "DÜNYANIN GÜVENLİK ORTAMI TARİHİN EN KARMAŞIK ORTAMI HALİNE GELİYOR" Japonya'nın olası savaşa zorla dahil edilmesi durumunda, ABD ve Birleşik Krallık da dahil olmak üzere müttefiklerden maksimum destek isteyeceğini belirten Kihara, son olarak Asya Pasifik'teki gerilimin sebebinin Rusya, Çin ve Kuzey Kore olduğuna dikkat çekti. Bakan, "Dünyanın güvenlik ortamı tarihin en karmaşık ortamı haline geliyor" ifadelerini kullandı.

Çinliler Tayvan depremini işgal fırsatı olarak görüyor Haber

Çinliler Tayvan depremini işgal fırsatı olarak görüyor

Son 25 yılın en büyük depremini yaşayan Tayvan, 3 Nisan 2024 tarihinde yerel saatle 07.58'de (TSİ 02.58) 7,4 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Şu ana kadar deprem bölgesi Hualien'de 9 kişi hayatını kaybederken, binden fazla kişi enkaz altında kaldı. ÇİNLİLER DEPREMİ BİLE FIRSAT BİLDİ Çinliler depremi bile fırsat sayarak Tayvan'a saldırma çağrısı yaptı. Çin sosyal medya platformlarında Tayvan’daki depremle alay eden ve sevincini ifade eden paylaşım ve yorumlar arttı. Çin'in X'i olarak bilinen Weibo'da Çinli kullanıcılar, Tayvan depremiyle ilgili dalga geçerek işgal fırsatının geldiği yönünde paylaşımlar yaptı. "TAYVAN’A YANGIN SÖNDÜRME ROKETLERİ GÖNDERELİM" Öte yandan Çinli blog yazarları hükûmeti fırsat bulmuşken Tayvan’a yardım etme bahanesiyle işgal için asker göndermeye çağırdı. Bir Weibo kullanıcısı “Tayvan’a yangın söndürme roketleri, uçaklar ve güçlü insanları göndermeli” şeklinde yorumda bulundu. "ÇİN’DEN AFET YARDIMINA İHTİYAÇ DUYMUYORUZ“ Tayvan, ülkesini işgal etmeyi planlayan Çin’in yardım teklifini reddetti. Çin’in Tayvan İlişkileri Ofisi, depremin ardından ülkeye afet yardımı yapmayı önerirken Tayvan’ın Çin İlişkileri Ofisi, yardıma ihtiyaç duymadıklarını bildirdi. Tayvan tarafından yapılan açıklamada, "Çin’nin Tayvan İlişkileri Ofisinin bu sabah Hulien açıklarında meydana gelen depremle ilgili dile getirdiği kaygıyı not ettik. Düşünceli tavırlarını takdir ediyoruz. Çin’den afet yardımına ihtiyaç duymuyoruz" ifadelerine yer verildi.

Tayvan, TikTok'u ulusal güvenlik tehdidi ilan etti! Haber

Tayvan, TikTok'u ulusal güvenlik tehdidi ilan etti!

Çinli Bytedance isimli şirketin geliştirdiği video paylaşım uygulaması TikTok’a yönelik endişeler dünya çapında giderek artıyor. Çin'in istihbarat servisine veri toplayan TikTok uygulaması, dünya ülkelerince cezalandırılıyor.  TİKTOK ULUSAL GÜVENLİK TEHDİDİ Tayvan Teknoloji Bakanı Audrey Tang 25 Mart 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, Çin’e istihbarat bilgileri sağladığı belirtilen ve ulusal güvenliğe tehdit olarak görülen Çin merkezli sosyal medya uygulaması TikTok'un Tayvan'da ulusal güvenlik tehdidi olarak sınıflandırıldığını bildirdi. TİKTOK YASAĞI GENİŞLEYECEK Bakan Tang, ayrıca TikTok'un şu anda Tayvan devlet kurumları tarafından kullanılmasının yasak olduğunu, TikTok yasağının ileriki aşamasında okul kampüslerinde, sivil toplum kuruluşlarında, diğer alan ve sektörlerde de uygulamaya başlayacağını belirtti. ABD’DE YASAKLANACAK Mart 2024'ün başında ABD Temsilciler Meclisi ulusal güvenlik nedeniyle, Çin'in casus uygulaması TikTok'u ülkede yasaklayan yasa tasarısını kabul etmişti. TİKTOK 11 ÜLKEDE YASAKLANMIŞTI Daha önce uygulamanın sahibi olan Çinli ByteDance şirketinin, kullanıcıların kişisel verilerini Çin yönetimi ile paylaştığı ve insanların iznisiz veri topladığı ortaya çıkmıştı. Avrupa Birliği'nin (AB) tüm kurumları, Birleşik Krallık, Fransa, Hollanda, Yeni Zelanda, Belçika, Danimarka, ABD ve Tayvan TikTok'u yasaklamıştı.

Taliban’dan Çin’e destek açıklaması! Haber

Taliban’dan Çin’e destek açıklaması!

Çin ve Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) yakından takip ettiği Tayvan'da yapılan seçimi iktidardaki Demokratik İlerleme Partisinin (DPP) başkan adayı Lai Ching-te kazandı. Katılımın yüzde 60 olarak gerçekleştiği seçimde Lai, oyların yüzde 40'nı alarak zaferini ilan etti. "TAYVAN, ÇİN'İN TOPRAĞI DEĞİL" Seçim kazananı Lai Ching-te, Çin'in "Tayvan, Çin"in bir parçasıdır" argumanınını kabul etmiyor. Aksine Tayvan'ın bir devlet olduğunu, Çin'in Tayvan üzerinde hiç bir hakkı olmadığını ve Tayvan'da demokrasi, insan haklarına saygı gibi kavramların hakim olduğunu savunuyor.  AFGANİSTAN TEK ÇİN POLİTİKASINA BAĞLI Seçim sonrası dünya devletlerinden açıklamalar gelirken, Taliban yönetimindeki Afganistan'ın hükumet sözcüsü Abdulkahhar Belhi konuya ilişkin açıklama yaptı. Belhi'nin seçimlerle ilgili yaptığı "Tek Çin" açıklaması dikkat çekti.  Belhi 15 Ocak 2023 tarihinde yaptığı açıklamada, Afganistan yönetiminin "tek Çin" ilkesine bağlı olduğunu ve Çin'in iç işlerine müdahaleyi bölgesel barış ve istikrara karşı provokatif ve zararlı olarak gördüklerini kaydetti. ÇİN VE TALİBAN İLİŞKİLERİ GELİŞİYOR ABD sonrası yönetimi ele alan Taliban, Afganistan'da daha çok madenlerin işletilmesi ve çeşitli altyapı projelerinin inşasını Çin'e verdi ve pek çok alanda anlaşma imzaladı. Çin'in yeni atadığı Kabil Büyükelçisi Cao Şing, 13 Eylül'de Taliban geçici hükumetinin Başbakanı Molla Muhammed Hasan Ahund'a güven mektubunu sunan ilk büyükelçi oldu.  Taliban yönetimi ise 1 Aralık'ta, sözcülerinden Bilal Kerimi'yi Pekin Büyükelçisi olarak atadı. Bu adımlar iki ülke arasındaki yakınlaşmanın önemli adımları olarak öne çıktı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.