SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Trump’tan Rusya’ya veba göndermesi: “Çin de konuşmamıştı, Rusya da konuşmuyor”

ABD Başkanı Donald Trump, Rusya’daki veba vakasıyla ilgili Moskova’nın yeterli bilgi paylaşmadığını belirtti.

Haber Giriş Tarihi: 08.10.2026 09:31
Haber Güncellenme Tarihi: 08.10.2026 10:07
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Trump’tan Rusya’ya veba göndermesi: “Çin de konuşmamıştı, Rusya da konuşmuyor”

Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Donald Trump, Rusya’da veba araştırmaları yapan bir laboratuvar çalışanının ölümünün biyolojik silahla bağlantılı olduğuna inanmadıklarını açıkladı.

Trump, 7 Ekim’de gazetecilerin Rusya’daki veba vakasının “biyolojik silah” ile ilişkili olup olmadığına ilişkin sorusuna, “Yakında öğreneceğiz ancak böyle olduğunu düşünmüyoruz.” yanıtını verdi.

Trump, Rus yetkililerin ABD’li mevkidaşlarına durumun kontrol altına alındığını bildirdiğini söyledi. Bununla birlikte ABD Başkanı, Rusya’nın konuya ilişkin daha fazla bilgi paylaşmasını beklediklerini belirterek, Moskova’nın şimdiye kadar yeterli bilgi vermemesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

"ÇİN DE KONUŞMAMIŞTI RUSYA'DA KONUŞMUYOR"

Trump, Rusya’nın açıklamalarını COVID-19 salgınının ilk döneminde Çinli yetkililerin virüsü kontrol altına aldıklarına ilişkin açıklamalarına benzetti. “Çin çok fazla konuşmadı, Rusya da çok fazla konuşmuyor. Ancak durumun tamamen kontrol altında olduğunu söylüyorlar.” dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Marco Rubio da 6 Ekim’de Rusya’dan, veba araştırmaları yapan laboratuvar çalışanının ölümüne ilişkin daha fazla bilgi talep etmişti. Trump ise bir gün önce ABD’nin Rusya’ya bu konuda yardım etmeye hazır olduğunu açıklamıştı.

LABORATUVAR ÇALIŞANININ ÖLÜMÜ SONRASI KARANTİNA

Sibirya’daki Vebayla Mücadele Enstitüsünde çalışan Darya Shipilova’nın hayatını kaybetmesinin ardından karantina ve temaslı takibi başlatılmıştı. Buryatya Cumhuriyeti'nin Başkanı Aleksey Tsidenov, laboratuvar çalışanının veba nedeniyle öldüğünü açıklamıştı.

Önceki açıklamalarda yaklaşık 200 temaslının karantinaya alındığı, çalışanın tedavi gördüğü hastanedeki yaklaşık 100 sağlık personelinin de koruyucu izolasyona dâhil edildiği bildirilmişti.

Hastalığın nasıl bulaştığına ilişkin kesinleşmiş bir açıklama yapılmazken laboratuvarda tüp kırılması veya fare ısırması yönündeki iddialar gündeme gelmişti.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.