SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna Büyükelçiliği, Türkiye'deki Ukraynalıları hedef alan Rus propagandasına tepki gösterdi

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, son günlerde Türk medyasına yansıyan Türkiye'deki savaş mağduru Ukraynalıları hedef alan Rus propagandasına tepki gösteren bir bildiri yayımladı.

Haber Giriş Tarihi: 27.01.2023 20:36
Haber Güncellenme Tarihi: 27.01.2023 22:25
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna Büyükelçiliği, Türkiye'deki Ukraynalıları hedef alan Rus propagandasına tepki gösterdi

Türkiye'de, Rusya'nın Ukrayna'daki topyekun işgal girişimi ve saldırıları hakkında dezenformasyon yayan ve Ukraynalılara yönelik kasıtlı propaganda faaliyeti yürüten sosyal medya hesapları ve Kremlin'in etki ajanları yeniden sahneye çıktı.

Son dönemde Rus propagandası tarafından servis edildiği çok açık olan Türkiye'deki Ukraynalıları hedef gösteren haberler hakkında, Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği tarafından bugün bir bildiri yayımlandı.

Yayımlanan bildiride, Türkiye'deki Ukrayna vatandaşlarının savaşın mağduru olduğuna dikkat çekilerek, "Türkiye'de yaşayan Ukraynalıların büyük çoğunluğunun yasalara saygılı, arkadaş canlısı ve hoşgörülü olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurallarına, geleneklerine ve yaşam tarzına saygı duyduğunu vurgulamak isteriz." ifadeleri kullanıldı.

UKRAYNA BÜYÜKELÇİLİĞİ: TÜRKİYE'DE YAŞAYAN UKRAYNALILARIN BÜYÜK ÇOĞUNLUĞU, GELENEKLERE VE YAŞAM TARZINA SAYGI DUYMAKTADIR

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçiliği, son dönemde Türkiye'deki Ukraynalıları hedef aldığı çok açık olan Rus propagandasına şu ifadelerle tepki gösterdi:

"Son günlerde internette Türkiye'de yaşayan Ukraynalılara gölge düşüren aynı konuda çeşitli "hikayeler" anlatan yayınlar çıkmaya başladı. Bu yayınların birincil kaynakları genellikle sosyal ağlarda özel olarak oluşturulmuş hesaplardır ve bazı kişiler tarafından toplanıp sosyal medyada yayınlandı. Aynı zamanda, bu "hikayeler", doğrulukları konusunda şüphe uyandıran somut kanıtlar içermemektedir.

Herhalükârda Ukrayna tarafı, bir "Ukraynalı"nın okulda İstiklal Marşı’nın seslendirilmesiyle ilgili iddia edilen şikayetleri gibi bu tür eylemleri kabul edilemez buluyor.

Buna karşılık, Türkiye'de yaşayan Ukraynalıların büyük çoğunluğunun yasalara saygılı, arkadaş canlısı ve hoşgörülü olduğunu ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kurallarına, geleneklerine ve yaşam tarzına saygı duyduğunu vurgulamak isteriz.

Son haftalarda genel bilgiler içeren bu tür provokatif yayınların sistematik olarak yayınlanması dikkate alındığında, Türk ve Ukrayna halkları arasında nifak yaratmak için Ukraynalıları itibarsızlaştırmaya yönelik olabilir.

Olayı açıklığa kavuşturmak için, Büyükelçilik Türkiye Cumhuriyeti yetkililerine resmi bir başvuruda bulunmayı planlıyor. Ayrıca, Ukraynalıların Ruslarla özdeşleştirildiği bazı ifadelerin de altını çizmek isteriz.

Yurt dışına giden Ukraynalıların büyük çoğunluğu, şu anda kocaları ve oğulları Ukrayna'yı Rus emperyalizmine karşı savunan kadınlar, çocuklar ve yaşlılardan oluşmaktadır. Bu savaşı başlatan ve makul bir tepki alan Ruslar, şimdi seferberlikten kaçmaya çalışırken, Rusya'dan kaçmaktadır ve sözde "Rus dünyasını" diğer halklara dayatmaktadır."

"TÜRK VATANDAŞLIĞI ALAN UKRAYNALI İSTİKLAL MARŞI'NI CİMER'E ŞİKAYET ETTİ" İDDİASI

Bir internet sitesinde yayımlanan ve ardından birçok sosyal medya hesabından yayımlanan bu kaynağı ve mesnedi belirsiz iddia, kısa sürede sosyal medyada gündem oldu. Ancak, "Türk vatandaşı olan Ukraynalı" ve "CİMER'e şikayet" gibi kasıtlı bir senaryo ile savaş mağduru Türkiye'deki Ukraynalıların açıkça hedef gösterildiği görüldü. CİMER'e bu yönde bir şikayet olduğuna dair resmi kurumlardan hiçbir açıklama gelmemesi, konunun bir Rus propagandası içeriği ve dezenformasyon olduğunu kanıtladı.

Buna benzer şekilde, son dönemde "Antalya'daki Ukraynalılar böyle video çekti: Artık Türkler yabancı" haberleri de Rusya'nın Türkiye'de giriştiği algı ve dezenformasyon hamlelerinin bir yenisi oldu. Bir TikTok videosuna dayandırılan haberlerde videonun kaynağına dair bir bilgi yer almadığı gibi, videoyu çeken kişilerin kimliği veya uyruğuna dair de bir açıklama yok.

Rusya'nın Ukrayna topraklarının tamamına kast eden, Ukrayna'nın toprak bütünlüğünü ve egemenliğini ihlal eden işgal girişiminin ardından Türkiye'ye sığınan savaşın mağduru Ukraynalıları kasıtlı olarak hedef gösteren ve Ukraynalılar hakkında gerçeklikten çok uzak ifadelere yer veren dezenformasyon haberleri, Rusya tarafından fonlanan, Türkiye'de kasıtlı bir şekilde etki ajanlığı yapan Kremlin merkezli odaklar tarafından kasıtlı olarak yayılıyor. 

İSTANBUL'DA KÜSTAH RUS GENÇTEN TÜRKLERE HAKARET GÜNDEM OLMUŞTU

İstanbul'da kaydedilen bir videoda, küstah bir Rus gencin Türklere yönelik hakaret içeren sözleri gündem olmuştu. O sırada, markette olan Ukraynalılar ise Rus gencin hakaretine tepki göstermişti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.