SON DAKİKA
Hava Durumu

Avrupa Komisyonu, Rusya'ya yönelik dokuzuncu yaptırım paketini açıkladı

Avrupa Birliği Komisyonu, işgalci Rusya’ya karşı uygulanan yaptırım paketlerinin dokuzuncusunun hazırlandığını duyurdu.

Haber Giriş Tarihi: 07.12.2022 20:45
Haber Güncellenme Tarihi: 07.12.2022 20:45
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Avrupa Komisyonu, Rusya'ya yönelik dokuzuncu yaptırım paketini açıkladı

İşgalci Rusya, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne göz dikerek 24 Şubat’ta başlattığı savaşı sürdürürken, sahadaki başarısızlığını örtbas etmeye çalışıyor. Rusya’nın saldırgan tutumunu kınayan AB üyesi ülkeler, Rusya’ya karşı aldığı ekonomik yaptırımlara devam ediyor. AB üyesi ülkelerin yaptırım kararıyla birlikte Rusya, en büyük gelir kaynağı doğalgaz ihracatını Avrupa ülkelerine tedarik edemiyor.

Ukrayna’da başlattığı savaşı sözde referandum ve işlediği savaş suçlarıyla başka bir boyuta taşıyan Rusya’ya karşı AB‘nin yaptırımlar genişliyor. AB Komisyonu ve AB Dış Eylemler Dairesinin Rusya’ya karşı hazırladığı 9. yaptırım paketi açıklandı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen tarafından açıklanan yaptırım paketi, 200 kişi ve kuruluşu kapsıyor. Avrupa Komisyonu tarafından açıklanan bildiri metninde Başkan von der Leyen, “Ukrayna’nın yanındayız ve Rusya’ya yaptığı zulmün bedelini ödetiyoruz. Uygulamaya koyduğumuz sekiz yaptırım paketi şimdiden can yakıyor. Ve bugün dokuzuncu yaptırım paketiyle Rusya üzerindeki baskıyı artırıyoruz.” açıklamasını yaptı.

AVRUPA KOMİSYONUNUN 9. YAPTIRIM PAKETİ NELERİ İÇERİYOR?

AB Komisyonu’nun ortaya koyduğu dokuzuncu yaptırım paketinde, Rus ordusu, savunma sanayi yetkilileri, Rusya Devlet Duması ve yetkilileri, bakanlar, valiler ve politikacılar dahil olmak üzere yaklaşık 200 kişi ve kuruluş yer alıyor. Başkan von der Leyen, Ukrayna’da sivillere yönelik katliamlar dahil olmak üzere pek çok savaş suçu işleyen Putin Rusyası’nın cezalandırılması için adımlar atılacağını kaydetti.

Ayrıca Avrupa Komisyonu, söz konusu pakette, Rusya Bölgesel Kalkınma Bankası’nın işlemlerinin tamamen yasaklanması da dahil olmak üzere üç Rus bankasına daha yaptırım teklif etti. Teklif metninde, askeri amaçlar için kullanılabilecek belirli kimyasal bileşenler, sinir ajanları, elektronik cihazlar, madencilik sektörü ve yazılımlar dahil olmak üzere çift kullanımlı ürünler için ek ihracat kısıtlamaları önerdi.  

İŞGALCİ RUSYA’NIN İRAN DESTEKLİ İHA TERÖRÜNE KARŞI YAPTIRIM

Öte yandan, Avrupa Komisyonu, işgalci Rusya’nın insansız hava araçlarına erişimini zorlaştıracak önlemler hazırladı. Von der Leyen, “Rusya’ya doğrudan insansız hava aracı motorları ihracatının yanı sıra İran gibi Rusya’ya insansız hava aracı tedarik edebilecek üçüncü ülkelere ihracatı yasaklamayı teklif ediyoruz” ifadelerini kullandı.

Ayrıca, yaptırım paketinde, dört Rus TV kanalının daha engellenmesi için çağrı yapıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.