SON DAKİKA
Hava Durumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Michel ile görüştü

Haber Giriş Tarihi: 14.08.2020 15:36
Haber Güncellenme Tarihi: 14.08.2020 16:37
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Michel ile görüştü

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel ile bir görüşme gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB Konseyi Başkanı Charles Michel ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

DOĞU AKDENİZ MESELESİ GÖRÜŞÜLDÜ

İletişim Başkanlığından konu ile ilgili yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Doğu Akdeniz'deki gelişmeler başta olmak üzere bölgesel meseleler ele alındı. Erdoğan, Michel ile görüşmesinde, Doğu Akdeniz’de bütün ülkelerin hakkını koruyan ve herkesin kazanacağı bir formülden yana olduklarını belirterek, yok sayma girişimlerine karşı Türkiye'nin haklarını korumaya devam edeceklerini vurguladı. 

DOĞU AKDENİZ'DE NE OLDU?

Doğu Akdeniz’de petrol ve gaz arama çalışmalarıyla başlayan egemenlik mücadelesinde Türkiye, Libya ile deniz sınırları anlaşması imzaladı ve Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) ilanı yaptı. Türkiye, Libya ile imzalanan anlaşmayla masada tarihi bir kazanımın ardından, KKTC’nin çağrısı üzerine ülkeye SİHA ve İHA’larını gönderdi. Türkiye’nin Akdeniz’de siyasi ve askeri anlamda gücünü artırmasına Yunanistan telaşla karşılık verdi. Daha sonra Türkiye Fatih ve Yavuz adlı sondaj gemilerini Doğu Akdeniz'e göndererek sondaj çalışmalarına başladı.

ORUÇ REİS VE BARBAROS HAYREDDİN PAŞA GEMİLERİ SİSMİK ARAŞTIRMALARA BAŞLADI

Daha sonra Türkiye, Milli Enerji ve Maden Politikası kapsamında Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Doğu Akdeniz'de sahip olduğu ruhsat alanları içerisinde, Türk mühendisler tarafından tasarlanan iki sığ deniz arama kuyusu açılması için harekete geçti. Türkiye, Fatih gemisiyle derin denizde başlattığı sondaja, 19 mil açığa konuşlandırılan platformla sığ denizi de ekledi.  Oruç Reis ve Barbaros Hayreddin Paşa gemileriyle sismik araştırmalara devam eden Türkiye, derin denizde Fatih gemisiyle yürüttüğü petrol ve doğal gaz arama çalışmalarını, Mersin'in 19 mil açıklarında kurulan sondaj platformuyla sığ denize de taşıdı.

ALMANYA ARAYA GİRDİ

Artan gerginlik üzerine Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, Akdeniz’in doğusuna ilişkin gelişmeleri yakından izlediklerini belirterek, şimdi orada yeniden gerilim yaşanmasından dolayı endişe duyduklarını ifade etti. Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas ise birçok kez uluslararası hukuka riayet edilmesi ve Akdeniz’in doğusunda gerilimi azaltmaya dönük adımların atılmasına ihtiyaç duyulduğunu ifade ederek, bu açıdan mevcut durumda sismik araştırmalar yapmanın yanlış bir sinyal olduğunu ileri sürdü. Türkiye, Almanya ve Yunanistan arasında konu ile alakalı bir üçlü görüşme gerçekleştirildi. Almanya'nın araya girmesi ile gerginlik biraz da olsa azalmıştı.

YUNANİSTAN, MISIR İLE YETKİ ALANLARINI SINIRLANDIRDI

Almanya'nın araya girmesi sonucu azalan gerginlik Yunanistan ile Mısır’ın kıta sahanlığı münhasır ekonomik bölge (MEB) sınırlandırma anlaşması imzalaması ile yine tırmandı. Mısır ile Yunanistan arasında çizilecek deniz yetki alanları sınırı, hangi güzergahtan geçerse geçsin, Türkiye ile Libya deniz yetki alanları sınırını ortadan kaldırma amacını ortaya koymak için yapıldı. Yunan gazetelerinde yayımlanan birkaç haritada, Libya ile Türkiye arasında imzalanan mutabakatın geçersiz hale geldiği belirtildi. Bu gelişmeler üzerine Türkiye, Yunanistan-Mısır deniz yetki alanlarını sınırlandırma anlaşmasını en yetkili ağızlardan protesto etti.

TÜRKİYE NAVTEX İLAN ETTİ

Türkiye Cumhuriyeti’nin Doğu Akdeniz’de kararlı bir tutum sergilemesi Yunanistan’ı paniğe düşürdü. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya ve Yunanistan’ın Doğu Akdeniz’de sözünde durmaması üzerine Türkiye’nin arama faaliyetlerine başlayacağını duyurdu. Erdoğan’ın sözlerinin ardından Türkiye, Doğu Akdeniz’de Navtex ilan etti. Türkiye’nin sismik araştırma gemisi Oruç Reis, Antalya’dan demir alarak tekrar faaliyet yürüttüğü alana ulaştı ve çalışmalarına yeniden başladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.