SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler, Kırım'daki Ukrayna Ortodoks Kilisesini ortadan kaldırmak istiyor

İşgalciler, Kırım'daki Ukrayna Ortodoks Kilisesine baskı uygulamayı sürdürüyor

Haber Giriş Tarihi: 22.03.2021 13:58
Haber Güncellenme Tarihi: 22.03.2021 14:11
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler, Kırım'daki Ukrayna Ortodoks Kilisesini ortadan kaldırmak istiyor

Rusya tarafından işgal edilen Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde yönetimi din özgürlüğünü ihlal etmeye devam ediyor. Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Ukrayna Gözlem Misyonu Temsilcisi Vitaliy Hılko, Kırım’da işgalden önce faaliyet gösteren Ukrayna Ortodoks Kilisesine bağlı 49 parişten (Hristiyanlıkta kendi kilisesi, cemaati ve din adamları olan küçük idari birim) şu an sadece 5’inin kaldığını bildirdi.

BM İnsan Hakları Ukrayna Gözlem Misyonu Temsilcisi Vitaliy Hılko, Dom televizyon kanalına 20 Şubat 2021 tarihinde verdiği röportajda, Rus işgalci yönetiminin Ukrayna Ortodoks Kilisesine baskı uyguladığını anlattı. BM Temsilcisi, "İşgalden önce yarımadada Ukrayna Ortodoks Kilisesine bağlı 49 pariş faaliyet gösteriyordu. 2020 yılında ise sadece 5 pariş kaldı. Rahip sayısı ise 22’den 4’e indi." ifadelerini kullandı.

İşgal edilen Kırım’da sadece Rus yasalarına göre yeniden tescil alan dini örgüt ve kiliselerin faaliyet gösterebildiğini belirten Hılko, Ukrayna Ortodoks Kilisesi Kırım Başpiskoposluğunun ise yeniden kayıt başvurularının işgalci yönetim tarafından devamlı farklı gerekçelerle reddedildiğini bildirdi. Ukrayna Ortodoks Kilisesinin Kırım’daki en büyük binaları kaybetme tehlikesi altında bulunduğunu vurgulayan Vitaliy Hılko, "Akmescit’teki (Simferopol) cemaat kiliselerden tahliye edildi. Kezlev’deki (Yevpatoriya) kilise binasını ise yıkmak istiyorlar." dedi.

İŞGALCİLERDEN UKRAYNA ORTODOKS KİLİSESİNE BASKI

Kasım 2019’da Kezlev’deki sözde Şehir Mahkemesi şehirdeki Ukrayna Ortodoks Kilisesine ait ibadethaneyi yıkma kararı almıştı. 

Bununla birlikte, işgalci yönetim, Akmescit’teki  “Aziz Vladimir ve Olga Ukrayna Ortodoks Kilisesi” dini örgütünün tescilini reddetmişti. Ayrıca şubat 2019’da bölgede bulunan din adamlarından ve kiliselerden Simferopol’daki (Akmescit) Aziz Vladimir ve Olga Ukrayna Kilisesinden ayrılmalarını istemişti. Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde Tahkim Mahkemesi, Haziran 2019’da Ukrayna Ortodoks Kilisesine ait Aziz Vladimir ve Olga Ukrayna Ortodoks Katedralini, Kırım’ın sözde Mülkiyet ve Toprak İşleri Bakanlığına devretme kararı almıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.