SON DAKİKA
Hava Durumu

Piyasalar, Merkez Bankasının açıklayacağı faiz kararına odaklandı

Piyasalar, Merkez Bankasının açıklayacağı faiz kararına odaklandı

Haber Giriş Tarihi: 16.02.2022 10:41
Haber Güncellenme Tarihi: 16.02.2022 10:41
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Piyasalar, Merkez Bankasının açıklayacağı faiz kararına odaklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (MB), yarın politika faizini açıklayacak. MB Para Politikası Kurulu, bir önceki toplantısında faizde değişikliğe gitmedi ve yüzde 14'te sabit bıraktı.

Merkez Bankası, yarın politika faizini açıklayacak. Para Politikası Kurulu, yılın ikinci faiz kararı için toplanacak. Bu hafta faiz kararının ardından Cuma günü ise piyasalar ocak ayı konut satış istatistikleri açıklanacak. Bu rakamların da ekonominin seyrini belirleyeceği açıklandı.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) 21 Ocak 2022'de ocak ayı toplantısı sonrasında politika faizinin sabit tutulduğunu duyurmuştu. Merakla beklenen faiz kararının ardından döviz kurunda bir dalgalanma oluşmamıştı.

SON DAKİKA: Merkez Bankası toplantısı ne zaman, saat kaçta? Şubat 2022 Merkez  Bankası faiz kararı belli oluyor: İşte Merkez Bankası faiz kararı  beklentisi - Galeri - Ekonomi

MERKEZ BANKASI POLİTİKA FAİZİ NE ANLAMA GELİYOR?

Geleneksel iktisat, enflasyon ve politika faizi arasında negatif bir ilişki öngörür. Enflasyon yükseldiği zaman merkez bankası politika faizini artırır. Bu durum piyasa faizlerini yükseltir. Artan faiz bir yandan yerli parayı değerlendirerek ithal girdi fiyatlarını düşürürken diğer taraftan talebi yavaşlatır. Talep zayıfladığı zaman fiyatlama davranışlarında aşağı yönlü baskı oluşur. Bu şekilde enflasyon inişe geçer.

Kredibilitesi olan bir merkez bankası çoğu zaman daha faizi artırmadan bile doğru iletişimle bu dezenflasyonist süreci devreye sokar. Piyasa faizleri merkez bankasının faiz artıracağı beklentisi ile yükselmeye başlar. Tıpkı şu anda ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artıracağı beklentisi ile ABD piyasa faizlerinin yükselmekte olması gibi. Bu durumda arzu edilen düzeltme önceden geleceği için merkez bankası asgari faiz artışları ile enflasyonist baskıları bertaraf edebilir. Piyasalar Fed’in enflasyonu düşüreceği konusunda ikna olurlarsa enflasyon beklentileri düşüşe geçecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.