SON DAKİKA
Hava Durumu

Savaşın başlangıcından bu yana "Numan Çelebicihan Taburu" davasında 7 Kırım Tatarı alıkonuldu

Haber Giriş Tarihi: 12.06.2022 14:08
Haber Güncellenme Tarihi: 12.06.2022 14:59
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Savaşın başlangıcından bu yana "Numan Çelebicihan Taburu" davasında 7 Kırım Tatarı alıkonuldu

Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaşın başlangıcından bu yana işgal altındaki Kırım'da "Numan Çelebicihan Taburu" davasında yedi Kırım Tatarının tutuklandığı bildirildi. Kırım SOS sivil toplum teşkilatı uzmanı Yevgen Yaroşenko tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada, "Savaştan önce altı kişi ve savaştan sonraki süreçten bu yana ise yedi Kırım Tatarı alıkonuldu." dedi.

Kırım SOS sivil toplum teşkilatı uzmanı Yevgen Yaroşenko, 11 Haziran 2022 tarihinde Rusya Yüksek Mahkemesinin, Numan Çelebicihan Kırım Tatar Taburu’nu “terör örgütü” olarak tanıma kararı nedeniyle Herson bölgesinde Kırım Tatarlarına uygulanan baskıların artabileceğini belirtmişti. Rusya'nın Kırım'da Ukrayna'ya karşı yürüttüğü geniş çaplı savaşın 108 günü boyunca, Kırım Tatarları Çelebicihan Taburu'na katılmak suçlamasıyla 8 yıllık işgal sırasında olduğundan daha fazla kişinin tutuklandığının altını çizdi. Konu ile ilgili açıklama yapan Yaroşenko, “24 Şubat’tan sonra, sözde Numan Çelebicihan Taburu üyesi olma suçlamasıyla 7 Kırım Tatarı alıkonuldu. Savaşın önceki 8 yılında 6 kişi aynı suçlamalarla yargılandı.” diye belirtti.

ФСБ задержала в Крыму украинского бойца незаконного формирования ALIKONULAN YEDİNCİ KİŞİ: KIRIM TATARI ARTUR MEMETŞAYEV

Kırım SOS sivil toplum teşkilatı uzmanı Yevgen Yaroşenko, "Savaştan önce altı kişi ve savaştan sonraki süreçten bu yana ise yedi Kırım Tatarı alıkonuldu. Yedinci Kırım Tatarı hakkında artık biliniyor ve bu 6 çocuk babası Kırım Tatar Artur Memetşayev." ifadesine yer verdi. Ayrıca Yaroşenko, 24 Şubat'tan bu yana alıkonulan 7 kişiden 4'ünün Herson bölgesinden kaçırılarak Kırım'a zorla götürüldüğünü ve bunların Arsen İbrayimov, Ayder Umerov ve Ruslan Abdurahmanov ve Artur Memetşayev olduğunu sözlerine ekledi.

Savaşın başlangıcından bu yana işgal altındaki Kırım'da NUMAN ÇELEBİCİHAN KIRIM TATAR TABURU 24 ŞUBAT’TAN SONRA RESMİ OLARAK KAYDEDİLDİ

Rusya Yüksek Mahkemesinin, Numan Çelebicihan Kırım Tatar Taburu’nu “terör örgütü” olarak tanımasını değerlendiren  “Asker” sivil toplum kuruluşu başkanı, Dünya Kırım Tatar Kongresi (DQTK) Başkan Yardımcısı Lenur İslamov 4 Haziran 2022 tarihindeki açıklamasında, “Rus mahkemelerinin kararları gayrimeşrudur. Bu saldırgan ve işgalci bir ülke. Mutlak kötülük. Numan Çelebicihan Taburu Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin bir parçası. 24 Şubat 2022 tarihinden tabur sonra resmi olarak kaydedildi. Askeri birlik numarasına sahip olduk ve düşmanı bulduğumuz yerde yok edeceğiz.” dedi.

NUMAN ÇELEBİCİHAN TABURU NEDİR? GERÇEKTEN VAR MI?

Numan Çelebicihan Taburu oluşturma fikri Ukrayna’da 2016 yılından beri tartışılıyordu. Ancak tabur, sadece Rusya Ukrayna’ya geniş çaplı saldırı başlattığı 24 Şubat 2022 tarihinden sonra resmi olarak kuruldu. Diğer yandan, Rus özel servisleri bu bahaneyi uzun süredir kullanarak Kırımlıları kovuşturuyor. 2022 yılından önce işgalciler aynı suçlamalar çerçevesinde Kırım Tatarları; Edem Kadırov (4 yıl hapis cezası), Fevzi Sagancı (10,5 yıl hapis cezası), Dilaver Gafarov (9 yıl 10 ay hapis cezası) ve Nariman Mejmedinov (8 yıl hapis cezası), Mecit Ablamitov’u (6 yıl hapis cezası) mahkum etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.