SON DAKİKA
Hava Durumu

Ukrayna-Türkiye diplomatik ilişkileri 31 yılı geride bıraktı

Türkiye Cumhuriyeti, Sovyetler Birliğinden ayrılarak bağımsızlığını kazanan Ukrayna’yı tanıyalı 31 oldu. 16 Aralık 1991’de Ukrayna ile Türkiye arasında diplomatik ilişkiler başladı.

Haber Giriş Tarihi: 16.12.2022 15:20
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2022 12:27
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Ukrayna-Türkiye diplomatik ilişkileri 31 yılı geride bıraktı

Sovyetler Birliğinden ayrılan Ukrayna 31 sene önce bağımsızlığını kazanmıştı. Ukrayna’nın 24 Ağustos 1991’de kazandığı bağımsızlığını tanıyan ilk ülkelerden biri de Türkiye Cumhuriyeti oldu. Türkiye, Ukrayna devletini ve bayrağını 16 Aralık 1991’de tanıyarak diplomatik ilişkiye adım atmıştı. Ancak, Türkiye ve Ukrayna arasındaki ilişkiler çok daha öncesine dayandığı biliniyor. Özellikle, 1649’da Ukrayna Kozakları ile Osmanlı Devleti arasında imzalanan anlaşma tarihi bir dönemeçte. Öte yandan, Osmanlı İmparatorluğu, 1918 yılında Ukrayna Halk Cumhuriyeti’ni tanıyan ilk ülkelerden biri oldu.

“İKİLİ İŞBİRLİĞİMİZİ YENİ BİR SEVİYEYE TAŞIDIK”

Ukrayna Ankara Büyükelçiliğinin sosyal medya hesabından yayımlanan mesajında, “Geçen 31 yıl içerisinde ikili işbirliğimizi yeni seviyeye taşıdık ve bugün küresel gıda güvenliği başta olmak üzere küresel meydan okumalara birlikte çözüm buluyoruz” ifadelerine yer verildi.

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov ise konuya ilişkin yayımladığı mesajda şu ifadelere yer verdi:

“Ukrayna ve Türkiye’nin gerçek kardeşliği şimdi Rusya-Ukrayna savaşının gücü için sınanıyor. Ukrayna’nın toprak bütünlüğünün tutarlı bir şekilde desteklenmesi, Rusya’nın Kırım’ı işgal etme girişimlerinin kategorik olarak tanınmaması ve önemli askeri iş birliği, Ankara ile Kıyiv arasındaki bugünkü ilişkilerin temel direkleridir.”

UKRAYNA VE TÜRKİYE ARASINDAKİ DİPLOMATİK İLİŞKİ BU SENE ÜST SEVİYEYE TAŞINDI

Türkiye, 24 Şubat’tan bu yana Rus saldırılarına maruz kalan Ukrayna’ya destek vermeye devam ediyor. İnsani yardım sağlayan Türkiye, 29 Haziran’da Ukrayna ve Rusya arasında müzakere masasına ev sahipliği yapmıştı. Ayrıca tahıl koridoru anlaşması ve Ukraynalı sığınmacılara yönelik yardımlar Türkiye tarafından sağlanıyor.

Ukrayna ile diplomatik ilişkilerini üst seviyeye taşıyan Türkiye, İHA ve SİHA desteği vererek Rus saldırıları altındaki Ukrayna’nın güçlü direnişine katkı sağlıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.