SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Bm Yerli Halklar Daimi Forumu

QHA - Kırım Haber Ajansı - Bm Yerli Halklar Daimi Forumu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Bm Yerli Halklar Daimi Forumu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kırım Tatar Millî Meclisi’nden BM’de çağrı: "Rusya Kırım’da etnik soykırım uyguluyor" Haber

Kırım Tatar Millî Meclisi’nden BM’de çağrı: "Rusya Kırım’da etnik soykırım uyguluyor"

BM Yerli Halklar Daimi Forumu’nun (UNPFII) 25. oturumu, "Çatışma Bağlamında Yerli Halkların Sağlığının Korunması" temasıyla devam ediyor. Toplantının 23 Nisan tarihindeki oturumunda konuşan Kırım Tatar Millî Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Rusya'nın işgal altındaki Kırım'ı askerî bir üsse çevirdiğini ve Kırım Tatarlarını anayurtlarından sürmek için her yolu denediğini vurguladı. İŞGALİN VE YAYILMACILIĞIN ÜSSÜ: KIRIM BM Yerli Halklar Daimî Forumu’nun dördüncü gününde düzenlenen kapalı oturumda yerli halk temsilcilerine hitap eden Çubarov, Rusya’nın Kırım’ı on iki yıldır işgal altında tutarak komşu devletlere yönelik saldırganlığı için bir askerî basamak olarak kullandığını ifade etti. Moskova’nın temel stratejisinin Kırım Tatarlarını topraklarından tamamen koparmak olduğunu belirten Çubarov, “Moskova, Kırım Tatarlarını topraklarından çıkarmak ve kovmak için her türlü yöntem ve aracı deniyor. Kırım Tatar halkı bir başka trajediyle karşı karşıya. Sovyet rejimi tarafından gerçekleştirilen yarım asırlık sürgünden henüz tam olarak kurtulamayan Kırım Tatarları, bugün bir kez daha Kremlin'in etnik soykırım politikasının etkilerini hissediyor.” dedi. “ETNİK KÖKEN FARK ETMEKSİZİN TEK VÜCUT SAVUNMA” Ukrayna ulusunun topraklarından ve egemenliğinden asla ödün vermeyeceğini vurgulayan Çubarov, etnik kökeni ne olursa olsun tüm Ukrayna vatandaşlarının Rus işgaline karşı birlikte direndiğini söyledi. On binlerce sivilin hayatını kaybettiği bu kanlı savaşın sona ermesinin, uluslararası toplumun Rusya’yı yeniden uluslararası hukuk sınırlarına dönmeye zorlamasına bağlı olduğunu hatırlatan Çubarov şu ifadelerini kullandı: On binlerce sivilin katledildiği, binlerce yerleşim yerinin yerle bir edildiği ve yerli Kırım Tatar halkının büyük acılar çektiği bu kanlı savaşın sona ermesi; ancak uluslararası toplumun, BM Güvenlik Konseyi’ndeki daimî üyeliği hukuksuz bir şekilde işgal eden Rusya'yı yeniden uluslararası hukuk sınırlarına dönmeye zorlamasıyla mümkündür. Unutmamalıyız ki, yerli halklar uluslararası toplumun önemli bir parçasıdır. Şu anda Kırım Tatarları, diğer yerli halkların ve bu halkların yaşadığı devletlerin desteğine ihtiyaç duymaktadır. Mübalağasız ifade etmek gerekirse; yerli Kırım Tatar halkının korunması ve Rusya’nın saldırısına uğrayan Ukrayna’nın desteklenmesi, hiç kimsenin bir daha asla yerli halkların canına, toprağına ve özgürlüğüne kastetmeye cüret edemeyeceği bir dünya düzeninin tesisi anlamına gelmektedir. Aynı zamanda Daimî Forum’u, bizzat Rusya’nın kendi topraklarındaki yerli halkların korunması konusunda da kararlı olmaya çağırıyoruz. Dünyada hem kendi yerli halklarını hem de başka devletlerdeki yerli halkları aynı anda yok eden devletlerin sayısı çok değildir; Rusya tam olarak böyle bir devlettir. Kendi topraklarında yaşayan yerli halkların temsilcilerini Ukrayna'ya karşı yürütülen bu suç teşkil eden savaşa zorla seferber ederek onları yok ediyor.

KTMM Başkanı Çubarov, BM'den dünyaya haykırdı: "İşgal son bulmadıkça Kırım Tatarları için çözüm yok" Haber

KTMM Başkanı Çubarov, BM'den dünyaya haykırdı: "İşgal son bulmadıkça Kırım Tatarları için çözüm yok"

BM Yerli Halklar Daimi Forumu’nun (UNPFII) 25. oturumu, "Çatışma Bağlamında Yerli Halkların Sağlığının Korunması" temasıyla devam ediyor. Toplantının ikinci gününde konuşan Kırım Tatar Millî Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Rus işgali altındaki Kırım’da yaşanan insani krizi ve bu krizin halkın genetik ve mental sağlığı üzerindeki yıkıcı etkilerini paylaştı. Konuşmasına önemli bir hukuki gelişmeyi müjdeleyerek başlayan Çubarov, 3 Nisan 2026 tarihinde Ukrayna hükûmetinin aldığı kararla KTMM’nin resmen "Kırım Tatar halkının tek temsil organı" statüsünün pekiştirildiğini duyurdu. "RUSYA İMPARATORLUKTAN BERİ SÜREGELEN SOYKIRIMI DEVAM ETTİRİYOR" Rusya’nın Kırım’daki varlığını soykırımcı bir politika olarak niteleyen Çubarov, işgalcilerin amacının yerli halkı kendi topraklarından tamamen sürmek olduğunu belirtti. Çubarov, "Rusya; Rus İmparatorluğu ve ardından SSCB tarafından yürütülen Kırım Tatarlarını yok etme politikasını bugün de sürdürüyor. Sürekli baskılar, zulümler ve yeni sürgün tehditleri halkımızda kitlesel bir psikolojik travmaya yol açıyor:" ifadelerini kullandı. EKOLOJİK YIKIM VE FİZİKSEL SAĞLIK TEHDİDİ Kırım'ın Rusya tarafından bir askerî üsse dönüştürülmesinin (militarizasyon) halkın fiziksel sağlığını doğrudan etkilediğini vurgulayan Çubarov, toprak gaspı, ekolojik bozulma ve ontolojik güvensizlik konularına dikkat çekti. Bu doğrultuda yerli halkın kaynaklarının askerî ihtiyaçlar için yağmalandığını vurgulayan Refat Çubarov, çevrenin korunma hakkının yok sayılarak Kırım Tatar halkının biyolojik varoluş temelinin sarsıldığını dile getirdi. Çubarov ontolojik güvensizlik başlığında ise halkın kendi yaşam alanı üzerindeki kontrolünü kaybetmesi ve geleneksel yaşam destek sistemlerinin çökmesi konusunu gündeme taşıdığı. ZORUNLU SEFERBERLİK VE SOSYAL YIKIM Rus ordusuna yapılan zorunlu askerlik ve baskılar nedeniyle yeni bir göç dalgasının başladığını hatırlatan KTMM Başkanı, ailelerin bölünmesinin ve toplumsal bağların kopmasının halkın mental sağlığının temeli olan "sosyal dokuyu" parçaladığını söyledi. Çubarov, 12 yıllık işgalin Kırım Tatar halkının bütünlüğü için en kritik yıkıcı faktör olduğunu vurguladı. Kırım Tatar halkının karşı karşıya olduğu sağlık sorunlarının yalnızca insani değil, aynı zamanda siyasi bir boyut taşıdığını kaydeden Çubarov, Kırım Tatar halkının sağlığının tesisi ve korunmasının; Kırım'ın işgalden kurtarılması, Ukrayna'nın egemenliğinin yeniden tesisi ve yerli halkın kendi topraklarındaki tüm haklarına saygı duyulması dışında mümkün olmadığının altını çizdi.

KTMM Başkanı Çubarov BM Yerli Halklar Forumu’nda Kırım’ın sesi olacak Haber

KTMM Başkanı Çubarov BM Yerli Halklar Forumu’nda Kırım’ın sesi olacak

Birleşmiş Milletler (BM) Yerli Halklar Daimi Forumu’nun 25. oturumu bugün New York’taki BM Genel Merkezi’nde başladı. Bu yılki ana teması "Çatışma Koşulları Dahil Olmak Üzere Yerli Halkların Sağlığının Korunmasının Sağlanması" olarak belirlenen forumda, Kırım Tatar halkını temsil eden heyet de yerini aldı. Kırım Tatar Millî Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov ile Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı ve KTMM Üyesi Eskender Bariyev forumun çalışmalarına katılarak işgal altındaki Kırım’da yerli halkın karşılaştığı hak ihlallerini ve sağlık sorunlarını dünya gündemine taşıyacak. KIRIM’DAKİ HAK İHLALLERİ ULUSLARARASI KÜRSÜDE Kırım Tatar heyet, forum kapsamında gerçekleştireceği temaslarda Rusya’nın Kırım’daki işgal politikalarının yerli halk üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekecek. Özellikle çatışma bölgelerinde yerli halkların sağlık hizmetlerine erişimi ve temel insan haklarının korunması konularının tartışılacağı oturumlarda, Kırım Tatar halkının maruz kaldığı sistematik baskılar ve kısıtlamalar detaylı raporlarla sunulacak. Geleneksel olarak foruma katılan Kırım Tatar temsilciler, bu yıl da uluslararası toplumun dikkatini yarımadadaki insani duruma çekmeyi hedefliyor. BM YERLİ HALKLAR DAİMİ FORUMU’NUN ÖNEMİ BM Yerli Halklar Daimi Forumu, yerli halkların ekonomik ve sosyal kalkınma, kültür, çevre, eğitim, sağlık ve insan hakları gibi temel meselelerini ele alan en yüksek düzeyli danışma organı olma özelliğini taşıyor. Forum, dünya genelindeki yerli halkların sesini doğrudan BM’ye duyurması ve üye devletlere tavsiyelerde bulunması açısından kritik bir platform olarak kabul ediliyor.

KTMM Başkanı Refat Çubarov, BM Yerli Halklar Daimi Forumu'na katılıyor Haber

KTMM Başkanı Refat Çubarov, BM Yerli Halklar Daimi Forumu'na katılıyor

Birleşmiş Milletler’in New York’taki genel merkezinde, 21 Nisan 2025 tarihi Pazartesi günü Yerli Halklar Daimi Forumu’nun 24. oturumu başladı. Forum bu yıl, “BM Yerli Halklar Hakları Bildirgesi’nin Üye Devletlerde ve BM Sistemi İçinde Uygulanması: İyi Örneklerin Tespiti ve Sorunların Çözümü” temasıyla düzenleniyor. Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı, KTMM Üyesi Eskender Bariyev, forumda Kırım Tatar halkını temsil ediyor. İki hafta sürecek olan forum, 2 Mayıs tarihine kadar devam edecek. BM Yerli Halklar Daimi Forumu, yerli halklara ilişkin ekonomi, sosyal kalkınma, çevre, kültür, eğitim, sağlık ve insan hakları gibi alanlarda en üst düzey danışma organı olarak görev yapıyor. Kırım Tatarı Süleyman Mamutov, Nisan 2025 bir kere daha Ukrayna adına BM Yerli Halklar Daimi Forumu üyesi olarak seçilmişti. UKRAYNA’DAN BM YERLİ HALKLAR DAİMİ FORUMU’NDA ÖZEL ETKİNLİK Forum çerçevesinde 23 Nisan 2025 tarihi Çarşamba günü saat 13:15’te (New York saatiyle), Ukrayna’nın BM Daimi Temsilciliği, Kırım Tatar Milli Meclisi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi iş birliğinde bir yan etkinlik (side event) düzenlenecek. “Egemen bir devlete karşı yürütülen yabancı silahlı saldırı koşullarında BM İnsan Hakları Bildirgesi’nin uygulanması” başlıklı etkinlikte, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik silahlı saldırısının, başta Kırım Tatarları olmak üzere yerli halklar üzerindeki tehditleri analiz edilecek. Aynı zamanda, BM Yerli Halklar Hakları Bildirgesi’nin, bu halkların haklarının korunmasındaki rolü ele alınacak.

Çubarov: Rus işgali, Kırım Tatar halkını kendi kaderini tayin etme hakkından mahrum bıraktı Haber

Çubarov: Rus işgali, Kırım Tatar halkını kendi kaderini tayin etme hakkından mahrum bıraktı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Birleşmiş Milletler (BM) Yerli Halklar Daimi Forumu'nda yaptığı konuşmada, Rusya’nın Kırım Tatar Milli Meclisine uyguladığı baskılara dikkat çekerek Rus işgalinden sonra Kırım Tatar halkının kendi kaderini tayin etme hakkından mahrum bırakıldığını ifade etti. BM Yerli Halklar Daimi Forumu'nun 23. Genel Oturumu, New York’ta bulunan BM Merkez Ofisi'nde 15-26 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Forumunun çalışmalarına katılan KTMM Başkanı Refat Çubarov, 17 Nisan 2024 tarihinde BM Yerli Halklar Daimi Forumunda konuşma yaptı. KTMM Başkanı konuşmasında, “Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı ve Ukrayna devletinin ayrılmaz bir parçası olan Kırım’ın Şubat 2014’te işgal altına alınması, yarımadanın yerli halkı Kırım Tatarlarını kendi topraklarının gelişimini etkileme ve kendi kaderini tayin etme fırsatından mahrum bıraktı.” ifadelerini kullandı. KTMM Başkanı Çubarov, BM programında konuştu “Nariman Celal, Kırım’ın Rusya tarafından işgaline karşı çıktığı için hapis cezasına çarptırıldı” pic.twitter.com/oqsO74sEmI — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) April 18, 2024 İşgalci Rusya’nın, yerli halkların topraklarında askeri faaliyetlerin gerçekleştirilemeyeceğini doğrudan belirten BM Yerli Halklar Hakları Bildirgesinin 30. maddesini tamamen göz ardı ettiği vurgulayan Çubarov, “Yerli Kırım Tatar halkının toprakları olan Kırım'ı Şubat-Mart 2014'te işgal eden Rusya Federasyonu, Ukrayna tarafından Kırım Tatar halkının en yüksek temsil organı olarak tanınan KTMM’ye baskı uygulamaya başladı ardından da faaliyetlerini tamamen yasakladı. KTMM Birinci Başkan Yardımcısı Nariman Celal, yalnızca yerli halk Kırım Tatarlarının çoğunluğu gibi, anavatanı Kırım’ın Rus işgaline açıkça karşı çıktığı için on yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı. Rusya Federasyonu'nun; işgal altındaki Kırım Yarımadası’nı askerileştirilmesi, Kırım'ın Rus vatandaşları tarafından sömürgeleştirilmesi, yerli Kırım Tatar halkının topraklarının Ukrayna’nın yerleşim yerlerine ve kritik öneme sahip altyapı tesislerine düzenlenen büyük füze ve bomba saldırıları gibi eylemleri yerli Kırım Tatar halkının yaşadığı trajedinin derinliğini gösteriyor.” şeklinde konuştu. Konuşmasını bitirirken KTMM başkanı, özellikle yerli halklara ait olan topraklara ilişkin yapılan her düzeydeki tüm barış ve güvenlik konulu tartışmaların yerli halkların katılımıyla yapılmasının önemine dikkat çekerek, “'Yerli halklar hakkında yalnızca yerli halkların katılımıyla tartışmalar yapılır’ sloganı destekliyoruz.” dedi.

Bariyev: Kırım'ın yerli halkları 240 yıl boyunca zulüm gördü Haber

Bariyev: Kırım'ın yerli halkları 240 yıl boyunca zulüm gördü

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Birleşmiş Milletler (BM) Yerli Halklar Daimi Forumu'nda, işgalci Rusya’nın Kırım’ın yerli halkına uyguladığı baskıları anlattı. BM Yerli Halklar Daimi Forumu'nun 23. Genel Oturumu, New York’ta bulunan BM Merkez Ofisi'nde 15-26 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleşiyor. KTMM Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, 16 Nisan 2024 tarihinde BM Yerli Halklar Daimi Forumunda konuşma yaptı. İşgalci Rusya’ya karşı mücadele eden Ukrayna’ya yardım eden BM üyeleri ülkelerine teşekkür ederek konuşmasına başlayan Bariyev, Kırım'ın yerli halklarının 240 yıldır zulüm gördüğünü ve yok edildiğini, kültürel miraslarının, dillerinin, kültürlerinin ve yerleşim yerleri adlarının yok edildiğini hatırlattı. Bununla birlikte KTMM Üyesi, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askerî saldırganlığının bir sonucu olarak, BM Yerli Halkların Hakları Bildirgesi ve BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin sistematik olarak ihlal edildiğini ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin uygulanmadığını vurguladı. KIRIM'IN YERLİ HALKLARININ YAŞAMLARI TEHDİT ALTINDA Bariyev, işgalci Rusya’nın Kırım’ın yerli halklarına karşı uyguladığı ihlalleri şu şekilde sıraladı: -Yerli halkların sağlıkları ve yaşamları tehdit altında, yerli halklardan on binlerce erkek Rus ordusuna zorla seferber edildikleri için topraklarını terk etmek zorunda bırakılıyor; binlerce çocuk asimilasyon için zorla Rusya'ya götürüldü, bu konuda Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin bir kararı açıklandı. -Yerli halkların maddi kültürel mirasına ait eşyalar yağmalanarak Rusya'ya götürülüyor; örneğin Melitopol Müzesi'ndeki İskit Altınlarına el konuldu, Kırım'da ise sürekli yasa dışı kazılar yapılıyor. -Bölgenin işgali ve Rusya'nın askerî saldırganlığı nedeniyle doğa tahrip ediliyor, binlerce hektar arazi mayınlanıyor ve Kırım kıyısı boyunca binlerce kilometre hendek kazılıyor. Rusya’nın Kırım Tatarlarının temsilci organı KTMM’yi yasakladığını, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in hapse atıldığını, Kırım Tatar Kaynak Merkezini “istenmeyen bir örgüt” olarak tanıdığına dikkat çeken Bariyev, Rusya'ya savaşı sona erdirme ve ordusunu Ukrayna topraklarından çekme çağrısında bulundu. Ayrıca yerli halklardan ve BM üyesi ülkelerden uzmanları, Kırım'ın işgalden kurtarılması ve yeniden entegrasyonuna ilişkin tavsiyeleri tartışmaya davet etti.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.