SON DAKİKA
Hava Durumu

Bariyev: Kırım'ın yerli halkları 240 yıl boyunca zulüm gördü

KTMM Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, BM Yerli Halklar Daimi Forumu'nda yaptığı konuşmada Rusya'nın Kırım Tatarlarına uyguladığı baskıyı anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 17.04.2024 22:00
Haber Güncellenme Tarihi: 17.04.2024 22:10
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bariyev: Kırım'ın yerli halkları 240 yıl boyunca zulüm gördü

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Birleşmiş Milletler (BM) Yerli Halklar Daimi Forumu'nda, işgalci Rusya’nın Kırım’ın yerli halkına uyguladığı baskıları anlattı.

BM Yerli Halklar Daimi Forumu'nun 23. Genel Oturumu, New York’ta bulunan BM Merkez Ofisi'nde 15-26 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleşiyor. KTMM Üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, 16 Nisan 2024 tarihinde BM Yerli Halklar Daimi Forumunda konuşma yaptı. İşgalci Rusya’ya karşı mücadele eden Ukrayna’ya yardım eden BM üyeleri ülkelerine teşekkür ederek konuşmasına başlayan Bariyev, Kırım'ın yerli halklarının 240 yıldır zulüm gördüğünü ve yok edildiğini, kültürel miraslarının, dillerinin, kültürlerinin ve yerleşim yerleri adlarının yok edildiğini hatırlattı.

Bununla birlikte KTMM Üyesi, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askerî saldırganlığının bir sonucu olarak, BM Yerli Halkların Hakları Bildirgesi ve BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin sistematik olarak ihlal edildiğini ve sürdürülebilir kalkınma hedeflerinin uygulanmadığını vurguladı.

KIRIM'IN YERLİ HALKLARININ YAŞAMLARI TEHDİT ALTINDA

Bariyev, işgalci Rusya’nın Kırım’ın yerli halklarına karşı uyguladığı ihlalleri şu şekilde sıraladı:

-Yerli halkların sağlıkları ve yaşamları tehdit altında, yerli halklardan on binlerce erkek Rus ordusuna zorla seferber edildikleri için topraklarını terk etmek zorunda bırakılıyor; binlerce çocuk asimilasyon için zorla Rusya'ya götürüldü, bu konuda Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin bir kararı açıklandı.

-Yerli halkların maddi kültürel mirasına ait eşyalar yağmalanarak Rusya'ya götürülüyor; örneğin Melitopol Müzesi'ndeki İskit Altınlarına el konuldu, Kırım'da ise sürekli yasa dışı kazılar yapılıyor.

-Bölgenin işgali ve Rusya'nın askerî saldırganlığı nedeniyle doğa tahrip ediliyor, binlerce hektar arazi mayınlanıyor ve Kırım kıyısı boyunca binlerce kilometre hendek kazılıyor.

Rusya’nın Kırım Tatarlarının temsilci organı KTMM’yi yasakladığını, KTMM Başkan Yardımcısı Nariman Celal’in hapse atıldığını, Kırım Tatar Kaynak Merkezini “istenmeyen bir örgüt” olarak tanıdığına dikkat çeken Bariyev, Rusya'ya savaşı sona erdirme ve ordusunu Ukrayna topraklarından çekme çağrısında bulundu. Ayrıca yerli halklardan ve BM üyesi ülkelerden uzmanları, Kırım'ın işgalden kurtarılması ve yeniden entegrasyonuna ilişkin tavsiyeleri tartışmaya davet etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.