SON DAKİKA
Hava Durumu

Çubarov: Rus işgali, Kırım Tatar halkını kendi kaderini tayin etme hakkından mahrum bıraktı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, BM Yerli Halklar Daimi Forumu'nda Rus işgalinin Kırım'ın yerli halkı olan Kırım Tatarları üzerindeki etkileri anlattı.

Haber Giriş Tarihi: 18.04.2024 12:02
Haber Güncellenme Tarihi: 22.04.2024 17:53
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Çubarov: Rus işgali, Kırım Tatar halkını kendi kaderini tayin etme hakkından mahrum bıraktı

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Birleşmiş Milletler (BM) Yerli Halklar Daimi Forumu'nda yaptığı konuşmada, Rusya’nın Kırım Tatar Milli Meclisine uyguladığı baskılara dikkat çekerek Rus işgalinden sonra Kırım Tatar halkının kendi kaderini tayin etme hakkından mahrum bırakıldığını ifade etti.

BM Yerli Halklar Daimi Forumu'nun 23. Genel Oturumu, New York’ta bulunan BM Merkez Ofisi'nde 15-26 Nisan 2024 tarihleri arasında gerçekleşiyor. Forumunun çalışmalarına katılan KTMM Başkanı Refat Çubarov, 17 Nisan 2024 tarihinde BM Yerli Halklar Daimi Forumunda konuşma yaptı. KTMM Başkanı konuşmasında, “Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırganlığı ve Ukrayna devletinin ayrılmaz bir parçası olan Kırım’ın Şubat 2014’te işgal altına alınması, yarımadanın yerli halkı Kırım Tatarlarını kendi topraklarının gelişimini etkileme ve kendi kaderini tayin etme fırsatından mahrum bıraktı.” ifadelerini kullandı.

İşgalci Rusya’nın, yerli halkların topraklarında askeri faaliyetlerin gerçekleştirilemeyeceğini doğrudan belirten BM Yerli Halklar Hakları Bildirgesinin 30. maddesini tamamen göz ardı ettiği vurgulayan Çubarov, “Yerli Kırım Tatar halkının toprakları olan Kırım'ı Şubat-Mart 2014'te işgal eden Rusya Federasyonu, Ukrayna tarafından Kırım Tatar halkının en yüksek temsil organı olarak tanınan KTMM’ye baskı uygulamaya başladı ardından da faaliyetlerini tamamen yasakladı. KTMM Birinci Başkan Yardımcısı Nariman Celal, yalnızca yerli halk Kırım Tatarlarının çoğunluğu gibi, anavatanı Kırım’ın Rus işgaline açıkça karşı çıktığı için on yedi yıl hapis cezasına çarptırıldı. Rusya Federasyonu'nun; işgal altındaki Kırım Yarımadası’nı askerileştirilmesi, Kırım'ın Rus vatandaşları tarafından sömürgeleştirilmesi, yerli Kırım Tatar halkının topraklarının Ukrayna’nın yerleşim yerlerine ve kritik öneme sahip altyapı tesislerine düzenlenen büyük füze ve bomba saldırıları gibi eylemleri yerli Kırım Tatar halkının yaşadığı trajedinin derinliğini gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Konuşmasını bitirirken KTMM başkanı, özellikle yerli halklara ait olan topraklara ilişkin yapılan her düzeydeki tüm barış ve güvenlik konulu tartışmaların yerli halkların katılımıyla yapılmasının önemine dikkat çekerek, “'Yerli halklar hakkında yalnızca yerli halkların katılımıyla tartışmalar yapılır’ sloganı destekliyoruz.” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.