SON DAKİKA
Hava Durumu

#Resim Sergisi

QHA - Kırım Haber Ajansı - Resim Sergisi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Resim Sergisi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bişkek'te "Kadın Ressamların Gözünden Türk Dünyası" sergisi düzenlendi Haber

Bişkek'te "Kadın Ressamların Gözünden Türk Dünyası" sergisi düzenlendi

Kırgızistan'ın başkenti Bişkek'te bulunan Gapar Aytiev Millî Güzel Sanatlar Müzesi'nde, 6-8 Haziran 2024 tarihleri arasında "Kadın Ressamların Gözünden Türk Dünyası" sergisi düzenlendi. Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) ve Kırgızistan Kültür, Enformasyon, Spor ve Gençlik Politikası Bakanlığı ortaklığında tertip edilen sergide; Kırgızistan, Kazakistan, Özbekistan, Azerbaycan, Türkiye ve Türkmenistan'dan kadın ressamların eserleri sanatseverlerin beğenisine sunuldu. Serginin küratörlüğünü Özbekistan Sanat Akademisi Öğretim Üyesi Kamola Akilova yaptı. Türk dünyasının başarılı kadın ressamlarının düşünce, duygu, tutku ve hayallerinin yansıtıldığı eserlerin yer aldığı sergiye sanatseverler büyük ilgi gösterdi. Eserlerde, Türk dünyasının ortak kültür, tarih ve değerlerine de yer verildi. Türk dünyası kadın ressamlarını bir araya getirmek maksadıyla düzenlenen etkinliğin programında “Tarihi, kültürel, sosyal yönleriyle sanatta kadın” konu başlığı ile bir yuvarlak masa toplantısı ve Bişkek’teki güzel sanatlar okulu öğrencileri için ustalık atölyeleri de yer aldı.  Resim sergisinde; Azerbaycan'dan Naile Gandilova ve Nargiz Gulieva, Kazakistan'dan Leyla Mahat ve Gulnazım Omirzak, Kırgızistan'dan Orozgan Mambetalieva, Roza Rcangaraçeva, Zura Turdubaeva, Nurkan Kangeldieva, Gulnara Musabay, Nurgulyana Ninokenteva ve Tamila Mamatova, Türkmenistan'dan Hatıca Amansahedova ile Aynaguzel Nurıeva ve Kamuran Kardaş ile Nalime Türkyılmaz eserleriyle yer aldı.

Türk Dili Bayramı'nda TÜRKSOY'dan resim ve fotoğraf sergisi etkinliği Haber

Türk Dili Bayramı'nda TÜRKSOY'dan resim ve fotoğraf sergisi etkinliği

Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) 13 Mayıs Türk Dili Bayramı kapsamında bu sene resim ve fotoğraf sergisi etkinliği düzenleyecek. TÜRKSOY ve Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi iş birliğiyle 10-13 Mayıs 2024 tarihinde Türk Dünyası Ressamları Resim Sergisi ve Türk Dünyası Kültür Başkentleri Fotoğraf Sergisi gerçekleştirilecek.  TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev'in talimatıyla gerçekleştirilecek olan sergi,10 Mayıs'ta Karaman kentindeki Hatuniye Medresi'nde yer alacak. Sergide Türk dünyası kültür başkentlerinin fotoğrafları ve Türk dünyasından getirilen yağlı boya resimleri yer alacak.  TÜRK DİLİ BAYRAMI Karamanoğlu Mehmet Bey'in 13 Mayıs 1277'de Türkçe'yi beyliğinin resmi dili yapmasına ithafen her yıl bu tarih hatırlanıyor. Karamanoğlu Mehmet Bey, "Türkçe’nin başkenti" olarak tanınan Karaman’da çıkardığı bir fermanla, Türkçe'yi resmi dil ilan etmişti. Karamanoğlu Mehmet Bey'in, 13 Mayıs 1277 tarihinde çıkardığı fermandaki meşhur sözü şöyleydi: "Şimden gerü hiç kimesne kapuda ve dîvânda ve mecâlis ve seyrânda Türkî dilinden gayrı dil söylemeyeler. (Bugünden sonra divanda, dergahta, mecliste ve meydanda Türk dilinden başka dil konuşulmayacaktır)" Türkçe'nin resmi dil oluşunun ilanı niteliğindeki fermanın 747. yılına girilirken, Yahya Kemal'in "Türkçem, ağzımda anamın ak sütü gibidir" veciz sözleriyle tanımladığı Türk dili, dünyanın çok geniş bir bölümünde, farklı coğrafya ve ülkelerde, farklı lehçe ve ağızlar halinde yaşamaya devam ediyor ve gelecek nesillere aktarılıyor.

TÜRKSOY'dan Azerbaycan'ın ünlü sinema yönetmeni Rasim Ocagov sergisi Haber

TÜRKSOY'dan Azerbaycan'ın ünlü sinema yönetmeni Rasim Ocagov sergisi

Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Türkiye'nin başkenti Ankara’da 22 Ocak 2024 tarihinde, Azerbaycan'ın ünlü sinema yönetmeni Rasim Ocagov'un doğumunun 90. yıl dönümüne atıfla fotoğraf sergisi ve "Tahmine" film gösterimi düzenleyecek. Katılımın ücretsiz olacağı foroğraf sergisi ve "Tahmine" film gösterimi Ankara'daki Milli Kütüphane Konferans Salonu'nda saat 15.00'de gerçekleşecek. AZERBAYCAN'IN ÜNLÜ SİNEMA YÖNETMENİ RASİM OCAGOV Rasim Ocagov, 22 Kasım 1933'te Azerbaycan'ın Şeki şehrinde doğdu. 1951-1956'da Moskova Ulusal Bilimler Akademisinin sinematografi fakültesinde okudu. 1956'dan itibaren "Azerbaycanfilm" film stüdyosunda yapımcı-operatör, 1973'ten beri yapım yönetmeni olarak çalıştı. 1950'lerin sonlarında Bakü film stüdyosunda çekimlere başladı. 1957 yılında ilk kez "Bir Mahalleden İki Oğlan" filmini kameraman olarak çekti. Margarita Pilikhina filmin baş kameramanıydı. "Onun büyük kalbi" (1958) filmi Ocagov'un ilk serbest çalışmasıydı. Film Sumgayıt metalurji uzmanlarının hayatına ithaf edildi.  Ardından "Gerçek Dost", "Bizim Sokağımız", "Dans edeceğim", "Neden sessizsin?" kayıtlarını yaptı. Rasim Ocagov ise "Kemanın Serüveni" filmleriyle Azerbaycan sinemasında sinematografinin en değerli örneklerini yarattı. Yönetmen olarak ilk işi 1975 yılında tamamlanmamış "Gencebasar'ın İntikamı" filmini tamamlamaktı. Bu tarihi-kahramanlık filminde kahramanların oyuncularını değiştirip senaryoyu yeniden düzenledi. Katır Memmed karakteri oyuncu Şahmar Alakbarov'a verildi. Film gösterime girdiğinde basında filmin başarılı olduğu geniş yer almıştı. İkinci yönetmenlik çalışması "Pipo Sesi" filmiydi. "Pipo Sesi" özgün sahneleri, çekim tarzı, konunun sanatsal çözümü açısından Azerbaycan sinemasına pek çok yenilik getirdi. Daha sonra Ocagov, "Doğum Günü", "Kapalı Kapı", "Başka Hayat", "Park", "Ölürsem affet", "Hem ziyaret hem ticaret", "Soruşturma" filmlerinde yer aldı.  "Tehmine", "Otel Odası" gibi son filmlerinde ciddi konulara değiniyor ve insanın çevredeki dünyaya karşı tutumu hakkında bir kez daha tartışma açmayı hedeflemiştir. Ocagov, 2006 yılında Bakü'de hayatını kaybetti.

İzmir'de Ukrayna'da yaşananları anlatan "Çernivtsi: Zamanın Ötesinde" sergisi açıldı Haber

İzmir'de Ukrayna'da yaşananları anlatan "Çernivtsi: Zamanın Ötesinde" sergisi açıldı

İşgalci Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik topyekun işgal girişimi nedeniyle Türkiye'ye sığınmak zorunda kalan Ukraynalıların değişen hayatları ve şehirlerini anlatan "Çernivtsi: Zamanın Ötesinde" sergisi, İzmir Büyükşehir Belediyesi bünyesinde faaliyet yürüten İzmir Sanat Kültür Merkezi'nde açıldı. Ukrayna'da yaşanan dramı ve her şeye rağmen devam eden hayatları anlatan sergi 7 Eylül'e kadar sürecek. SERGİ TÖRENLE AÇILDI İşgalci Putin yönetiminin Ukrayna'daki insanlık dışı suçları ve yıkıcı etkisi, İzmir Sanat'ta açılan "Çernivtsi: Zamanın Ötesinde" sergisine gelen ziyaretçilere anlatıldı. Sergide, Ukraynalı Pozitif Fotoğraf Kulübü tarafından hazırlanan 53 fotoğraf yer aldı. Sergi, İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, Ukrayna Çernivtsi Belediyesi Başkan Yardımcısı Yuriy Lesyuk, Çernivtsi Belediyesi Kültür Danışmanı İnga Keyvan ve çok sayıda davetlinin katıldığı törenle açıldı. "KÜLTÜR HER ZAMAN İNSANLARI BİRLEŞTİRİYOR" Çernivtsi Belediye Başkan Yardımcısı Yuriy Lesyuk açılış töreninde yaptığı konuşmasında, İzmir'de olmaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Çok güzel bir şehir. Farklı duygular içerisindeyim. Burada genç ve modern insanlar yaşıyor. Yaşla ilgili değil. Özgür insanların yaşadığı bir şehir. Kültür her zaman insanları birleştiriyor" açıklamasını yaptı. "SAVAŞA RAĞMEN UKRAYNALILAR YAŞAMAYA DEVAM EDİYOR" Çernivtsi Belediyesi Kültür Danışmanı Inga Keyvan ise İzmir'e ilk kez geldiğini ve çok sevdiğini belirterek, "Burada herkes çok sıcakkanlı. Çernivtsi şehrinin bir parçasını burada sergilemekten dolayı çok mutluyuz. Bu sergide yeni ve eski Çernivtsi şehrini göreceksiniz. Bu fotoğraflar bize insanların hayatının nasıl değiştiğini gösteriyor. Savaşa rağmen Ukraynalılar yaşamaya devam ediyor. İnsanlar üretmeye devam ediyor. Durmuyorlar ve durmayacaklar" dedi. "BU DOSTLUĞU KALICI HALE GETİRMEK İSTİYORUZ" Sergi ile birlikte Çernivtsi'nin Rus işgaline direnişini gözler önüne seren farklı objektiflerin yansımasından bir yolculuğa çıktıklarını ifade eden İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, "Bu sergi belki de sırf bu nedenle çok kıymetli. Buraya gelen heyetle, İzmir ve Ukrayna arasındaki bağların daha da güçlendirilmesi için ortak iradeyi konuştuk. Bu dostluğu kalıcı hale getirmek istiyoruz. Ancak dostluğu yaşatacak olan şey protokollerden ziyade bizim kalplerimizdeki sevgidir. Onu da burada görüyoruz. Çernivtsi ve İzmir arasındaki kültürel etkileşimi ve dayanışmayı sürdürmek adına önemli bir adım olan 'Zamanın Ötesinde' sergisine katkı sunan herkese teşekkür ediyorum. İki şehir arasındaki ilişkilerin daha da güçlenmesini temenni ediyorum" değerlendirmesini yaptı. Öte yandan, İzmir'e gelen Ukrayna heyeti, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'i ziyaret etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.