SON DAKİKA
Hava Durumu

Türk Dili Bayramı'nda TÜRKSOY'dan resim ve fotoğraf sergisi etkinliği

TÜRKSOY ile Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi 13 Mayıs Türk Dili Bayramı kapsamında Türk Dünyası Ressamları Resim Sergisi ve Türk Dünyası Kültür Başkentleri Fotoğraf Sergisi etkinliği düzenleyecek.

Haber Giriş Tarihi: 09.05.2024 12:20
Haber Güncellenme Tarihi: 09.05.2024 14:39
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Türk Dili Bayramı'nda TÜRKSOY'dan resim ve fotoğraf sergisi etkinliği

Uluslararası Türk Kültür Teşkilatı (TÜRKSOY) 13 Mayıs Türk Dili Bayramı kapsamında bu sene resim ve fotoğraf sergisi etkinliği düzenleyecek. TÜRKSOY ve Karamanoğlu Mehmet Bey Üniversitesi iş birliğiyle 10-13 Mayıs 2024 tarihinde Türk Dünyası Ressamları Resim Sergisi ve Türk Dünyası Kültür Başkentleri Fotoğraf Sergisi gerçekleştirilecek. 

TÜRKSOY Genel Sekreteri Sultan Raev'in talimatıyla gerçekleştirilecek olan sergi,10 Mayıs'ta Karaman kentindeki Hatuniye Medresi'nde yer alacak. Sergide Türk dünyası kültür başkentlerinin fotoğrafları ve Türk dünyasından getirilen yağlı boya resimleri yer alacak. 

TÜRK DİLİ BAYRAMI

Karamanoğlu Mehmet Bey'in 13 Mayıs 1277'de Türkçe'yi beyliğinin resmi dili yapmasına ithafen her yıl bu tarih hatırlanıyor. Karamanoğlu Mehmet Bey, "Türkçe’nin başkenti" olarak tanınan Karaman’da çıkardığı bir fermanla, Türkçe'yi resmi dil ilan etmişti. Karamanoğlu Mehmet Bey'in, 13 Mayıs 1277 tarihinde çıkardığı fermandaki meşhur sözü şöyleydi:

"Şimden gerü hiç kimesne kapuda ve dîvânda ve mecâlis ve seyrânda Türkî dilinden gayrı dil söylemeyeler. (Bugünden sonra divanda, dergahta, mecliste ve meydanda Türk dilinden başka dil konuşulmayacaktır)"

Türkçe'nin resmi dil oluşunun ilanı niteliğindeki fermanın 747. yılına girilirken, Yahya Kemal'in "Türkçem, ağzımda anamın ak sütü gibidir" veciz sözleriyle tanımladığı Türk dili, dünyanın çok geniş bir bölümünde, farklı coğrafya ve ülkelerde, farklı lehçe ve ağızlar halinde yaşamaya devam ediyor ve gelecek nesillere aktarılıyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.