SON DAKİKA
Hava Durumu

#Tahıl Sevkiyatı

QHA - Kırım Haber Ajansı - Tahıl Sevkiyatı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tahıl Sevkiyatı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bodnar: Bu şartlarda Rusya ile barışın sağlanması Ukrayna'ya ihanet olur Haber

Bodnar: Bu şartlarda Rusya ile barışın sağlanması Ukrayna'ya ihanet olur

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar başkentte gazetecilerin sorularına yanıt verdi. Büyükelçi Bodnar, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırılarına ilişkin yaptığı değerlendirmede barış müzakereleri sürecine değindi. Büyükelçi Bodnar, "İstanbul’da başarılı bir şekilde gerçekleştirilen müzakereler, Ukrayna'nın doğusunda düzenlenen saldırılarla bitti. Rusya ile bu şartlarda barışın sağlanması Ukrayna'da bir ihanet olarak kabul ediliyor. Bir milyondan fazla Ukraynalının silahı var. Şu anda 'Rusya ile barışıyoruz' demek toplumu bölmek demektir. Rusya ordusunu çekmeden barış görüşmesi olmaz" ifadelerini kullandı.  EYLÜL AYINDAN BU YANA 14 MİLYON TON TAHIL SEVK EDİLDİ Ayrıca Ukrayna tahılının sevkiyatının önemine işaret eden Büyükelçi Bodnar, buğday fiyatlarının sabit kalmasının Türkiye ve Ukrayna'nın bir başarısı olduğunu vurguladı. Bodnar, tahıl sevkiyatı konusunda ise şu bilgiyi verdi: "Bu alışılan yollardan daha uzun ama yalnızca tahıl değil sivil her ürünü kapsıyor. Eylül ayından itibaren sadece Odesa'dan 500’den fazla gemi çıktı, 14 milyon ton ürün taşındı. Rusya bu koridoru engellemek için elinden geleni yapıyor" TÜRKİYE İLE UKRAYNA ARASINDAKİ SAVUNMA İŞBİRLİĞİ Ukrayna ile Türkiye arasındaki savunma sanayisinde dikkat çeken Büyükelçi, "ANKA-3 için yeni motor siparişleri var. Ukrayna şirketlerinden biri şu anda KAAN için de motor üretme ihalesine girdi. Ukrayna motoru kullanan başka şirketler de bulunuyor. Roketlerden bahsediyorum. Öte yandan BAYKAR'ın Ukrayna'daki fabrikasının yapımı da sürüyor" dedi.

Büyükelçi Bodnar, Samsun Limanı’nda Ukrayna tahılının sevkiyatına ilişkin bilgi verdi Haber

Büyükelçi Bodnar, Samsun Limanı’nda Ukrayna tahılının sevkiyatına ilişkin bilgi verdi

Yağmur Filiz Şahin/QHA Ankara Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar 18 Aralık 2023 tarihinde Odesa'dan Samsun'a gelen Ukrayna tahıllarının sevkiyatını yerinde inceledi. Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı Türkiye Temsilcisinin eşlik ettiği gezide Büyükelçi Bodnar, tahılların depolandığı depoda ve Samsun Limanı'nda bilgi aldı.  ???? Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, Samsun Limanı’nda 25 bin ton Ukrayna tahılının gemiye sevkiyatı sırasında Kırım Haber Ajansına değerlendirmede bulundu @VasylBodnar ???? https://t.co/wQLC2aFfeq pic.twitter.com/4bKUTGqWq8 — QHA - Kırım Haber Ajansı (@qha_kirimhaber) December 19, 2023 BÜYÜKELÇİ BODNAR, UKRAYNA TAHILININ SEVKİYATINA İLİŞKİN QHA'YA BİLGİ VERDİ Gezinin ardından Bodnar, Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirmelerde bulundu. Tahıl Koridoru Anlaşması ve Rusya'nın Ukrayna limanlarını hedef alması ve tahıl sevkiyatı konusundaki sorulara yanıt veren Bodnar, Ukrayna'nın alternatif yollar sayesinde tahıl ticareti yapabildiğini ancak aynı zamanda bunun işgalci Rusya'nın radarı yüzünden tehlike altında olduğunu vurguladı. Rusya'nın Temmuz 2023'te Tahıl Koridoru Anlaşmasını sonlandırmasından sonra Ukrayna tahıllarının akıbetine ilişkin açıklamada bulunan Büyükelçi Bodnar şunları ifade etti: "Odesa Karadeniz Güney Limanlarından, Romanya Bulgaristan üzerinden geçerek Türkiye limanlarına gelmek üzere yeni bir güzergâh oluşturulmuş durumda. Eylül ayındaki bu sevkiyat aslında limanda mahsur kalan gemiler için düşünülmüştü. Ancak devamında tahıl ürünleri de dahil bazı metal ürünlerin taşınacağı şeklinde düzenlendi. Geçtiğimiz haftalarda bu güzergah üzerinden Ukrayna limanlarına çıkacak gemilerin sigortalanması için birkaç şirketle anlaşıldı. Bu da aslında giriş çıkış yapan gemilerin sayısını oldukça artırdı. Çünkü güvence artmış durumda. Artık sadece tahıl ürünleri değil, diğer ürün grupları da değerlendiriliyor. Türkiye’nin tahılı depolama, işleme ve 3. ülkelere gönderme konusunda çok ciddi bir potansiyeli var. Bugün de biz aslında bu potansiyelin bir örneğini görüyoruz. Dünya Gıda Programı aracılığıyla Ukrayna tahılı Türkiye’ye getirildi. Buradan da Nijerya’ya en çok ihtiyaç duyulan ülkeye aktarılacak." KASIM'DA GELEN UKRAYNA TAHILI NİJERYA'YA TEDARİK EDİLECEK Ukrayna'nın Odesa Limanı'ndan kasım ayında Samsun Limanı'na getirilen 25 bin ton tahıl, 50 kilogramlık çuvallara doldurularak paketlendi. 10 gün içinde Nijerya'ya hareket edeceği belirtilen Fuat Sezgin isimli gemiye denetimi sağlanan tahıllar yükleniyor. Temmuz 2023'te Tahıl Koridoru Anlaşmasından çekilen Rusya, Ukrayna'nın limanlarını bombalarken aynı zamanda gemiler için tehdit haline geldi. Ayrıca Ukrayna'nın tahıl ticaretini engelleyen Rusya, ihtiyaç sahibi ülkelere yapılması beklenen hububat tedarikini baltalıyor.

Rusya, Afrika ülkelerine tahıl vaadini yerine getirebilecek mi? Haber

Rusya, Afrika ülkelerine tahıl vaadini yerine getirebilecek mi?

Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilen işgalci Rusya, Ukrayna limanlarına yönelik saldırılar ile tahıl ihracatını engelliyor. Bununla birlikte Afrika ülkelerine tahıl sevkiyatı yapabileceğini öne süren Rusya, sevkiyat ve lojistik sorunları yaşıyor. Batılı devletlerin yaptırımlarına uğrayan Rusya, ihracat kapasitesini savaşın etkisiyle düşürmüş durumda.  RUSYA , TAHIL TİCARETİ YAPABİLECEK Mİ? Rusya Tahıl İhracatçılar Birliği Başkanı Eduard Zernin, Birleşik Krallık merkezli basın servisi Reuters'a verdiği demeçte, uluslararası yaptırımların gümrüklere yansıdığını ve lojistik sorunlarını ifade ederek, "Bu, dünya pazarındaki buğday ve diğer tahılların fiyat düzeyine yansıyacak" itirafında bulundu. Zernin, bankacılık ve finans başta olmak üzere uygulanan yaptırımların tahıl ticaretini etkileyeceğini dile getirdi. Böylelikle, işgalci Rusya'nın tahıl ticareti konusunda çok sayıda soru işareti bulunuyor. Putin, Rusya'nın çeşitli bahanelerle Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan tek taraflı olarak çekilmesinin ardından bir açıklama yapmıştı. Putin, güya Afrika'nın ihtiyacı olan tahılı sağlayacaklarını iddia ederek,  "Afrika'nın ihtiyacı olan tahılı Rusya sağlayabilir" demişti. Ancak, anlaşmadan çekilen Rusya'ya Afrika ülkelerinin tepkisi sert oldu.  St. Petersburg şehrinde gerçekleştirilen Afrika-Rusya Zirvesi'ne 20'den fazla Afrika ülkesi lideri, Rusya'nın Tahıl Koridoru Anlaşması'ndan çekilmesi nedeniyle katılmadı. TAHIL KORİDORU ANLAŞMASI Rusya’nın Ukrayna topraklarının tamamına yönelik başlattığı savaş ve işgal girişimi nedeniyle, dünya pazarına açılamayan Ukrayna tahıllarının ihracatı yapılamamış ve ihracatı yapılamayan hububat dolayısıyla dünya, gıda krizinin eşiğine gelmişti. Rusya’nın sebep olduğu küresel gıda krizini önlemek için Türkiye kolları sıvadı. Savaşın başından bu yana arabuluculuk rolü üstlenen Türkiye, Birleşmiş Milletler çatısı altında İstanbul’da iki kez Ukrayna ve Rusya askeri heyetlerini ağırladı. 22 Temmuz 2022’de Karadeniz üzerinden tahıl koridoru oluşturulması için, “Tahıl ve Yiyecek Maddelerinin Ukrayna Limanlarından Emniyetli Sevki Girişimi Belgesi” imzalandı. İmzalanan anlaşmanın ardından tahıl taşıyacak gemilerin hazırlık çalışmaları ise tamamlandı. Tahıl yüklü gemiler Odesa, Çornomorsk, Yujnıy limanlarından yola çıkarak İstanbul’daki Müşterek Koordinasyon Merkezi’nde bekletiliyordu. Denetimlerin ve güvenliğin sağlanmasında rol oynayan Türkiye, tahılların dünya pazarına açılmasını sağlıyordu. 17 Temmuz 2023 itibarıyla Rusya, bu anlaşmayı durdurduğunu açıkladı. Anlaşmadan geri çekilen Rusya, Ukrayna'nın güneyindeki tahıl depolarınnı hedef haline getirerek saldırılar düzenliyor. Rusya'nın bombaladığı limanlardaki tahıllar telef oluyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.