SON DAKİKA
Hava Durumu

Büyükelçi Bodnar, Samsun Limanı’nda Ukrayna tahılının sevkiyatına ilişkin bilgi verdi

Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar, 18 Aralık 2023 tarihinde Nijerya’ya gitmek üzere olan 25 bin ton tahılın Samsun Limanı’nda Fuat Sezgin isimli gemiye sevkiyatını yerinde inceledi. Büyükelçi Bodnar, incelemenin ardından Kırım Haber Ajansının sorularına yanıt verdi.

Haber Giriş Tarihi: 19.12.2023 12:15
Haber Güncellenme Tarihi: 20.12.2023 12:20
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Büyükelçi Bodnar, Samsun Limanı’nda Ukrayna tahılının sevkiyatına ilişkin bilgi verdi

Yağmur Filiz Şahin/QHA Ankara

Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasıl Bodnar 18 Aralık 2023 tarihinde Odesa'dan Samsun'a gelen Ukrayna tahıllarının sevkiyatını yerinde inceledi. Birleşmiş Milletler (BM) Dünya Gıda Programı Türkiye Temsilcisinin eşlik ettiği gezide Büyükelçi Bodnar, tahılların depolandığı depoda ve Samsun Limanı'nda bilgi aldı. 

BÜYÜKELÇİ BODNAR, UKRAYNA TAHILININ SEVKİYATINA İLİŞKİN QHA'YA BİLGİ VERDİ

Gezinin ardından Bodnar, Kırım Haber Ajansına (QHA) değerlendirmelerde bulundu. Tahıl Koridoru Anlaşması ve Rusya'nın Ukrayna limanlarını hedef alması ve tahıl sevkiyatı konusundaki sorulara yanıt veren Bodnar, Ukrayna'nın alternatif yollar sayesinde tahıl ticareti yapabildiğini ancak aynı zamanda bunun işgalci Rusya'nın radarı yüzünden tehlike altında olduğunu vurguladı. Rusya'nın Temmuz 2023'te Tahıl Koridoru Anlaşmasını sonlandırmasından sonra Ukrayna tahıllarının akıbetine ilişkin açıklamada bulunan Büyükelçi Bodnar şunları ifade etti:

"Odesa Karadeniz Güney Limanlarından, Romanya Bulgaristan üzerinden geçerek Türkiye limanlarına gelmek üzere yeni bir güzergâh oluşturulmuş durumda. Eylül ayındaki bu sevkiyat aslında limanda mahsur kalan gemiler için düşünülmüştü. Ancak devamında tahıl ürünleri de dahil bazı metal ürünlerin taşınacağı şeklinde düzenlendi. Geçtiğimiz haftalarda bu güzergah üzerinden Ukrayna limanlarına çıkacak gemilerin sigortalanması için birkaç şirketle anlaşıldı. Bu da aslında giriş çıkış yapan gemilerin sayısını oldukça artırdı. Çünkü güvence artmış durumda. Artık sadece tahıl ürünleri değil, diğer ürün grupları da değerlendiriliyor. Türkiye’nin tahılı depolama, işleme ve 3. ülkelere gönderme konusunda çok ciddi bir potansiyeli var. Bugün de biz aslında bu potansiyelin bir örneğini görüyoruz. Dünya Gıda Programı aracılığıyla Ukrayna tahılı Türkiye’ye getirildi. Buradan da Nijerya’ya en çok ihtiyaç duyulan ülkeye aktarılacak."

KASIM'DA GELEN UKRAYNA TAHILI NİJERYA'YA TEDARİK EDİLECEK

Ukrayna'nın Odesa Limanı'ndan kasım ayında Samsun Limanı'na getirilen 25 bin ton tahıl, 50 kilogramlık çuvallara doldurularak paketlendi. 10 gün içinde Nijerya'ya hareket edeceği belirtilen Fuat Sezgin isimli gemiye denetimi sağlanan tahıllar yükleniyor. Temmuz 2023'te Tahıl Koridoru Anlaşmasından çekilen Rusya, Ukrayna'nın limanlarını bombalarken aynı zamanda gemiler için tehdit haline geldi. Ayrıca Ukrayna'nın tahıl ticaretini engelleyen Rusya, ihtiyaç sahibi ülkelere yapılması beklenen hububat tedarikini baltalıyor. 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.