SON DAKİKA
Hava Durumu

Bariyev: Rusya devlet başkanlığı seçimlerinin ardından Kırım’daki seferberlik artabilir

Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Rus işgal yönetiminin Mart 2024’te yapılacak Rusya devlet başkanlığı seçimleri sonrasında işgal altındaki topraklarda seferberlik faaliyetlerini katılaştıracağını ifade etti.

Haber Giriş Tarihi: 08.02.2024 09:50
Haber Güncellenme Tarihi: 08.02.2024 10:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Bariyev: Rusya devlet başkanlığı seçimlerinin ardından Kırım’daki seferberlik artabilir

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) üyesi ve Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, Rusya’da Mart 2024 yılında yapılacak devlet başkanlığı seçimlerinden sonra Rus işgali altında bulunan Ukrayna topraklarında yaşayan sakinlerin Rus ordusuna alınma durumunun daha da kötüleşeceğini söyledi.

Kırım Haber Ajansına (QHA) konuşan  Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, “Mümkün olduğu kadar çok insanın ordu ile sözleşmeli askerlik anlaşmasını imzalamasını sağlamak için her şeyi yapıyorlar; propaganda çalışmalarını yürütüyorlar, bedava arsa vaat ediyorlar. Devlet başkanlığı seçiminden sonra daha sert yöntemleri kullanmaya başlayacaklarını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

Ağustos 2023’te seferberlik başlattığını ve aldığı bilgilere göre işgalcilerin hedeflerinin toplamda 3 bin kişiyi orduya almak olduğunu aktaran Bariyev, “Bunlardan 2 bin kişi paralı asker gruplarına ve bin kişi Rus ordusuna. Bu hedef Eylül 2023’te düzenledikleri sözde seçimler öncesinde yerine getirildi.” şeklinde konuştu.

Başkanlık seçimlerinin ardından Rus yetkililerin tam seferberlik başlatabileceğini kaydeden Bariyev, “Büyük ihtimal yaklaşan seçimler nedeniyle bu süreç askıya alındı. Ama bize ulaşan bilgiye göre seferberlik durdurulmadı. Eylül ayından sonra özellikle daha önce veya halen kolluk kuvvetlerinde görev yapan, yani silah kullanma deneyimi olan insanları orduya yazılmalarını sağlamak için çalışmalar yapıldı.” dedi.

RUSYA’DAKİ BAŞKANLIK SEÇİMLERİ

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 8 Aralık’ta, 2024'ün mart ayında yapılması planlanan başkanlık seçimleri için yeniden aday olduğunu duyurdu. Çeyrek asırdır Rusya'yı yöneten Putin, 17 Mart 2024'te yapılacak seçimleri kazanması durumunda 2030 yılına kadar başkanlık koltuğunda oturacak. 

30 BİN KIRIM TATARI KIRIM'I TERK ETTİ

Ukrayna’ya karşı başlattığı topyekûn işgal girişimi ve saldırıları sonucu çok fazla can kaybı veren Rusya, Eylül 2022’de sözde kısmî seferberlik ilan etti. Seferberlik kararıyla birlikte işgalci Rus yönetimi, işgal altına aldığı Kırım'da yaşayan Kırım Tatar erkekleri zorla Rus ordusuna almaya başladı. İşgalcilerin özellikle Kırım Tatarlarının yoğun yaşadığı yerleşim yerlerinde askere çağırma celpleri dağıtmaya başladığı öğrenildi. Ukrayna’ya karşı savaşmak istemeyen Kırım Tatarları, yarımadayı terk etmek zorunda kaldı. Kırım Gayesi sivil örgütü, Rusya’nın ilan ettiği seferberlik nedeniyle yaklaşık 30 bin Kırım Tatarının, Kırım’ı terk ettiğini bildirdi.

İŞGALCİ RUSYA, SEFERBERLİĞİ KIRIM TATARLARINI YOK ETMEK İÇİN KULLANIYOR!

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva, Rusya’nın, Kırım Tatarlarını Ukrayna’ya karşı savaşmak zorunda bıraktığını belirterek, “Seferberliği kullanarak Kırım Tatarlarını yok etmek istiyorlar. Rusya’nın bu sıradaki suçunu dünyaya duyurmalıyız” ifadelerini kullanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.