SON DAKİKA
Hava Durumu

Emine Ceppar: Dünyada işgal altındaki toprakları ele alan Kırım Platformuna benzer hiçbir mekanizma yok

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Kırım Haber Ajansına Çekya'nın başkenti Prag'da düzenlenen Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi'nin çalışmalarını değerlendirdi.

Haber Giriş Tarihi: 26.10.2023 11:12
Haber Güncellenme Tarihi: 26.10.2023 14:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Emine Ceppar: Dünyada işgal altındaki toprakları ele alan Kırım Platformuna benzer hiçbir mekanizma yok

Çekya Parlamentosunun ev sahipliğinde düzenlenen Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi, 24-25 Ekim 2023 tarihleri arasında Prag şehrinde gerçekleştirildi. Yaklaşık 70 yabancı heyetin katıldığı zirvenin ana gündemi, Kırım’daki Rus işgali oldu. Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Emine Ceppar, Kırım Haber Ajansına Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi’nin çalışmalarını değerlendirdi.

Kırım Platformu İkinci Parlamenter Zirvesi'ne, dünyanın farklı yerlerinden yaklaşık 70 ülkeden heyet katıldığına dikkat çeken Dışişleri Bakan Yardımcısı Ceppar, “Coğrafyamız çok geniş; Asya, Afrika, Latin Amerika. Dünyanın tüm kıtaları zirvede, üst düzey parlamento yetkilileri tarafından temsil edildi… Ayrıca vurgulamak istiyorum ki, dünyada işgal altındaki topraklar meselesini ele alan Kırım Platformuna benzer hiçbir mekanizma yok” dedi.

"RUS MİTLERİNİ YIKARAK HERKESİ KIRIM'IN UKRAYNA'YA AİT OLDUĞUNA İKNA ETTİK"

Kırım Platformu'nun sadece 3 yıl önce faaliyete geçmesine rağmen Ukrayna’nın bu süre boyunca çok önemli şeyleri başardığını vurgulayan Ceppar, şu şekilde konuştu:

“İlk olarak; biz dünyayı, Kırım’ın Rusya'ya değil Ukrayna’ya ait olduğuna ikna etmeyi başardık. Biliyoruz ki Rusya, bu mit için çok fazla para ve çok fazla diplomatik çaba harcadı. Herkesi ikna ettiğimiz ikincisi şey ise; Ukrayna, topraklarını işgalden kurtarma yolunu belirleme hakkına sahip ve Ukrayna’nın ortakları bu hakkı ona tanıyor.  Üçüncü ve çok önemli bir şey, bu platformda insanların hikayelerini anlatıyoruz.  Nariman Celal, Aziz Ahtemov ve Asan Ahtemov’un hikayeleri gibi… Ayrıca bu platformda yerli Kırım Tatar halkı hakkında konuşma imkanına sahibiz. Bugün maalesef bu halk yok olma tehlikesi altında çünkü bu halk asırlardır baskı görüyor ve 2014’ten sonra Rusya bu baskıları yeniden uygulamaya başladı.”

KIRIM PLATFORMU İKİNCİ PARLAMENTER ZİRVESİ

İlk olarak Hırvatistan’ın başkenti Zagreb şehrinde düzenlenen zirve, bu yıl Çekya’nın başkenti Prag şehrinde yapıldı. Dünyanın birçok ülkesinden gelen parlamento temsilcilerinin katılımıyla  gerçekleşen zirvenin ana gündemi Kırım’ın Rus işgali oldu. Yaklaşık 70 yabancı heyetin yer aldığı zirveye, bu yıl ilk kez bazı Afrika ve Latin Amerika ülkelerinin parlamento heyetleri de katılım gösterdi.

Uluslararası Kırım Platformu'nun ilk parlamento zirvesi, Ekim 2022'te Hırvatistan'ın Zagreb kentinde düzenlendi. Etkinliğe 50'den fazla ülke ve kurumdan heyet katılım sağladı. Zirve katılımcıları, diğer hususların yanı sıra, Kırım’daki ciddi ve sistematik insan hakları ihlallerini ve suistimalleri kınadıkları ortak bir bildiriyi kabul etti.

KIRIM PLATFORMU NEDİR?

Kırım Platformu; Ukrayna’nın, Kırım’daki Rus işgaline yönelik uluslararası tepkileri artırmak, artan güvenlik tehditlerine karşı koymak, Rusya’ya uygulanan uluslararası baskıyı genişletmek, işgal rejiminin mağdurlarını korumak ve insan haklarının daha fazla ihlal edilmesini önlemek ve Kırım’ın işgalden kurtarılmasını sağlamak amacıyla başlatıldı.

Platformun birkaç seviyede faaliyet göstermesi öngörülüyor: devlet ve hükumet liderleri, dışişleri bakanları, parlamentolar arası işbirliği ve uzmanların işbirliği seviyelerinde. Kırım Platformu, Kıyiv’de 23 Ağustos 2021 tarihinde düzenlenen açılış zirvesi ile resmi olarak faaliyete başladı. Zirveye katılan 46 ülke ortak Kırım Platformu Deklarasyonu imzaladı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.