SON DAKİKA
Hava Durumu

İşgalciler Herson bölgesinde 66 yaşındaki Kırım Tatarını alıkoydu

Rus işgal güçleri, Kırım Tatarlarına ve işgale karşı çıkan Ukraynalılara baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde "Numan Çelebicihan Taburu davası" çerçevesinde bir kişiyi daha alıkoydu.

Haber Giriş Tarihi: 28.03.2024 12:52
Haber Güncellenme Tarihi: 28.03.2024 13:44
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
İşgalciler Herson bölgesinde 66 yaşındaki Kırım Tatarını alıkoydu

Rus işgal güçleri, Herson bölgesinde bir kişiyi daha Numan Çelebicihan Taburuna mensup olma iddiasıyla alıkoydu. Alıkonulan kişinin 66 yaşındaki Kırım Tatarı Bilal Abdurahmanov olduğu bildirildi.

Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) tarafından yapılan açıklamada, Herson bölgesindeki Geniçesk İlçesine bağlı Rıkovo köyünde bir 66 yaşındaki erkeğin sözde Numan Çelebicihan Taburu'na mensup olma iddiasıyla alıkonulduğu aktarıldı. İşgalciler, alıkonulan erkeğin 2015’ten beri “Numan Çelebicihan Taburu” üyesi olduğunu iddia ederek hakkında Rusya’da yasaklı olan silahlı gruba üye olma gerekçesiyle ceza davasının açıldığını bildirdi.

İŞGALCİLER KIRIM TATARLARINA YÖNELİK BASKILARI SÜRDÜRÜYOR

Öte yandan Astra telegram kanalı Rıkovo köyünde işgalciler tarafından alıkonulan kişinin kimliğini açıkladı. Alıkonulan 66 yaşındaki Kırım Tatarı Bilal Abdurahmanov’un Rus işgaline karşı çıktığı için alıkonulduğu belirtildi.

SÖZDE NUMAN ÇELEBİCİHAN TABURU DAVASI ÇERÇEVESİNDE RUSYA 30'DAN FAZLA KİŞİYİ ALIKOYUYOR

İşgalci Rus yönetimi, baskı uygulamak amacıyla kurguladığı sözde Numan Çelebicihan Taburu davası çerçevesinde çoğu Kırım Tatarı olmak üzere 30'dan fazla Ukrayna vatandaşını alıyoruyor.

Kırım Tatar Kaynak Merkezi Başkanı Eskender Bariyev, 30 Eylül 2023’de yaptığı açıklamada, söz konusu kişilerin büyük çoğunluğunun Kırım Tatarı olduğunu belirterek, “Bu insanlar hem işgal altındaki Kırım’da, hem de yeni işgal edilen topraklarda alıkonuldu. Öncelikle Herson ve Zaporijjya bölgesinde. Çoğu Herson’a bağlı Geniçesk bölgesinde alıkonuldu.” dedi.

NUMAN ÇELEBİCİHAN TABURU NEDİR?

Numan Çelebicihan Taburu fikri Ukrayna’da 2016 yılından beri tartışılıyordu. Bununla birlikte tabur resmi olarak, Rusya’nın, Ukrayna’ya karşı geniş çaplı işgal girişimi ve saldırı başlattığı 24 Şubat 2022 tarihinden sonra kuruldu. Diğer yandan, Rus özel servisleri bu bahaneyi öne sürerek, Kırım Tatar halkına karşı baskı uygulamaya başladı.

RUSYA, TABURU SÖZDE "TERÖR ÖRGÜTÜ" OLARAK TANIDI!

Rusya Yüksek Mahkemesi, 1 Haziran 2022’de Numan Çelebicihan Taburunu “terör örgütü” olarak tanıdı. Böylece Rus işgalciler, Kırım Tatarlarına baskıyı artırmak için bir araç daha elde etmiş oldu. İşgalciler, Rusya’nın 24 Şubat 2022 tarihinde Ukrayna’ya karşı geniş çaplı saldırı başlatmasından sonra, 10’dan fazla kişiyi Numan Çelebicihan Taburu üyesi olma iddiasıyla alıkoydu.

İŞGALCİLER, NUMAN ÇELEBİCİHAN DAVASINI KIRIM TATARLARINDAN İNTİKAM ALMAK İÇİN KULLANIYOR

KrımSOS insan hakları örgütü uzmanı Yevgeniy Yaroşenko, bu hususta, “İşgalci Rus yönetimi, Numan Çelebicihan Taburu davasını, Herson bölgesinde yaşayan Kırım Tatarlarından ‘Kırım’ın ablukası’ için intikam almak için kullanıyor” ifadelerini kullanmıştı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.