SON DAKİKA
Hava Durumu
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

Kırım’da 3 binden fazla arsa işgalci Rus askerlerine verildi

Kırım’ın işgalci yönetimi, Ukrayna’ya karşı yürütülen tam kapsamlı savaşa katılan 3 binden fazla Rus askerine ücretsiz arsa sağladı.

Haber Giriş Tarihi: 31.01.2025 09:54
Haber Güncellenme Tarihi: 31.01.2025 12:35
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım’da 3 binden fazla arsa işgalci Rus askerlerine verildi

Kırım’ı 2014 yılından bu yana işgal altında tutan Rusya, bölgede yağmalama ve Yarımada'nın demografik yapısını değiştirme politikasını sürdürüyor. Kırım’ın Kremlin kontrolündeki sözde yönetimi, 2023 yılının nisan ayında Ukrayna’ya karşı yürütülen topyekûn işgal girişimine katıldıkları için ödüle “layık görülen” işgalci Rus askerlerine sosyal destek adı altında yasa dışı olarak Kırım’da ücretsiz arsa dağıtmaya başladı. Bu kapsamda işgalcilerin yaklaşık 2 yıl içinde Kırım’da 3 binden fazla savaş suçlusu Rus askerine arsa sağladığı öğrenildi.

SÖZDE PARLAMENTO BAŞKANI İTİRAF ETTİ

Kırım'daki sözde parlamentonun başkanı olan Vladimir Konstantinov, 29 Ocak 2025 tarihinde yaptığı açıklamada Ukrayna’ya karşı savaşa katılan 2 bin 500’den fazla Rus askerine Kırım’da ücretsiz olarak arsa sağlandığını duyurdu. 2024 yılında ise bin 600 Rus askerine arsa verildiğini itiraf etti.

Konstantinov, 2024 yılında arazi tahsis edilebilecek askerî personel listesinin genişletildiğini açıkladı. Yeni listeye Kırım'da özel askerî gruplarla askerlik sözleşmesi imzalayan ve Yarımada'da kalıcı ikamet kayıtları olan veya olmayan kişiler de dahil edildi.

AKYAR'DA YAKLAŞIK 550 ARSA DAĞITILDI

Öte yandan Akyar (Sivastopol) kentinin sözde valisi Mihail Razvojayev 2024 yılı kasım ayında Akyar’da 549 Rus askerine arsa tahsis edildiğini duyurmuştu. Böylece son 2 yıl içinde Rus işgali altındaki Kırım Yarımadası’nda toplamda 3 binden fazla savaş suçlusu Rus askeri yasa dışı bir şekilde arsa sahibi oldu.

PUTİN KARARI İMZALADI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Aralık 2022’de Ukrayna’daki savaşa katıldıkları için ödüle “layık görülen” Rus askerlerine sağlanan sosyal destek çerçevesinde işgal altındaki Kırım’da ve Moskova bölgesinde ücretsiz arsa verilmesini “tavsiye eden” kararnameyi imzalamıştı. Belgede arsaların, savaşa katılarak “devlet üstün liyakat ödülü” alan, çatışmalarda gazi olan askerlere ve çatışmalarda ölen askerlerin aile üyelerine sağlanacağı belirtilmişti.

Kararnamenin ardından Rus işgali altındaki Kırım’ın işgalci yönetimi Nisan 2023’te, Ukrayna’daki savaşa katılan Rus askerlerine ücretsiz arsa dağıtmaya başladı.

UKRAYNA İŞGALCİLERİN EYLEMLERİNİ KINADI

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı, işgalcilerin söz konusu eylemini kınadı. Rus işgal yönetiminin, Kırım’da aldığı tüm kararların hukuken geçersiz olduğunu hatırlatan Bakanlık, arsa devri kararlarının iptal edileceğini vurguladı.

logo
En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.