SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırım Tatar siyasi tutsak Rus esaretinde yaşamını yitirdi

60 yaşındaki Kırım Tatar siyasi tutsak Cemil Gafarov Rusya'nın tutukevinde hayatını kaybetti.

Haber Giriş Tarihi: 10.02.2023 13:56
Haber Güncellenme Tarihi: 10.02.2023 14:15
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırım Tatar siyasi tutsak Rus esaretinde yaşamını yitirdi

İşgalcilerin Kırım Tatarlarına baskı uygulamak amacıyla kurguladığı Hizb-ut Tahrir Davası çerçevesinde 13 yıl hapis cezasına mahkum edilen kronik böbrek rahatsızlığı olan 60 yaşındaki Kırım Tatar siyasi tutsak Cemil Gafarov, Rus tutukevinde hayatını kaybetti.

Gafarov'un sağlık durumu kötüleşmesine rağmen tutukevi yönetimi, Kırım Tatarının uygun tıbbi muayeneden geçmesine izin vermiyordu. Böbrek diyalizine ihtiyaç duyan Gafarov, Rus mahkemesinde birkaç kez hapishane koşullarında çok uzun yaşayamayacağına dikkat çekmişti.

“CEZAEVİNE SEVK EDİLİRKEN HAYATTA KALIR MIYIM?”

Ocak ayı sonunda avukat Emil Kurbedinov ile görüşen Gafarov, tutukevinde kendisine tedavi uygulanacağını düşünmediğini belirterek, “Cezaevine sevk edilirken hayatta kalır mıyım belli değil. Haftalarca yolda nasıl dayanacağım? Yol benim için çok zor olacak.” demişti.

RUS MAHKEMESİNDEN KIRIM TATARLARINA AĞIR HAPİS CEZALARI

Rus mahkemesi, 11 Ocak 2023’te Kırım Tatar siyasi tutsakları Cemil Gafarov, Servet Gaziyev, Erfan Osmanov, Alim Karimov ve Seyran Murtaza’yı mahkum etmişti. Mahkeme, her Kırım Tatarı hakkında 13 yıl hapis cezası kararı almıştı.

İŞGALCİLERİN TOPLU BASKINI

Rus işgali altında bulunan Kırım’da işgalcilerin Kırım Tatar halkına baskı uygulamak amacıyla uydurduğu sözde “Hizb-ut Tahrir” davası çerçevesinde 27 Mart 2019 tarihinde, en az 25 Kırım Tatarı ailenin evine toplu baskın düzenlendi.

Baskın sonucunda 20 Kırım Tatarı gözaltına alındı. Ayrıca, evlerinde arama yapılan soydaşlarını desteklemek için evlerin yakınına gelen iki aktivist gözaltına alındı. Bunlardan birine 5 gün hapis cezası, diğerine ise 500 ruble para cezası verildi.

28 Mart tarihinde ise Rus işgalcilerin, bir gün önce Kırım’da Kırım Tatarlarının evlerine düzenledikleri toplu baskınlar sırasında yerlerini tespit edemediği 4 Kırım Tatarından 3’ü; Remzi Bekirov, Osman Arifmemetov ve Vladlen Abdulkadırov Rusya’nın Rostov-na-Donu şehrinde gözaltına alındı. Dördüncü kayıp Kırım Tatarı Edem Yayaçikov’un da daha sonra gözaltına alındığı bildirildi. Kırım’ın sözde Kievskiy Bölge Mahkemesi, işgalcilerce 27 Mart tarihindeki baskınlar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatarları: Cemil Gafarov, Akim Bekirov, Farhad Bazarov, Enver Ametov, Riza İzzetov, Bilal Adilov, Mecit Abdurahmanov, Tofik Abdulgaziyev, Alim Karimov, İzet Abdullayev, Asan Yanikov, Server Gaziyev, Rüstem Seythalilov, Rüstem Şeyhaliyev, Şaban Ümerov, Ruslan Süleymenov, Yaşar Muedinov, Seyran Murtaza, Erfan Osmanov, Seytveli Seytabdiyev, Vladlen Abdulkadırov, Osman Arifmemetov, Remzi Bekirov, Raim Ayvazov, Eskender Süleymanov hakkında tutukluluk kararı verdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.