SON DAKİKA
Hava Durumu

Kırımlı siyasi tutsak İrına Danılovıç, Rus cezaevinde ihtiyaç duyduğu ilaçlara erişemiyor

İşgal altındaki Kırım’da, düzmece bir dava çerçevesinde 7 yıl hapis cezasına çarptırılan Kırımlı aktivist, yurttaş gazeteci, siyasi tutsak İrına Danılovıç’in, Rus cezaevinde ihtiyaç duyduğu ilaçlara erişemediğini bildirildi.

Haber Giriş Tarihi: 06.02.2024 16:00
Haber Güncellenme Tarihi: 06.02.2024 17:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Kırımlı siyasi tutsak İrına Danılovıç, Rus cezaevinde ihtiyaç duyduğu ilaçlara erişemiyor

İşgal altındaki Kırım’da, düzmece bir dava çerçevesinde 7 yıl hapis cezasına çarptırılan yurttaş gazeteci İrına Danılovıç’in hapishanede gerekli ilaçları alma fırsatından mahrum bırakıldığını bildirildi. İlaç alamadığı için Danılovıç’in ağır baş ağrısı ve kulak ağrısı atakları yaşadığını aktarıldı.

Kremlin rejimi düzmece davalar çerçevesinde alıkoyduğu Kırımlılara hapishanelerde de baskı uygulamaya sürdürüyor. Yurttaş gazeteci İrına Danılovıç’in babası Bronislav Danılovıç, kızının Rus cezaevinde gerekli ilaçları alamadığını bildirdi. Krım.Realii haber ajansına konuşan Bronislav Danılovıç, kızının alıkonulduğu cezaevinde ilaçların haftada haftada iki kez yalnızca 90 dakikanın ayrıldığını aktardı. Bu süre içinde ilaç almak isteyen yüzlerce mahkumdan sadece 20-30 kişinin sağlık görevlileriyle görüşebilme şansını yakaladığını kaydeden Bronislav Danılovıç, “Sıraya geçmek ve ilaç alabilmek için mahkumlar arasında devamlı kavgalar çıkıyor. İrına bu kavgalara dahil olmuyor, dolayısıyla doktorların kendisine yazdığı ve düzenli olarak paketler halinde gönderdiğimiz ilaçlara birkaç aydır ulaşamıyor. Bu bir çeşit sadizm” dedi.

Ayrıca siyasi tutsağın babası, cezaevinde sıcak suyun olmadığı için binlerce kadın mahkumun normal bir şekilde banyo yapamadığını ve mutfağın yeterince temiz olmamasından dolayı mahkumların sık sık bağırsak hastalıklarına yakalandığını belirtti.

KIRIM’DAKİ SORUNLARI GÜNDEME GETİREN GAZETECİLERE BASKI 

Rus işgali altındaki Kırım’da, yarımadadaki sağlık sorunlarını gündeme getiren yurttaş gazeteci İrına Danılovıç 29 Nisan 2022 tarihinde yasa dışı alıkonuldu. İşgal güçleri, yurttaş gazetecinin evinde arama yaptı ve ailesine, hakkında 10 gün tutuklama kararı alındığını bildirdi. 

Ukrayna’ya bağlı Kırım Özerk Cumhuriyeti Savcılığı, Danılovıç’ın evinde yapılan yasa dışı arama ve gazetecinin alıkonulması ile ilgili soruşturma başlattığını duyurdu. Savcılıktan yapılan açıklamada, “İşgalin 8. yılında yasa dışı aramalar ile alıkonulmalar, yarımadanın sakinlerini korkutma aracı olarak kullanılmaya devam ediyor” denildi.

DANILOVIÇ’A İŞKENCE UYGULANDI

Avukat Ayder Azamatov, 14 Mayıs 2022’te yurttaş gazeteci İrına Danılovıç ile görüşebildikten sonra durumuna ilişkin açıklama yaptı. 8 gün boyunca Rusya Federal Güvenlik Servisi (FSB) sözde Kırım Müdürlüğünde alıkonulduğunu bildiren avukat, FSB görevlilerinin, Danılovıç’ı kafasına torba geçirerek ormana götürüp öldürmekle tehdit ettiğini, günde sadece bir defa yemek verdiğini anlattı.

İşgalcilerin 3 gün peş peşe yurttaş gazeteciyi yalan makinesine bağlayarak sorguladığını aktaran avukat, “Yabancı istihbarat servisleri, medya ve örgütler, Kırım Dayanışması sivil teşkilatı, Kırımlı siyasi tutsakların akrabaları ve avukatları ile olan bağlantıları hakkında sorular soruldu. Danılovıç tüm sorulara olumsuz yanıt verdi ve yalan makinesi bunu doğruladı” dedi.

8 gün sonra FSB görevlilerinin serbest bırakılması karşılığında Danılovıç'a boş kağıt imzalamasını teklif ettiğini aktaran avukat, “İmza attıktan sonra, İrına Danılovıç’a çantasında güya 200 patlayıcı maddenin bulunduğunu söylediler ve mahkemeye götürdüler. Sözde Kiyevskiy Bölge Mahkemesi, hakkında 2 ay tutuklama kararı aldı” ifadelerini kullandı.

İŞGALCİ MAHKEMEDEN YURTTAŞ GAZETECİYE HAPİS CEZASI

Sözde Kefe Kent Mahkemesi, 28 Aralık 2022’de Danılovıç’ı suçlu bularak hakkında 7 yıl hapis ve 50 bin ruble para cezası kararı aldı. 

TEDAVİ ALAMAYAN YURTTAŞ GAZETECİDEN AÇLIK GREVİ KARARI

Gördüğü işkence ve kötü alıkonulma şartları nedeniyle İrına Daniloviç’in sağlık durumu kötüleşti. İrına Danılovıç, uygun tedavi koşullarının sağlanmamasını protesto etmek amacıyla 21 Mart 2023’te açlık grevi başlatmıştı. Danılovıç yazdığı dilekçede, 4 aydır işitme sorunları yaşadığını ve sürekli olarak sol kulağında duyduğu çınlamanın dayanılmaz baş ağrısına sebep olduğunu aktarmıştı. Mini inme (mikro felç) geçirdiğini belirten yurttaş gazeteci, Kasım 2022’den beri tedavi talebinde bulunduğunu ancak tutukevi yönetiminin ve sözde hakimin bunu görmezden geldiğini bildirmişti.

Danılovıç açlık grevine tedavi görene veya ölene kadar devam edeceğini açıklamıştı. Açlık grevini 2 hafta sürdüren İrına Danılovıç, işgalcilerin tedavi vaatlerine inanarak 6 Nisan 2023 tarihinde açlık grevine son verdi ancak uygun tedavi alamadı. Ağustos ayında Danılovıç’ın, tutukevinde uygun tedavi göremediği için sol kulağındaki işitme duyusunu tamamen kaybettiği bildirildi. Ayrıca Kasım 2023’da Rus cezaevinde yapılan muayene sonuçlarının Danılovıç’in Akmescit tutukevinde alıkonulurken felç geçirdiğini teyit ettiğini aktarıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.