SON DAKİKA
Hava Durumu

KrımSOS: En az 38 Kırımlı siyasi tutsağın sağlık durumu kritik

Rus işgali altındaki Kırım’da alıkonulan 150’den fazla siyasi tutsaktan en az 38’inin sağlık durumunun kritik olduğu öğrenildi.

Haber Giriş Tarihi: 26.05.2023 15:05
Haber Güncellenme Tarihi: 26.05.2023 15:09
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
KrımSOS: En az 38 Kırımlı siyasi tutsağın sağlık durumu kritik

KrımSOS insan hakları örgütü, Kırım’da 150’den fazla kişinin işgal güçleri tarafından düzmece davalar çerçevesinde alıkonulduğunu aktardı. Bunlardan en az 38’inin kritik sağlık sorunları olduğu ifade edildi.

İnsan hakları örgütü KrımSOS yaptığı açıklamada, Rus esaretindeki kötü ve insanlık dışı şartların kronik hastalıkların daha da kötüleşmesine yol açtığını vurgulayarak, "Şu an elimizde olan bilgilere göre, Kırımlı siyasi tutsakların en az 38’i kritik sağlık sorunlarına sahip. Bu kişilerden 30’u 50 yaş üstü ve emekli olan kişilerdir" açıklamasını yaptı.

İKİ UKRAYNA VATANDAŞI SİYASİ TUTSAK RUS ESARETİNDE HAYATINI KAYBETTİ

Kırım’da işgalcilerce düzmece suçlamalar çerçevesinde alıkonulan Kırım Tatar siyasi tutsak Cemil Gafarov ve Ukraynalı siyasi tutsak Konstantin Şıring, uygun sağlık bakımı sağlanamadığından dolayı şubat ayında hapishanede hayatını kaybetti.

SİYASİ TUTSAKLAR ÖLÜME TERK EDİLDİ

Ukrayna Cumhurbaşkanının Kırım Daimi Temsilcisi Tamila Taşeva da daha önce Rusya tarafından alıkonulan Ukrayna vatandaşı siyasi tutsaklara uygun tıbbi bakımın sağlanmadığına dikkat çekmişti. Rus hapishanelerinde ölen siyasi tutsaklar Konstantin Şıring ve Cemil Gafarov’un aslında bile bile hapishane yönetimi tarafından ölüme terk edildiğini belirten Taşeva, “Bu işkenceyle eş tutulabilecek insanlık dışı bir muameledir. Maalesef, korkarım ki bunlar Rus hapishanelerindeki son ölümler olmayabilir” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.