SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus esaretinden Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenen Azovstal'deki Kırım Tatarı doktor serbest

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, Ukrayna ile Rusya arasında 2022 yılının son gününde gerçekleştirilen esir takasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Haber Giriş Tarihi: 01.01.2023 16:26
Haber Güncellenme Tarihi: 01.01.2023 16:40
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus esaretinden Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a seslenen Azovstal'deki Kırım Tatarı doktor serbest

Ukrayna ile Rusya arasında dün gerçekleşen esir takası kapsamında 140 Ukraynalı, 82 Rus askeri serbest kaldı. Azovstal'den tahliye olan Kırım Tatarı doktor Asan İsenacıyev yapılan esir değişimi ile evine dönenler arasında.

ESİR TAKASI: 140 UKRAYNA VATANDAŞI, 82 RUSYA VATANDAŞI SERBEST

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi Başkanı Andriy Yermak, dün Ukrayna-Rusya arasında gerçekleştirilen esir takası ile 140 Ukrayna vatandaşının serbest kaldığını açıkladı. Konuya ilişkin Twitter hesabından paylaşım yapan Yermak, "Bu, başarıyla gerçekleştirilen kapsamlı bir esir değişimidir. 140 kişi eve dönüyor" ifadelerini kullandı. 

Rusya Savunma Bakanlığından yapılan açıklamada ise Ukrayna'da esir tutulan 82 Rus askerinin serbest bırakıldığı belirtildi.

Serbest kalan Ruslar, Rusya hava kuvvetlerine ait uçakla Moskova'ya sevk edilecek.

KIRIM TATARI DOKTOR EVİNE DÖNENLER ARASINDA

Kırım Tatarı doktor Asan İsenacıyev, Rusya'nın 24 Şubat'ta Ukrayna'nın ana karasına yönelik başlattığı geniş çaplı bir işgal saldırısının ilk günlerinden itibaren hem sivillerin hem de askerlerin hayatını kurtarıyordu. Azovstal'den tahliye olan askeri doktor, Kırım Tatarı Asan İsenacıyev bugün yapılan esir değişimi kapsamında evine dönen 140 Ukrayna vatandaşından biri oldu.

"ESARETTEN TÜRKİYE CUMHURBAŞKANINA SESLENEN KIRIM TATARI DOKTOR SERBEST"

Kırım Tatar Milli Meclisi (KTMM) Başkanı Refat Çubarov, 2022 yılının son iki günü içerisinde Ukrayna ile Rusya arasında gerçekleştirilen esir takasına ilişkin dün Sumı şehrindeyken Facebook üzerinden açıklama yayımladı. Çubarov, son iki günde Rus esaretinden kurtarılan ve çoğu Azovstal savunucusu olan 140 Ukraynalı asker arasında son olarak medyada Asan Ziyadinov olarak bilinen Kırım Tatarı doktor Asan İsenacıyev'in de olduğuna dikkat çekerek şu ifadelere yer verdi: 

"Azovstal'in bodrumlarından Türkiye Cumhurbaşkanına çağrıda bulunan bir video klip yayınlayan sağlık görevlisi Asan'ı hatırlıyor musunuz?
Bugün saat 12:00 sıralarında Asan ve silah arkadaşlarının iadesi hakkında bilgi aldım ve saat 17:00 civarında acilen takasın yapılacağı Sumı şehrine gittim.
Herkesi aceleyle haberdar etmek istiyorum Asan da bir o kadar neşeli ve enerjik ama inanılmaz derecede kilo vermiş. Rus esaretinden kurtulan Asan ve diğer savaşçılar, ciddi tıbbi rehabilitasyon ve tedaviye ihtiyaçları olduğu için bir süre hastanede kalacak. Ancak tedavi edilirken Asan ve arkadaşları yakınlarına, arkadaşlarına, kardeşlerine kavuşabilecektir. Sonunda kahramanlarımız özgürdür.
Bu yazıyı, Ukraynalı savaş esirlerinin, sivil rehinelerin ve Kırım siyasi tutsaklarının akıbetiyle sistemli ve bıkmadan usanmadan ilgilenen herkese şükranlarımı sunarak bitirmek istiyorum. Bu süreçte başta Ukrayna Savunma Bakanlığına bağlı birimler olsa da bizim durumumuzda Kırım Tatarlarının lideri Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu'na da şükranlarımı sunmalıyım.
Ahtem Çiygöz, Rüstem Umerov, Emine Ceppar, Tamila Taşeva, Snaver Seythalil, Gülsüm Halilova, Lenur İslamov ve diğerleri dahil olmak üzere halk, Ukrayna milletvekilleri, Kırım Tatar halkı Meclisi üyeleri ve diğerleri savaş esirlerinin, siyasi tutsakların ve sivil rehinelerin serbest bırakılması faaliyetlerine katkıda bulunuyor.
Sumı şehrinden ayrılıyorum, gece Kıyiv'e doğru yola çıkıyorum, kalbimde Asan ve kardeşlerinin serbest bırakılmasının sevinci; Nariman Celal, Ahtemov kardeşler, Abdulayev kardeşler, Seyran Saliyev'in acısı ile bölünüyor. Server Mustafayev, Irina Daniloviç ve 235'ten fazla Kırımlı siyasi tutsak. Moskova onlar adına konuşmak istemiyor…
Ama biz inanıyoruz ve kahramanlarımızın her biri için savaşıyoruz...
Rusya yok edilecek!
Mutlu Yıllar 2023!
Ukrayna'ya şan!
Kahramanlara övgü!

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.