SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus işgali altındaki Kırım'da 10 yıl içinde 18 Kırım Tatarı kayboldu

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, 2014 yılından bu yana Rus işgali altında olan Kırım'da 18 Kırım Tatarının kaybolduğunu açıkladı.

Haber Giriş Tarihi: 20.03.2024 16:00
Haber Güncellenme Tarihi: 20.03.2024 17:58
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus işgali altındaki Kırım'da 10 yıl içinde 18 Kırım Tatarı kayboldu

Rusya'nın Kırım’ı işgal altında tuttuğu 10 yıl içinde, Yarımada'da 18’i Kırım Tatarı olmak üzere toplamda 24 kişi kayboldu.

Kırım Tatar Kaynak Merkezi, 19 Mart 2024 tarihinde yayımladığı açıklamada, “Verilerimize göre, Kırım'da işgal dönemi boyunca 18’i yerli Kırım Tatar halkının temsilcisi olmak üzere toplamda 24 kişi kayıp sayılıyor. Haklarında hiçbir bilgi bulunamıyor.” denilerek kayıp kişilerin listesine yer verildi. 

Kırım Tatar Kaynak Merkezine göre işgal altındaki Kırım'da aşağıdaki kişiler kayıp olarak değerlendiriliyor: 

Rizvan Abduramanov, Marsel Alâutdinov, Eskander Apselâmov, Arsen Suyunov, Şevket Aripov, İvan Bondarets, Valeriy Vaşçuk, Maksim Kapliyenko, Fedir Kostenko, Katerına Klapova, Vasıl Çernış, Marlen Şevketov, Arsen Aliyev, Muhtar Arislanov, Ruslan Ganiyev, İslam Cepparov, Seyran Zinedin, Etvin İbragimov, Cevcet İslamov, Arsen Terehov, Timur Şaimardanov, Farhad Soliyev, Server Aliyev ve İsmail Şemşedinov.

RUSYA KAYIP VAKALARI ARAŞTIRMIYOR

Açıklamada, “Ne yazık ki, Birleşmiş Milletler Genel Kurulunun A/RES/71/205 Sayılı Kararı uyarınca Rusya'nın işgalci bir devlet olarak adlandırılmasına ve bu bölgede insan haklarına uyma sorumluluğuyla görevlendirilmesine rağmen Kırım’daki Kremlin kontrolündeki sözde yönetim sadece bu vakaları araştırıyormuş gibi bir görüntü yaratıyor.” ifadeleri kullanıldı.

Kırım Tatar Kaynak Merkezinin Birleşmiş Milletler, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı, Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi gibi uluslararası platformlarda Kırım’daki insan hakları ihlallerine ilişkin uluslararası toplumu defalarca bilgilendirdiklerini aktarılan açıklamada, “Kırım'da yerli Kırım Tatar halkına ve Ukrayna yanlısı aktivistlere yönelik baskı ve korkutma aracı olarak kullanılan tutuklama, gözaltı ve adam kaçırma olaylarını kınıyoruz.” denildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.