SON DAKİKA
Hava Durumu

Rus mahkemesi, Kırım Tatarı Leniye Umerova’nın tutukluluk süresini uzattı

Rus mahkemesi, Aralık 2023’ten bu yana Rusya’da düzmece bahanelerle yasa dışı olarak alıkonulan Ukrayna vatandaşı Kırım Tatarı Leniye Umerova’nın tutukluluk süresini yeniden uzattı.

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2024 18:45
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2024 19:05
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
Rus mahkemesi, Kırım Tatarı Leniye Umerova’nın tutukluluk süresini uzattı

Rus mahkemesi, bir buçuk yıl önce kanser hastası babasını ziyaret etmek üzere Kırım’a giderken Rus kolluk kuvvetleri tarafından düzmece bahanelerle yasa dışı olarak alıkonulan Ukrayna vatandaşı Kırım Tatarı Leniye Umerova’nın tutukluluk süresini 3 ay daha uzattı.

Avukat Olga Dinze, Rusya’nın başkenti Moskova’daki mahkemede, bugün yapılan duruşmada, Leniye Umerova hakkında verilen tutuklama kararını 4 Ağustos 2024 tarihine kadar uzattığını bildirdi. Umerova’nın sağlık durumunun iyi olduğunu aktaran avukat, mahkeme öncesi soruşturmanın devam ettiğini bildirdi.

Rus mahkemesinin 2 Mayıs 2024 tarihinde aldığı kararla, Leniye Umerova’nın tutukluluk süresi 6. kez uzatılmış oldu.

RUSYA, LENİYE UMEROVA'YI BİR BUÇUK YILDIR ALIKOYUYOR

Kırım Tatarı Leniye Umerova, kanser hastası olan ve durumu kötüleşen babasını görmek için 4 Aralık 2022’de Kıyiv’den Rus işgali altındaki Kırım’a doğru yola çıktı. Rusya-Gürcistan sınırını geçtikten sonra Rus yetkililer, sözde “rejim bölgesinin kurallarını ihlal” bahanesiyle Umerova’yı yasa dışı olarak alıkoydu.

Umerova, 16 Mart 2023'e kadar Vladikavkaz yakınlarındaki Yabancı Vatandaşların Geçici Gözaltı Merkezinde tutuldu. Rus mahkemesi, Leniye Umerova’yı "devlet sınırını geçme kurallarını ihlal etmekten" suçlu buldu ve 2 bin ruble para cezasına çarptırdı.

KAFASINA TORBA GEÇİRİLEREK KAÇIRILDI

Yabancı Vatandaşların Geçici Gözaltı Merkezinden çıkarken merkezin kapısının önünde bekleyen 4 erkek, kafasına torba geçirerek genç kızı alıkoydu ve Vladikavkaz kentinin bir semtine götürüp bıraktı.

Serbest bırakıldıktan birkaç dakika sonra polis devriyesi Umerova’yı gözaltına aldı. Gözaltı sebebini öğrenmek için polise soru soran Umerova'ya “polise itaatsizlik” suçlaması yöneltildi. Rus mahkemesi, Leniye Umerova hakkında 15 gün tutuklama kararı çıkardı. Leniye Umerova, tutukevinde alıkonulurken hakkında benzer bir dava daha açıldı. 27 Mart’ta aynı mahkeme, Umerova hakkında yine 15 gün tutuklama kararı aldı. 9 Nisan’da Leniye Umerova hakkında yeni bir dava açıldı ve 11 Nisan’da başka bir mahkeme, Umerova hakkında 15 gün tutuklama kararı aldı. İşgalci mahkeme, o tarihten sonra Umerova'nın tutukluluk süresini uzatmaya devam ediyor.

Mayıs 2023’te FSB’nin Leniye Umerova'yı Moskova’daki Lefortovo tutukevine sevk ettiği ve ona “casusluk” suçlaması yönelttiği ortaya çıktı. Dava dosyalarında “devlet sırrı” olarak sınıflandırılan belgelerin olması bahanesiyle Leniye Umerova’nın duruşmaları kapalı şekilde yapılıyor.

ERDOĞAN'A YARDIM ÇAĞRISI

Kırım İnsan Hakları Grubu, Nisan 2023’te Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Rusya'da yasa dışı bir şekilde alıkonulan Kırım Tatarı Leniye Umerova'nın serbest bırakılmasına yardım etmesi için çağrıda bulunmuştu.

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodımır Zelenskıy, 8 Mart 2024 tarihinde İstanbul’da Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmenin ardından yaptığı basın açıklamasında Leniye Umerova’ya dikkat çekti. 

KIRIM TATAR SİYASİ TUTSAKLARIN ADLARININ YER ALDIĞI LİSTE ERDOĞAN'A İLETİLDİ

Açıklamasında Rusya’nın Kırım Tatarlarına yönelik baskısının devam ettiğine dikkat çeken Zelenskıy, “Bugün ben, Rusya tarafından işgal edilen bölgelerde baskı gören Kırım Tatarlarının isimlerinin yer aldığı bir liste ilettim. Bu insanlar Rus hapishanelerinde çok acımasız ve insanlık dışı şartlarda alıkonulmuş durumda. Onları serbest bırakmamız gerekiyor. Gerek asker gerek sivil tüm insanlarımızı esaretten kurtarmalıyız. Bu insanlar sadece Ukraynalı veya Kırım Tatarı oldukları için baskıya uğruyorlar. Bunlar arasında Nariman Celal, Leniye Umerova, Server Mustafayev ve diğer siyasi tutsaklar yer alıyor.” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.