SON DAKİKA
Hava Durumu

BM, Kırımlılara Rus vatandaşlığının dayatılmasını insan hakları ihlâli olarak kabul etti

BM İnsan Hakları Komitesi, 3 Ukrayna vatandaşının Rusya'ya karşı açtığı davaları inceleyerek, Rus yetkililerin Kırım'da yaşayan insanlara Rus vatandaşlığı dayatarak insan haklarını ihlal ettiğini ve bu eylemlerinin uyruğa dayalı ayrımcılık teşkil ettiğini kabul etti.

Haber Giriş Tarihi: 02.05.2024 18:15
Haber Güncellenme Tarihi: 02.05.2024 18:56
Kaynak: Haber Merkezi
https://www.qha.com.tr/
BM, Kırımlılara Rus vatandaşlığının dayatılmasını insan hakları ihlâli olarak kabul etti

Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Komitesi, işgal edilen Kırım'da yaşayan insanlara Rus vatandaşlığının dayatılmasının uyruğa dayalı ayrımcılık teşkil ettiğini ve bu eylemle Rusya'nın insan haklarını ihlâl ettiğini kabul etti.

Ukrayna Parlamentosu İnsan Hakları Yetkilisi Dmıtro Lubinets, 30 Nisan 2024 tarihinde yaptığı açıklamada, “Geçici olarak işgal edilen Kırım'da yaşayanlara Rus vatandaşlığının dayatılması, uyruk temelinde ayrımcılıktır ve insan haklarını ihlal etmektedir. Bu, BM İnsan Hakları Komitesi tarafından kabul edildi. Komite ayrıca, Rusya Federasyonu'nun hapis cezalarını çekmeleri için Ukrayna vatandaşlarını yasa dışı bir şekilde Kırım Yarımadası'ndan kendi topraklarına sevk ettiğini ve bunun da insan hakları ihlali olduğunu kabul etti.” ifadelerini kullandı.

"RUS VATANDAŞLIĞININ ZORLA VERİLMESİ UYRUĞA DAYALI BİR AYRIMCILIKTIR"

BM komitesinin 3 Ukrayna vatandaşının bireysel şikayetlerini değerlendirdiğini belirten Lubinets, bunlardan birinin Yarımada'nın Rusya tarafından işgal edilmeden önce gözaltına alındığını ​​ve ardından Rus yasalarına göre mahkûm edildiğini, diğer ikisinin ise Kırım'ın işgalden önce mahkûm edildiğini, daha sonra cezalarını Rus Ceza Kanunu'na göre değiştirildiğini aktardı. İlgili üç kişiye de Rus vatandaşlığı dayatıldığını ve cezalarını çekmek üzere Rusya Federasyonu topraklarına sevk edildiğini kaydeden İnsan Hakları Yetkilisi şu açıklamada bulundu:

“BM Komitesi, Rusya Federasyonu'nun taraf olduğu Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi uyarınca insan haklarını gerçekten ihlal ettiğini kabul etti. Karara göre;

Rusya Federasyonu'nun Ukrayna vatandaşlarını gözaltına alması keyfidir; çünkü bu kişiler, Rusya Federasyonu'nun ceza mevzuatını Kırım'ı kapsayacak şekilde genişletmesinden önce işlenen eylemlerden dolayı mahkûm edildiler. 

Ukrayna vatandaşlarının cezalarını çekmek üzere Rusya Federasyonu'na nakledilmesi yasa dışıdır. 

Rus vatandaşlığının zorla verilmesi aynı zamanda Ukrayna vatandaşlarının haklarını da ihlal etmektedir ve uyruğa dayalı bir ayrımcılıktır."

TARİHİ BİR KARAR

Komitenin, bir kişinin uyruğunun o kişinin kimliğinin önemli bir bileşeni olduğuna ve özel hayata keyfi veya hukuka aykırı müdahaleye karşı korumanın, yabancı uyrukluğun zorla dayatılmasına karşı korumayı da içerdiğine inandığını vurgulayan Lubinets, “BM İnsan Hakları Komitesinin vardığı sonucu tarihi bir karar olarak adlandırılabilir. Bu şekilde Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin Kırım'daki benzer davalarda vereceği yeni kararlar için sağlam bir temel oluşturuluyor. Bu sonuç uluslararası arenada bir emsal teşkil ediyor ve Rusya Federasyonu'nun tüm ihlaller konusunda daha fazla sorumluluk almasına zemin oluşturuyor." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.